Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Το πρόβλημα δεν είναι πια η Ελλάδα



Δείτε ξανά το http://ophioussa.blogspot.com/2010/05/blog-post_06.html

Λογικά, το € θα πέσει. Θα πέσουν και οι τιμές των ομολόγων των καημένων των PIIGS. Ήδη, το spread της Πορτογαλίας πρέπει να είναι πάνω από 300. Θυμάστε κλάμα εμείς όταν περάσαμε τα 300; Άνοδος των επιτοκίων στις ζορισμένες χώρες σημαίνει ότι και για αυτές, οι Ελληνικές εξελίξεις θα μετατρέψουν τις δημοσιονομικές δυσκολίες σε κρίσεις ρευστότητας. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έχουν μια Κυβέρνηση και μία Κεντρική Τράπεζα (και δυνατά τυπογραφεία), η Ευρωπαϊκή κρίση ρευστότητας, μπορεί να γίνει πανικός. Από εκεί και πέρα, ΔΕΝ έχω καμία εμπειρία, πρακτική ή άλλη. Λογικά, θα πρέπει οι πλούσιες χώρες καιο η ΕΚΤ να τρομπάρουν ρευστότητα, η Ελλάδα (και ίσως η Πορτογαλία) να κάνει επειγόντως ότι δεν έχει κάνει 7 μήνες ή 6 χρόνια, και, βασικά, ψυχραιμία και να προσευχόμαστε, έχει κάθε πιθανότητα να γίνει μεταφυσική η άσκηση.

Τι δεν έχουμε κάνει 7 μήνες ή 6 χρόνια:

Δεν κλείσαμε τα ...2/3 του Δημοσίου (όχι 20%, 67%)
Δεν κλείσαμε τα 2/3 κάθε ΟΤΑ
Δεν σταματήσαμε να κάνουμε έργα βιτρίνας, μικρά και μεγάλα, και ...προμήθειες.
(όλα με δανεικά, αυτά χρωστάμε -- επειδή ρωτάτε "που πήγαν τα λεφτά")

Λυπάμαι που τα λέω αυτά, όταν χρωστάς δεν κάνεις έξοδα, αλλά, κάθε Κυβέρνηση, το μόνο που σκέφτεται είναι να φορολογήσει, να εισπράξει, να πάρει. ΛΑΘΟΣ. Όσο παίρνει, τόσο κρύβονται οι άλλοι, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Να κόψει, θα έπρεπε. Ο Γιωργάκης, καλά τα έλεγε στην ΔΕΘ (άλλο αν έκανε ακριβώς τα αντίθετα).

Τώρα, τι φόροι , και τι καταθέσεις, και τι ακίνητα. Και δεν υπάρχουν "κινήσεις" προστασίας. Ό,τι έγινε έγινε, και ίσως αυτή ήταν η 7μηνη κωλυσιεργία. Χρόνος για να κάνουν "κινήσεις" οι ημέτεροι. Έτσι και φοβηθούν οι Βορειοευρωπαίοι ότι διαλύεται το μαγαζί ΤΟΥΣ, τα μέτρα που λέω θα είναι ...ήπια.


Κι όποιος δεν βαριέται ας δει τις διάφορες ανοησίες που έχω γράψει για το ...πέταγμα της πεταλούδας. Κάποια πετάριζε την νύχτα και έκανε τα επιτόκιά μας ...αεροπλάνο.

8 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

και όχι άσχετο:

Glass-Steagall Wall Revisited
By DAVID M. HERSZENHORN

Senator Maria Cantwell of Washington, one of a cadre of Democrats intent on toughening up the big financial regulatory legislation, said on Thursday thay she would insist that the Senate vote on a proposal to reinstate the Glass-Steagall Act, which would re-establish a firewall between commercial banking and investment banking.

Ms. Cantwell and Senator John McCain, Republican of Arizona, have proposed an amendment to the regulatory bill that would reimpose the Glass-Steagall law, which Congress repealed in 1999.

In a brief interview outside the Senate chamber, Ms. Cantwell said that Democratic leaders had yet to agree to hold a vote on the amendment. More than 150 amendments have been submitted but only a few of them are likely to be debated and given a roll call vote given limitations of the legislative calendar.

Γκρινιάζω εδώ και χρόνια. Η κατάργηση του κανόνα που απαγόρευε στις εμπορικές τράπεζες να κάνουν την δουλιεά των επενδυτικών τραπεζών ήταν το ένα, το μοναδικό, το πιο ξεκάθαρο λάθος που έφερε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τώρα, ακόμα και αν το επαναφέρουν είναι αργά. Αν πιάσει τόπο θα είναι μετά από ...χ χρόνια.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Invest or bet?

αμμοδύτης είπε...

Να κάτσεις στα αυγά σου ήσυχος, αυτό δεν είναι 7 ή 8 μποφώρ, για 14άρι μου μοιάζει.

sakalos είπε...

Καλημέρα!

Η όλη κατάσταση με την νευρικότητα στις αγορές μου θύμισε αυτό το βιντεάκι:

http://www.youtube.com/watch?v=W2IdDHO6u7k

Μέσα στον πανικό των ημερών, και λίγη πλάκα δεν κάνει κακό!

Ανώνυμος είπε...

Σούπερ το βιντεάκι Σάκαλε. Το ποστάρισα στο FB.

αμμοδύτης είπε...

"...Το πρόγραµµα αποσκοπεί στη δηµιουργία των προϋποθέσεων ώστε ο τοµέας της προστασίας του περιβάλλοντος να αποτελέσει πεδίο άσκησης επιχειρηµατικής δραστηριότητας, χρηματοδοτώντας επενδύσεις συλλογής, μεταφοράς, μεταφόρτωσης, προσωρινής αποθήκευσης και επεξεργασίας αποβλήτων. Χρηματοδοτείται επίσης η παρακολούθηση εκπομπών ρύπων και η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών προτύπων.

Στο πλαίσιο των παραπάνω κατηγοριών επενδύσεων, επιλέξιμες δαπάνες αποτελούν, μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση κτιρίων και χώρων, η προμήθεια μηχανημάτων, εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων (πλην επιβατικών), η προμήθεια λογισμικού, η επικύρωση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και η αγορά τεχνογνωσίας..."

ακόμα και ΣΗΜΕΡΑ! Διαμόρφωση κτιριών και προμήθεια μηχανημάτων. Θα δουλέψουν Αλβανοι σοβατζήδες και θα βγάλουν αμοιβή οι μεσίτες.

Ανώνυμος είπε...

Ο ξύλινος πολιτικός λόγος δεν πείθει πλέον κανέναν. Όλο και περισσότερες φωνές διερωτώνται ανοικτά «πώς γίνεται να μας σώσουν αυτοί που μας κατέστρεψαν», κι αν κρίνει κάποιος από τα συνθήματα της προχθεσινής μεγάλης πορείας, είναι βέβαιον ότι για το λαό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας είναι αμφότερα τα μεγάλα κόμματα και οι πολιτικοί τους.

Το αίτημα για κάθαρση είναι επιτακτικό και καθολικό, όσο ποτέ. Αν δεν ικανοποιηθεί αυτή τη φορά, θα υπάρξουν συνέπειες ενδεχομένως καταστρεπτικές όχι μόνο για το πολιτικό κατεστημένο (που στο κάτω κάτω προκάλεσε τη μοίρα του) αλλά και για την ίδια τη χώρα.

Σε αυτή συγκυρία, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς, φαντάζουν πλέον «ιδανικοί αυτόχειρες», εγκλωβισμένοι σε λογύδρια και τερτίπια, την ώρα που η δαμόκλειος σπάθη της οργής βρίσκεται πάνω από το κεφάλι τους.

Ο κόσμος δεν δίνει δεκάρα για τους μικροπολιτικούς ελιγμούς τους. Αυτοί απασχολούν μόνο τα στενά όρια των κομματικών μηχανισμών και μια δράκα δήθεν «πολιτικών σχολιαστών», που βγάζει το ψωμί της επί χρόνια διυλίζοντας τον κώνωπα της μικροπολιτικής τσιριμόνιας και καταπίνοντας την κάμηλο των σκανδάλων και της σήψης.

Ακόμη και οι τελευταίοι όμως, έχουν αντιληφθεί εσχάτως ότι «το σκάφος βυθίζεται» οπότε διακριτικά, λαμβάνουν αποστάσεις

του Γιώργου Παπανικολάου
Δημοσιεύθηκε: 07:55 - 07/05/10

http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/582112/Article.aspx

Ανώνυμος είπε...

τελος εποχής
Ισως δεν εχει πια εννοια να μιλαμε για "χρημα".
Η κατάργηση ,που αναφέρεις αμμοδύτη ,της απαγόρευσης να κάνουν οι εμπορικές τράπεζες τη δουλειά των επενδυτικων (νομίζω επί Κλίντον)ηταν η αρχή της κατρακύλας.
Το χρήμα , από μέσο συναλλαγής, έγινε τζόγος και αυτοσκοπός .Όχι μόνο στις αγορές μα και στα μυαλά των ανθρώπων.
Η ευτυχία, η επιτυχία, η ανθρώπινη ζωή, όλα, αποτιμήθηκαν.
Η παιδεία χειραγωγήθηκε για να εξυπηρετήσει την "αγορά" και τους τεχνοκράτες.
Ισως η κρίση αξιών και η γενικευμένη διαφθορά δεν είναι η αίτία της κρίσης.
Ισως είναι το αποτέλεσμα μιας κοσμοθεωρίας που θεοποιεί το άνευ όρων κερδος- τον ανταγωνισμό τύπου ζούγκλας ,με moto τη λέξη "ανάπτυξη"...

Ουτοπιστής