Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Εν τω μεταξύ, στην Σαντορίνη


Για το αν μπορούν να βγάλουν το βυθισμένο Sea Diamond ή να κάνουν κάτι με ό,τι έχει μαζί του στο βυθό, στην Σαντορίνη, δεν είμαι ειδικός. Αλλά είμαι περίεργος τι υδρογονάνθρακες και ...πράσινα άλογα ψάχνουν οι επίσημοι ερευνητές. Το πετρέλαιο φαίνεται, και δεν έχει πετρελαιοπηγές η Καλντέρα...


Οι φωτό είναι από Δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος":


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ναυάγιο Κ/Ζ Sea Diamond: Η ανησυχία για την τοξική βόμβα μεγαλώνει & ο εμπαιγμός συνεχίζεται

Απέναντι στη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα του Sea Diamond, η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική των προκατόχων της, αποδεικνύοντας την αφερεγγυότητα της στο συγκεκριμένο θέμα και την παντελή έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πολίτες, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Δεν αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους που κρατάνε το Sea Diamond στον βυθό της Καλντέρας και, ως πιστός συνεχιστής της οσφυοκαμψίας που χαρακτηρίζει κάθε εξουσία απέναντι στα ευμεγέθη επιχειρηματικά συμφέροντα, υιοθετεί μελέτες που στόχο έχουν να κουκουλώσουν για άλλη μία φορά το πρόβλημα, αντί να το λύσουν.

Οι κατά παραγγελία μελέτες που υλοποιεί το εργαστήριο του ΕΛΚΕΘΕ εμφανίζουν μέχρι στιγμής μία αποπροσανατολιστική κατάσταση σε ό, τι σχετίζεται με την έκταση της τοξικής ρύπανσης. Ωστόσο, τούτοέρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά γεγονότα αφού το πετρέλαιο είναι ορατό σε καθημερινή βάση( βλ. φωτογραφίες: τη στιγμή που οι ερευνητές του συγκεκριμένου εργαστηρίου του ΕΛΚΕΘΕ προσπαθούν να ανιχνεύσουν υδρογονάνθρακες στο νερό μέσω αναλύσεων, 3,5 χρόνια μετά οι πετρελαιοκηλίδες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού – γεγονός που καταδεικνύει και την σκοπιμότητα των μελετών).

Η μεταλλική του δομή είναι δεδομένο ότι θα διαβρωθεί και θα απελευθερωθούν από το πλοίο εγκλωβισμένες τοξικές ουσίες (σωλήνες, μεταλλικά δοχεία, αποθήκες καυσίμων, ηλεκτρικές συσκευές κ.α). Το ίδιο έχει παραδεχτεί και υποστηρίξει άλλωστε σε δηλώσεις του και ο πρώην Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, κ, Χρόνης,( “Βραχυπρόθεσμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη” – Ελευθεροτυπία, 15/4/2008).


Η ρύπανση τόσο για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, όσο και για τα γειτνιάζοντα είναι δεδομένη, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με τον διασκορπισμό των ρύπων μέσω των ρευμάτων σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Τα αποτελέσματα που παρουσίασε πρόσφατα η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιδαράκο, για τις «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond» αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Οεντοπισμός βαρέων μετάλλων σε ψάρια της περιοχής (σε ποσοστό που προσεγγίζει το 50%) και σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις επιτρεπτές τιμές προκαλεί εύλογη ανησυχία και πιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς και την ανησυχία που εξέφραζε το Αρχιπέλαγος από την πρώτη στιγμή της βύθισης του Sea Diamond.

Δυστυχώς, το συνονθύλευμα αυτό: πολιτικοί, επιχειρηματίες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί την ασφάλεια των πολιτών, συνωμοτώντας ενάντια στις διαμαρτυρόμενες τοπικές κοινωνίες, στο μέλλον της νέας γενιάς, της ελληνικής φύσης και της δημόσιας υγείας.

Σε ό, τι μας αφορά, το Αρχιπέλαγος δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτόν τον εμπαιγμό και δεν θα μείνει θεατής στον κίνδυνο της ευρύτερης ρύπανσης που αντιμετωπίζει το Αιγαίο. Θα εξαντλήσουμε από κοινού με την τοπική κοινωνία της Σαντορίνης κάθε περιθώριο και πρόσφορο μέσο. Σε αυτό το πλαίσιο, τις προσεχείς μέρες κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον σύλλογο «Δράση για τη Σαντορίνη», το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Π την κοινότητα Οίας Θήρας, την κοινοτική κοινωφελή επιχείρηση Οίας και μεμονωμένους πολίτες αίτηση ακύρωσης διοικητικής πράξης περί μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας μετά τη βύθιση του Sea Diamond και ζητούμε την άμεση ανέλκυση του. Πέραν τούτου, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κινηθούμε νομικά, ενάντια και σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, απευθύνουμε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα που ξεκίνησε πριν 3 και πλέον χρόνια και να μην αποδεχτεί τετελεσμένες καταστάσεις. Να μην απαιτήσουν τίποτα λιγότερο, από εκείνο που προβλέπει η διεθνής νομοθεσία και εφαρμόζεται σε κράτη που σέβονται τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, και τους πολίτες τους.
Καλούμε δίκτυα ενεργών πολιτών, περιβαλλοντικούς φορείς και μεμονωμένους πολίτες να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των πολιτών της Σαντορίνης.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των Θηραίων πολιτών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν από τη Σαντορίνη για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τρίτη, 12/10 (10:00π.μ), στο Σύνταγμα.

Θα είμαστε όλοι στο πλευρό τους.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε, με συγχωρείς, δεν με ενοχλεί η λέξη αλλά το γενικό και αόριστο του προσδιορισμού. Τι σου έκανε;

Ανώνυμος είπε...

sas fobizei i alithia

Ελληνας Ναύτης είπε...

Ποιά είναι η αλήθεια λοιπόν ?

Ανώνυμος είπε...

o fotografos

Ανώνυμος είπε...

ayto to ypokeimeno poy glyfete

Ανώνυμος είπε...

eleosssssssssssssssssssss

αμμοδύτης είπε...

βρε ανώνυμε, αναφέρθηκες σε φωτογραφο από την Κώμη (αν δεν κάνω λάθος -- που μπορεί και να κάνω) Δεν ξέρω κανένα φωτογράφο από την Κώμη. Το να χαρακτηρίζεις "μαλάκα" κάποιον που κανείς μας δεν ξέρει και μάλιστα ανώνυμα, εκτός από τις τυπικές πτυχές του θέματος, είναι λίγο αστείο.

Σαν να σου πω εγώ ότι ο βοηθός του φούρναρη στην Κοζάνη είναι μαλάκας... και να σου πω ότι τον γλύφεις κιόλας...

Αν έχει κάποιο θέμα με κάποιον γράψτο, ανώνυμα αν θες, αλλά μην βρίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Δεν του αρέσουν οι φωτογραφίες από τον Άγιο Φραγκίσκο?

Ανώνυμος είπε...

Για ποιόν λέει;

Ανώνυμος είπε...

Εχουν αρχίσει τα ζόρια

Ανώνυμος είπε...

Αχ, ωραία του τα 'πες, το χρειαζόμουν να γελάσω.

Ανώνυμος είπε...

ta ypokeimena fenonte

Ανώνυμος είπε...

anonime 4.59 me mena gelases poy egraca gia ton fotografo

Ανώνυμος είπε...

γλυψιμο! μου αρέσει

http://www.youtube.com/watch?v=ZzlgJ-SfKYE&feature=related

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΘΟΣ!!! Εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=SSGdUT985P0&feature=related

αμμοδύτης είπε...

Από όλες τις παραπάνω ασυναρτησίες μου αρέσουν περισσότερο οι Rolling Stones. Θα χαρώ αν μας πει ο ανώνυμος τι μύγα τον τσίμπησε, και ποιούς φοβίζει ποιά αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Προεκλογικός πολιτισμός!
Σαν να βγαίνει από το κείμενο του Σ Καργάκου της προηγούμενης ανάρτησης!
Άντε παιδιά "εκατέρωθεν της μαλακίας" συνεχίστε έτσι!