Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Λημνιοί για ανεμογεννήτριες: «Θα αποφασίσουμε εμείς για το νησί μας!». Όλοι αντιδρούν. Όλοι. Γιατί άραγε;


http://www.era-aegean.gr/index.php/en-katakleidi/8-2010-10-25-23-27-08/4928--l-r

"Με σοβαρές αμφιβολίες και αντιρρήσεις οι τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων φορέων για την προτεινόμενη επένδυση ανάπτυξης αιολικών πάρκων στη χθεσινή ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση στη Λήμνο. Μάλιστα από πολλούς διατυπώθηκε το αίτημα πως η δημόσια διαβούλευση για τις ΑΠΕ δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στη συζήτηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης επένδυσης, του Ομίλου IBERDROLA, αλλά μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν αν πραγματικά συμφωνούν με τη λογική των τεράστιων βιομηχανικών έργων και με ότι αυτά συνεπάγονται για τη φυσιογνωμία των νησιών μελλοντικά. Καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της παραπάνω άποψης ήταν η εργασία της επιστημονικής ομάδας του π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αντρέα Τρούμπη που παρουσιάστηκε στη χθεσινή εκδήλωση.

Στη χθεσινή συζήτηση ακολουθήθηκε εντελώς διαφορετική διαδικασία από αυτή που είχε εφαρμόσει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρος Δημηρούδης σε αντίστοιχη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα χθες δόθηκε η δυνατότητα στους φορείς να αναπτύξουν τις θέσεις τους με ολοκληρωμένες τοποθετήσεις οι οποίες καταγράφηκαν στα πρακτικά και θα δοθούν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ώστε να τις συμπεριλάβει, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, στην εισήγησή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η διαδικασία των ερωτήσεων προς τους εκπροσώπους του Ομίλου IBERDROLA και της μελετητικής εταιρίας είχε προηγηθεί. Στη Μυτιλήνη η συζήτηση περιορίστηκε μόνο στη διατύπωση ερωτήσεων και μικρών τοποθετήσεων κάτι που είχε καταγραφεί ως αρνητικό της διαδικασίας από πολλούς συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και από το Δήμο Λήμνου και συμμετείχαν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, εκπρόσωποι της ΡΑΕ, του Ομίλου IBERDROLA δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων. Απουσίαζαν εκπρόσωποι από το ΥΠΕΚΑ παρότι είχαν προσκληθεί επιτακτικά κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Δημάρχου Αντώνη Χατζηδιαμαντή.

Ο κ. Χατζηδιαμαντής δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Αναδείξαμε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις και δώσαμε τη δυνατότητα σε φορείς και πολίτες να ενημερωθούν σε βάθος και τοποθετηθούν για ένα κρίσιμο ζήτημα για το νησί μας. Δυστυχώς για μία ακόμα φορά το κράτος έλαμψε δια της απουσίας του. Για εμάς η ουσία του δημοσίου διαλόγου δεν βρίσκεται στη συζήτηση που διεξάγεται τώρα για την ΜΠΕ του έργου αλλά για την αναπτυξιακή φυσιογνωμία του τόπου μας. Αυτό που ζητάμε είναι το επίσημο κράτος να τοποθετηθεί για το μέλλον της Λήμνου. Δηλαδή για το αν θα επιλέξουμε μέσω των ΑΠΕ τη μετατροπή του νησιού και του θαλάσσιου χώρου του σε βιομηχανική περιοχή ή θα επιλέξουμε ένα διαφορετικό τρόπο ένταξης των ΑΠΕ στη φυσιογνωμία του νησιού ακολουθώντας ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Η στρατηγικού χαρακτήρα αυτή επιλογή μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από πολιτικές διαδικασίες και αποφάσεις που θα συμμετάσχει ισότιμα η τοπική κοινωνία. Το θέμα θα συζητηθεί σύντομα και στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ θα κατατεθούν στο από τους φορείς οι απόψεις τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.»

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Με τους Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» Βασίλης Τεντόμας που συμμετείχε στην εκδήλωση δήλωσε: «έγινε μια πραγματικά γόνιμη κουβέντα σε αντίθεση με τη Μυτιλήνη που η διαδικασία περιελάμβανε μόνο ερωτήσεις και όχι τοποθετήσεις. Από τη χθεσινή κουβέντα διαπιστώνεται για μία ακόμα φορά πως υπάρχουν αρκετές ενστάσεις για την επένδυση όσο και αν θέλουν κάποιοι τοπικοί παράγοντες να μας πείσουν για το αντίθετο λειτουργώντας βασιλικότερα του βασιλέως. Θα ζητήσουμε από την Περιφέρεια να υπάρξει παράταση της δημόσιας διαβούλευσης ώστε να ενημερωθούν επαρκώς οι τοπικές κοινωνίες και να μην αποφασίσουν για ακόμα μια φορά άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Τέλος θα ζητήσουμε να κοινοποιηθούν στους περιφερειακούς συμβούλους οι αναφορές για την ΜΠΕ τόσο της αρχαιολογικής όσο και της δασικής υπηρεσίας.»

Μεθαύριο Παρασκευή αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή στις 20:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερεσού. Τελευταία Ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012 15:00"

Να υποθέσω ότι και ο κύριος Πουσσαίος και οι Τοπικοί Άρχοντες της Τήνου κάπως έτσι το προσεγγίζουν το θέμα;... Προσέξετε παιδιά μην πάθουμε τίποτα από την πολλή διαφάνεια...  Έχω ωστόσο μαζέψει αντιδράσεις κατά της αιολικής απάτης από όλη την Ελλάδα. Οι μόνοι που μοιάζει να προωθούν την απάτη στις τοπικές κοινωνίες είναι η Αυτοδιοίκηση. Αναρωτιέμαι αν είναι όλοι τους οικονομολόγοι και ειδικοί στα ενεργειακά, ή αν παίζουν άλλα. 

2 σχόλια:

Ξάνεμο είπε...

http://www.unfollow.gr.com/index.php/blog/item/111-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AC%CE%B4%CE%B9-n%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%B8%CF%8C-%7C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%88%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%BF%CF%8D.html

αμμοδύτης είπε...

α, φίλε, γίνεται χαμός στην υπόλοιπη Ελλάδα με το θέμα των νερών και των αιολικών. Και στην Κρήτη ΚΑΙ για τα δύο, αφού παιρνουν τα σχετικά λίγα νερά (νησί είναι η Κρήτη) για ...αντλησιοταμίευση. Χώρα που αυτοκτονεί για να κονομήσουν 3-4 τρωκτικά