Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

7 εκατομμύρια (που δεν έχουμε), και ποιός θα τα πάρει?


Σήμερα πήγα για πρώτη φορά σε συνεδρίαση Τοπικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου. Το βασικό θέμα ήταν τα σκουπίδια. Έχουν υποτίθεται επιλεχθεί από τον "Σύμβουλο" 4 περιοχές, και γίνεται "διαβούλευση" και βάσει αυτής ο Σύμβουλος θα προτείνει και θα αποκτήσουμε τον τέλειο σκουπιδότοπο που θα είναι ο τουλάχιστον 5ος ή 6ος που θα έχω δει στην ζωή μου σαν επισκέπτης και ενίοτε (αλλά όχι τελευταία) λάτρης της Τήνου.

Από πού να αρχίσω από πού να αρχίσω... Θα αρχίσω όπως τα θυμάμαι, και βγάλτε εσείς συμπέρασμα...

Πριν πάω στο Τοπικό Συμβούλιο, ήμουν προϊδεασμένος. Για δύο λόγους.

Ξέρω και έχω ξαναγράψει για το σκάνδαλο της "Βιομηχανικής Ζώνης" που κάνει το Βατοπέδι και άλλες αρπαχτές να είναι ήπιοι περίπατοι σε σύγκριση. Σαν Βιομηχανική Ζώνη ορίστηκε επί Ροδούλας Ζήση, λίγο πριν το τέλος της Β' τετραετίας Σημίτη, η 100% αγροτική περιοχή, που είναι το 100% του 100% των ιδιοκτησιών των κατοίκων της περιοχής των Κάτω Μερών, που είναι, όχι κατά σύμπτωση, αν θέλετε την γνώμη μου, και κατά 99,99% καθολικοί. Εγώ, π.χ., δεν είμαι καθολικός, και έχει καθολικούς και σε άλλα μέρη της Τήνου. Λέμε τώρα... Η περιοχή της "Βιομηχανικής Ζώνης" έχει νερά, καλλιεργήσιμα χωράφια, μεσαιωνικούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, ωραίες παραλίες, καλύτερο κλίμα το καλοκαίρι από την Νότια Τήνο. Ξέρω, ότι αυτή την περιοχή, οι Άρχοντες της Χώρας, με ντόπιους "συνεργούς" την έχουν για χαβούζα της Τήνου.  Και είναι λίγο άδικο και κρύβει και ιδιοτέλειες, αλλά όχι του παρόντος.

Ο δεύτερος λόγος που ήμουν προϊδεασμένος, πριν μπω στο Τοπικό Συμβούλιο, φίλος που έχει κάποια σχέση με τα πράγματα μου είπε, και έχει ξαναπεί, ότι "είναι στημένη η δουλειά, έχει στηθεί έτσι ώστε μόνο εδώ να μπορούν να έρθουν τα σκουπίδια".  Επειδή κάτι έχω δει από στημένες μαϊμουδιές με "Συμβούλους" και διαφάνεια άξια του ρεκόρ της Ελληνικής Διαφθοράς, μου φάνηκε πιστευτό. Έχουν προεπιλέξει 4 λύσεις από τις οποίες οι 3 είναι ...απορριπτέες, και κάνουμε διαβούλευση αλλά μας θεωρούν ζώα και δεν έχουμε επιλογή. Νιάου νιάου.

Στην συζήτηση προέκυψαν τα εξής εξωφρενικά:

1. Βιαζόμαστε βιαζόμαστε γιατί εάν δεν λυθεί ΤΩΡΑ ή μέχρι τα Χριστούγεννα το θέμα, (α) θα τρώμε βροχή τα πρόστιμα και (β)  θα χαθούν 7 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. (Αλλά τόσο καιρό απλώς κωλοβαρούσαμε για να είναι τετελεσμένο, και τώρα ΛΕΦΤΑΑΑ ΥΠΑΑΡΧΟΥΝ).

2. 7 εκατομμύρια ευρώ και στον Δήμο ορκίζονται ότι δεν τους νοιάζει και αυτοί τυπικά παρακολουθούν και μόνο θα ψηφίσουν όταν έρθουν οι εισηγήσεις του Συμβούλου. Ο Σύμβουλος θα εισηγηθεί την εξής μία πρόταση, τι να κάνουν οι Σύμβουλοι, θα δακρύσουν και θα την δεχθούν. Βρε τι λέτε, μεγάλοι άνθρωποι;

3. Μέχρι χτες κανείς δεν ήξερε τίνος είναι τα χωράφια, σήμερα οι ιδιοκτήτες ή δεν ξέρουν τίποτα ή δεν ασχολούνται, ή δεν το παρακολουθούν, αλλά σε αυτούς που δεν θέλουν και αντιδρούν τους λένε "ε πώς κάνεις έτσι θα πάρεις λεφτά".  Σε μένα, ο ίδιος που είπε αυτό, είπε "ε θα πάνε πιο πέρα, όχι στα δικά μου -- στα δικά του θα πάνε".

4. Δεν το λέω αυτό γιατί θα στενοχωρήσω

5. Ενώ 10 χρόνια τώρα τα σκουπίδια πάνε στο πίσω μέρος του Τσικνιά, μακριά από μέρη που ενοχλούν, και ενώ εκεί δεν ενοχλούν, ούτε με σκόνη ή με καπνούς, και ενώ εκείνη η περιοχή του Τσικνιά είναι παλιά ορυχεία σιδηροχρωμίου, και η από εδώ μεριά του Τσικνιά έχει άλλο δείγμα ανικανότητας ή ρεμούλας (μια υδατοξεξαμενή που δεν τα κατάφερε) και κτίσματα, αυθαίρετα, ταβέρνα και δεν ξέρω τι, ο Τσικνιάς είναι ιερός, Νατούρα, ειδική προστασία, καταλαβαίνετε... Δεν έχουμε χωράφια εκεί, πρέπει να πάμε να απαλλοτριώσουμε αλλού... Σημειωτέον ότι η περιοχή που σκέφτονται, πρέπει να είναι από τα λίγα εντελώς παρθένα, αγροτικά κομμάτια της Τήνου,  η Καμένη Σπηλιά είναι λίγο πιο πέρα, οι βαρβακίνες εκεί έχουν φωλιές, αλλά όπως είπε και κάποιος "παντού έχει βαρβακίνες". Ο κάποιος αυτός είναι λίγο στο κόλπο, και επιπέδου πιστής σαλαμάνδρας, γενικώς, αλλά... ΑΥΤΗ είναι η Ελλάδα του 2013. Δηλαδή η εκσυγχρονισμένη Ελλάδα.

6. Πρότεινα και προτείνω τα σκουπίδια να μείνουν εκεί που είναι σήμερα. Να ζητήσει ο Δήμος και η Περιφέρεια, χάριν εξοικονόμησης πόρων να εξαιρεθεί η περιοχή εκείνη από την ...οικολογική απαγόρευση, να αποκατασταθεί ο υπάρχον σκουπιδότοπος, να φτιαχτεί νέος δίπλα, ούτε νέοι δρόμοι, ούτε απαλλοτριώσεις, ούτε στενοχώριες, ούτε καυγάδες. Οικονομικά και ήρεμα πράγματα.  Αλλά θα χάσουμε τα λεφτά, έτσι δεν είναι? Για αυτό βιαζόμαστε και σκούζουμε, και δεν ανακατευόμαστε και ό,τι πει ο Σύμβουλος Βρε ούστ!!!.

Τι ήθελα και το είπα? "Δεν γίνεται, και θα φάμε πρόστιμα, και ο κόσμος πεινάει, και δεν βλέπεις τι γίνεται...," συγγνώμη παιδιά την υστερική πρεμούρα σας να ροκανίσετε ΕΣΠΑ που δεν θα σας δώσουν, εκτός εάν έχετε συνεταίρους πιο ψηλά, (γίνονται τέτοια πράγματα στους ΟΤΑ? Απαπαπά...) αλλά έχουν αλλάξει τα πράγματα, τώρα έχει και Γερμανούς, και με τον Παπαγεωργόπουλο μέσα, και τον κόσμο να είναι στην τσίτα με τους ΟΤΑ, και να μην πω και παρεξηγηθούν οι αθώοι, να την βάλετε κατά μέρος την πρεμούρα σας. Οι εξελίξεις τρέχουν η Ιταλία είναι ακυβέρνητη, στην Αγγλία ο ευρωσκεπτικισμός είναι στα κόκκινα, στην Γερμανία έχουν θέμα με τα λεφτά που πρέπει να πετάνε σε αρουραίους στον Νότο (ξέρετε κανέναν αρουραίο?), και, σοβαρά, φοβάστε πρόστιμα και μην χάσετε το ΕΣΠΑ?  Κάπου δεν παρακολουθείτε ειδήσεις, ή είστε απελπισμένοι και να προσέχετε, στην απελπισία γίνονται λάθη και φαίνεστε.

7. Μετά η συζήτηση ξέφυγε, αλλά μας είπαν ότι εμφανίστηκαν και άλλες υποψήφιες θέσεις, όλα είναι προκαταρκτικά μεν, αλλά επειγόμαστε δε, γρήγορα, δεν έχουμε περιθώρια, δεν κάνει να ζητήσουμε αυτό που είναι φτηνό και εύκολο (αφού πεινάει ο κόσμος...). Επιχειρήματα για γέλια (ή για μυρουδιά 7 εκετομμυρίων.

Οι ειδήσεις είναι ότι η Ευρώπη "ζορίζεται" και ότι η κοινή γνώμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανά την Ελλάδα, είναι μάλλον χάλια (μην πιστεύετε εμένα, ρίξτε μια ματιά στο Google). Ξέρω, ξέρω, εσείς είστε τυπικοί και ό,τι πει ο Σύμβουλος, που έμαθε στο σχολείο και που είναι "τ' Αφλαρεντ".  Μου λέει ο αντι-Δήμαρχος να πάω να τα πω στον Σύμβουλο... Ευχαρίστως, αλλά θα ξεκινήσω από την επιλογή του, και από την επιλογή "Συμβούλων" για το Προεδρικό Διάταγμα Απάτη -- που εσείς έχετε πει "δεν ξέραμε τι υπογράφαμε"

Βαριέμαι τρομερά να γράφω για άσχημα πράγματα, αλλά η κατάσταση έχει γίνει άσχημη, γενικά. Αλλά μετά μιάμιση μέρα στο νησί, μπορώ να γράψω ένα τόμο κακίες... Αλλά τι θα βγει?  Πάντως όταν έφυγαν οι Άρχοντες, ένα πειραχτήρι είπε "μα 7 εκατομμύρια ευρώ και να μην ξέρουν τίποτα..." Και όλοι γέλασαν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά η απογραφή λέει 8.636 άτομα, άρα ο μόνιμος πληθυσμός είναι 5.000, και θα σας κάνουν ΧΥΤΑ? 5-8 τόνους σκουπίδια έχετε, δηλ. μισό με ένα κοντέινερ τη μέρα. Δεν μπορούν να τα στέλνουν στην Αθήνα? Τα ανακυκλώσιμα πως πάνε? Ο περιφερειακός σχεδιασμός που έλεγε ένα ΧΥΤΑ ανά νησί είναι βολικός μόνο για τους μελετητές και κατασκευαστές. Πωπώ, τι πολλές μελέτες και τι πολλά εκατομμύρια για πολλούς μικρούς ΧΥΤΑ!!

Πρώτα ανακύκλωση στο φουλ και μετά μεταφορά των υπολειμμάτων στην Αθήνα. Γιατί να φορτώνονται κάποιοι τη γαϊδουριά αυτών που δεν ανακυκλώνουν? Όλες οι Κυκλάδες πρέπει να ζητήσουν την αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού και μεταφορά των σκουπιδιών στην Αθήνα. Έτσι κι αλλιώς το πρόβλημα οξύνεται το καλοκαίρι από τους Αθηναίους. Δεν υπάρχουν τετελεσμένα και βιασύνες. Η Τρίπολη μεταφέρει στη Φυλή από προχθές με έκδοση ειδικής ΚΥΑ γιατί τώρα κανονικά απαγορεύεται η μεταφορά σκουπιδιών σε άλλη περιφέρεια! Αν δεν κάνετε ΧΥΤΑ θα αναγκαστούν να σας επιτρέψουν να τα πάτε στην Αθήνα ενόψει των προστίμων. Κάντε και ένα κινητό ΣΜΑ http://www.helesi.com/greek/sma.html και είστε εντάξει. Ας βγάζουν το καλοκαίρι καράβι ειδικά να μαζεύει τα κοντέινερ μία φορά την ημέρα από όλες τις Κυκλάδες. Αλλά πρώτα από όλα ανακύκλωση.

Ανώνυμος είπε...

Και για να μη νομίζεις ότι πουλάω τίποτε δες και εδώ http://www.kaoussis.gr/specs/HAS46.pdf

Δηλ. τα φορτία με ζώα πως τα κουβαλάνε με τα καράβια. Δεν μυρίζουν καθόλου?