Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Γιάννης Σαλταμανίκας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, στην ημερίδα για τα αιολικά στο ΙΤΗΠ

Στην ημερίδα για τα αιολικά, που έγινε στο ΙΤΗΠ στις 15 Ιουνίου, από πλευράς Δήμου Τήνου, ο Πρόεδρος του ΔΣ Γ. Σαλταμανίκας, καλωσόρισε τους ομιλητές και τους ακροατές «στην μάχη κατά των κατ ευφημισμόν αιολικών πάρκων».

Αναφέρθηκε στο ιστορικό προηγούμενο της νικηφόρας μάχης κατά των πυλώνων και των ιστών, ως θετική καταγραφή των αντανακλαστικών της Τήνου, χρήσιμη για το παρόν. Επίσης, στην εμπειρία του χωροταξικού, που πέρα από τις αρχικές αντιδράσεις συνεισέφερε στο νησί, ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνείδηση για θέματα περιβάλλοντος. Μετά από αυτές τις εμπειρίες του νησιού, χαρακτήρισε την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων αρχή μιας καταστροφικής αντιμετώπισης της Τήνου, που με πολύ αγώνα θα αποτραπεί. Ειδικά μέσα στο κλίμα της εποχής, με την άποψη της τοπικής κοινωνίας, μέσω του Δήμου, να μην λαμβάνεται υπόψη και εν μέσω ανατροπών σε πανελλήνια κλίμακα και διαρκών θυσιών των κατακτήσεων ανθρώπων και κοινωνιών.  Πρόσθεσε μάλιστα, ως επιβαρυντικό στοιχείο, το γεγονός ότι και το Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται να έχει βάλει «νερό στο κρασί του».

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ξεκίνησε η μάχη προστασίας του αυτονόητου, δηλαδή της ταυτότητας ενός ιδιαίτερου νησιού όπως η Τήνος, που θα αλλοιωθεί από τέτοιες κατασκευές για να ωφεληθούν ιδιωτικά και μόνο συμφέροντα, κατά τον ομιλητή.

Επεσήμανε τέλος την ομόφωνη αντίδραση του Δήμου Τήνου, την ανάγκη προστασίας της Τήνου ως αξίας αισθητικής και ότι ενώ η ανάπτυξη ενδιαφέρει τους πάντες, δεν μπορεί να στηρίζεται στην υποθήκευση του μέλλοντος του νησιού. Ο Δήμος Τήνου λογοδοτεί στις επόμενες γενιές και από ένα σφάλμα ή μια ολιγωρία του, μπορεί κάποιοι να ζημιωθούν μη αναστρέψιμα στο μέλλον, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: