Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Δημόσιο χρέος


Λίγο το καλοκαίρι, λίγο η αναισθησία, αλλά κανείς δεν δίνει πια σημασία στα μακροοικονομικά. Ή ο κόσμος είναι πλούσιος, ή δεν καταλαβαίνουμε κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, και εμπιστευόμαστε, στον κ. Αλογοσκούφη, την μοίρα μας.

Το δημόσιο χρέος είναι €252 δισεκ., ή €23.000 για κάθε έναν από εμάς, ή €92.000 για κάθε οικογένεια 4 ατόμων. Πόσοι από εσάς έχετε να το ξεπληρώσετε; Γιατί αστείο όσο και αν φαίνεται εσείς το πληρώνετε (και εγώ).

Τι μπορεί να κάνει το Δημόσιο; Οι ιδιωτικοποιήσεις μας τέλειωσαν. Δημόσιες εκτάσεις υπάρχουν, μπορεί να πουληθούν. Νέοι φόροι σίγουρα θα μπουν, πέρα από αυτούς που ακούγονται Αυγουστιάτικα.

Το Δημόσιο χρέος, σε συνδυασμό με την ύφεση στην οποία μπαίνουμε ή είμαστε, και σε συνδυασμό με το ύψος των προσωπικών χρεών ή μειωμένων αποταμιεύσεων δημιουργεί εκρηκτική εικόνα.

Και δεν βλέπω ούτε στους κυβερνώντες, ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε πουθενά, κάποιον ή κάτι που να μου εμπνέει εμπιστοσύνη… Οι ξεφωνημένοι, οι μαύρες Mercedes, και τα κοστούμια, δεν μου εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Η φωτογραφία είναι της Dorothea Lange, από την περίοδο της ύφεσης του 1930, στις ΗΠΑ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο κόσμος και πλούσιος δεν είναι και μυαλό δεν έχει και καταχρεωμένος είναι και το δημόσιο χρέος νομίζει πως δεν τον αφορά.

Αλλά η επίδειξη και η προσωρινή και προσωπική καλοπέραση είναι ίδιον του Έλληνα.

Τα διακοποδάνεια, μετά τα εορτοδάνεια θριάμβευσαν ξανά.

Ποτέ δεν θα μπορέσω να πάρω μια Mercedes (δεν μου αρέσει κιόλας), αλλά όσο σκέφτομαι ότι αγοράζω 300 κάθε τόσο μου τη δίνει...

Τι να πω!
Στ’ άρματα, στ’ άρματα

Ανώνυμος είπε...

Οι σημερινοί καταναλωτές δεν ξέρουν τίποτα για την ύφεση του 1930 ούτε για τους δύο μεγάλους πολέμους και αν τα πράγματα σφίξουν δεν θα είναι καθόλου έτοιμοι για την κοινωνική κρίση.

Ανώνυμος είπε...

Και ποιός γνωρίζει την δυστυχία που πέρασε η "υπερδύναμη" πριν γίνει "υπερδύναμη"? Εμείς πάντα ραγιάδες και κατσικοκλέφτες θα είμαστε

Ανώνυμος είπε...

χρεώνομαι εγώ για να κυκλοφορούν οι άσχετοι με μούρη. Βρε ούστ!

Ανώνυμος είπε...

Μας κυβερνά το αδερφάτο, γιαυτό όλες οι ξεφωνημένες κυκλοφορούν επίσημα

Ανώνυμος είπε...

I saw and approached the hungry and desperate mother, as if drawn by a magnet. I do not remember how I explained my presence or my camera to her, but I do remember she asked me no questions. I made five exposures, working closer and closer from the same direction. I did not ask her name or her history. She told me her age, that she was thirty-two. She said that they had been living on frozen vegetables from the surrounding fields, and birds that the children killed. She had just sold the tires from her car to buy food. There she sat in that lean-to tent with her children huddled around her, and seemed to know that my pictures might help her, and so she helped me. There was a sort of equality about it.

Dorothea Lange

Ανώνυμος είπε...

Οι Αμερικανοί είχαν τον Franklin Roosevelt να ασχοληθεί με τους φτωχούς και να βγάλει την χώρα από την ύφεση. Εμείς έχουμε τον Κωστάκη που μάλλον βαριέται και το Αρη που ...

Ανώνυμος είπε...

FDR από την μία, Κωστάκης Αλογοσκούφης και Παυλίδης από την άλλη.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το δημόσιος χρέος στις 31/12/2008 ήταν: 262 δις (262.070.000.000)
Ο αριθμός φορολογούμενων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων το 2008 ήταν: 5.530.427.
Αν ήταν να εξοφληθεί αυτό το δημόσιο χρέος, κάθε φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο και επιχείρηση θα έπρεπε να καταβάλει: 48.459 ευρώ.