Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών


Διαβάζω καμιά φορά τις ημερήσιες διατάξεις ή τις αποφάσεις συμβουλίων της Αυτοδιοίκησης και κουρδίζομαι. Να όμως και θέματα που χειροκροτώ:

ΘΕΜΑ 13ο: Λήψη απόφασης κατάθεσης στο ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου της δημιουργίας «Κέντρου Τεκμηρίωσης της πρόσφατης Ιστορίας της Τήνου», με επίκεντρο το Κάστρο του Εξωμβούργου.

ΘΕΜΑ 14ο: Λήψη απόφασης ένταξης στο ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου της δράσης: «Δημιουργία Διαδραστικού ηλεκτρονικού χάρτη της Τήνου με εφαρμογή τεχνολογίας γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών».


Η ιστορία και ο πολιτισμός του νησιού μας είναι το πιο δυνατό μας σημείο. Και δεν αναφέρομαι στα "προσκυνηματικά", καλά είναι και αυτά, αλλά λίγα. Υπάρχει πιο δυνατό σύμβολο από το Κάστρο; Αρχαίο, βυζαντινό, βενετσιάνικο. Μην περιοριστείτε στην τεκμηρίωση, να πάτε για πλήρη ανάδειξη. Με σημαίες στην κορυφή, όπως σε κάθε Ευρωπαϊκή πόλη.

Όσον αφορά το σύστημα GIS, μην περιμένετε από τρίτους και από ξένους. Εμείς! Με κρατική βοήθεια ή χωρίς. Να καταγράψουμε τις πηγές, τους οικισμούς, τα βυζαντινά ξωκκλήσια, τα μονοπάτια.

Στην φωτογραφία, η θέα από τον δορυφόρο, από το Google Earth.

Ο παπα-Αντώνης έχει ήδη απεικονίσει όσα ξέρει για τα Κάτω Μέρη, και είπαμε, ένα layer του αρχείου GIS, τα μονοπάτια, εγώ και κάτι αφανείς εθελοντές, σας το χαρίζουμε.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άντε και το Τρικόκαστρο! Φίδι μας δείχνεις την ίδια εικόνα τρεις φορές στην σειρά.

Ανώνυμος είπε...

Τεκμηρίωση πρόσφατης ιστορίας είναι όλης της Τήνου, όχι μόνο του Ξώμπουργου. Ή κάνω λάθος

Ανώνυμος είπε...

τι είναι ΟΠΑΧ?

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΟΠΑΑΧ)

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι έτσι καλό θα είναι να ενθαρυνθεί η αγροτική ύπαρξη, οι αγρότες, οι αγροτικές δραστηριότητες. Αλλιώς θα τους βλέπουμε μόνμο σε βίντεο και παλλιές φωτογραφίες.

Ανώνυμος είπε...

Είναι σαν τα προγράμματα αλιείας που επιδοτούν τους αλιείς να αποσύρουν τα βαρκάκια τους. Αυτοί επιδοτούν για να γίνει ο αγρότης ξενοδόχος και επιχειρηματίας.
Καλή η ανάδειξη της αγροτικής μας κληρονομιάς αλλά τι γίνεται με το αγροτικό μας παρόν και μέλλον?

Ανώνυμος είπε...

μην τα λες μπερδεμένα. Ο πατέρας μου καλλιεργεί όπως πριν 500 χρόνια. Υποδομή είναι το τυροκομίο, το σφαγείο το ελαιοτριβείο. Δεν περιμένω από Δήμους να τα κάνουν γιατί δεν είναι η δουλειά τους. Ο Δήμος με ντόπιους? Υποδομή. Τι σημαίνειο υποδομή. Το νησί ήταν πάντα αγροτικό, όχι πλουσιο. Τωρα έχουμε και τουρισμό. Εχουμε τα πολιτιστικά σας και τα μονοπάτια σας. Κάτι δεν θα βγει?

Ανώνυμος είπε...

Κάτι θα έβγαινε αν υπήρχε ένας προγραμματισμός και ένα σχέδιο για το τι στον κόρακα θέλουμε από αυτόν τον τόπο. Αλλά εδώ δυστυχώς είναι όλα χύμα στο κύμα. Το να αγνοούμε τελείως π.χ. πως η κτηνοτροφία πεθαίνει και να βασιζόμαστε στις εισαγωγές από.... ΜΥΚΟΝΟ ε κάπως μου κάθεται άσχημα.
Ωραία τα αγροτουριστικά και τα βαζάκια με τις μαρμελάδες αλλά το πρόβλημα είναι αλλού.

Ανώνυμος είπε...

κάθε τόπος πρέπει να βασίζεται στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να προσπαθεί να διορθώσει τα μειονεκτήματα.

Για παράδειγμα: Η Τήνος, όπως και να την δεί κανείς είναι πιο "αγροτική" από την Μύκονο. Η Μύκονος λόγω διεθνούς τουρισμού είναι πιο ξύπνια.

Στην Μύκονο, ο ιδιώτης εκμεταλλεύεται τις επιδοτήσεις για να κάνει παραγωγική μονάδα με αγελάδες ή τουριστική με άλογα. Στην Τήνο, ενοικιαζόμενα Γ κατηγορίας και "βιοτεχνία γλυκών" με πρωτες ύλες Ρουμανίας.

Για να ζήσουν οι αγρότες, δεν μπορείτε να τους στερήσετε την δυνατότητα συμμετοχής σε τουρισμό ή να τους φορτώσετε νταμάρια, και για να ζήσουν οι χωραϊτες δεν μπορούν να βασιστούν μόνο σε προσκυνήματα και καφετέριες.

Να μία συνέπεια της αμαρτωλής βιομηχανικής ζώνης. Ψευδαίσθηση ανάπτυξης (και καταστροφή) στην Χώρα. Την κάνατε γκέττο αντι να εκμεταλευτείτε το συγκριτικό πλεονέκτημα που λέγεται "ενδοχώρα".

Ανώνυμος είπε...

Μην τα ισοπεδώνουμε όλα, τα δωμάτια δεν είναι πλέον Γ κατηγορίας τα περισσότερα έχον ανέβει επίπεδο και δεν νομίζω οι βιοτεχνίες με τα γλυκά να φέρνουν πρώτες ύλες από την Ρουμανία, εκτός και αν ξέρεις κάτι εσύ, εγώ που έχω πάει σε 2 βιοτεχνίες μία στη κώμη με τα γλυκά και σε μία στον κάμπο με τα λουκούμια δεν είδα κάτι τέτοιο.

Ανώνυμος είπε...

Ας το δούμε λογικά. Το λουκούμι θέλει (αντιγράφω το κουτάκι με τα ντηνιακά λουκούμια): ζάχαρη, νερό, αμύγδαλο, άμυλο, Τριγικό Οξύ, χρώματα κι αρώματα, Ε141.
Τί απο όλα αυτά νομίζεις πως είναι ντηνιακό? Το νερό? Ισως...
Θέλεις να πιάσουμε και τις μαρμελάδες? Πόσα κιλά φρούτα χρειάζονται για κάθε βαζάκι, πόσα βαζάκια παράγονται και τί γεύσεις έχουμε... Άσ'τα φίλε. Επεξεργασία και συσκευασία κάνουμε εδώ. Προσωπικά αμφιβάλω ακόμα κι αν η κάπαρη που πουλάνε τα εργαστήρια αυτά είναι ντόπια ή τουρκίας.

Underwater είπε...

Προσωπικά είμαι υπέρ των εργαστηρίων αυτών ακόμα κι αν συσκευάζουν ρίγανη Σκοπίων. Να είναι καλά οι άνθρωποι, να έχουνε δουλειά και να δίνουν δουλεία και σ'άλλους. Αν πάλι μπορούν να πείσουν και μερικούς γεωργούς να παράγουν αποκλειστικά γι'αυτούς προιόντα ντόπια, ποιοτικά και βιολογικά.... θα ήμουν ευτυχσμένος γιατί θα ζούσα σε μια αειφόρο και αυτάρκη κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

η Τήνος έχει κάπαρη αλλά αμφιβάλω αν οι 50 ή 100 θάμνοι φτάνουν για τις ποσότητες που βλέπει κανεις στην Χώρα.

Ο Μ.Βίλας είχε πάει να δει πως πολλαπλασιάζεται και καλιεργείται αλλά δεν νομίζω να το προχώρησε

Underwater είπε...

Απ'ότι έχω ακούσει το προχώρησε. Μάλιστα Φυτέψανε κι ένα χωράφι κοντά στο τυροκομείο. Αλλά δυστυχώς μπήκαν αιγοπρόβατα και δεν άφησαν τίποτα.