Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ανησυχία


Το ότι έπεσε κάποιος δείκτης σε κάποιο μακρινό χρηματιστήριο ίσως δεν είναι είδηση. Ούτε είναι είδηση ότι έπεσε, αφού είχε ήδη πέσει, και παρ΄όλες τις παρεμβάσεις τραπεζών και κυβερνήσεων. Ούτε σημαίνει, το ότι έπεσε στις 9 Οκτωβρίου ότι δεν θα ανέβει στις 10.

Οι «δείκτες» είναι δείκτες του τι πιστεύει η αγορά θα κάνουν τα κέρδη των εταιριών, στην εν λόγω αγορά. Τίποτα άλλο; Είναι επίσης μέτρο του πόσο πλούσιοι ή όχι πλούσιοι είναι αυτοί που έχουν μετοχές. Πριν φωνάξετε «εμείς δεν έχουμε δεν μας νοιάζει», σκεφτείτε για μισό δευτερόλεπτο ότι το ταμείο που έχει τα λεφτά τις σύνταξής σας έχει μετοχές. Σκεφτείτε επίσης ότι τα κέρδη των εταιριών, είναι ίσως η δουλειά σας... Ξαφνικά αρχίζει να γίνεται ανησυχητικό.

Θα μου πεις «μα εκεί είναι μακριά, είναι αλλού, δεν με ακουμπάει». Όχι ακριβώς, οι αγορές και οι οικονομίες είναι συνδεδεμένες και ένα συνάχι στην Νέα Υόρκη μπορεί να είναι πνευμονία στην Αθήνα. Μια πνευμονία στην Νέα Υόρκη μπορεί να είναι βαρύ κρυολόγημα εδώ.

Εάν ακριβύνει το χρήμα, οι εταιρίες (είτε είναι στην Τήνο είτε είναι στην Νέα Υόρκη) θα προσπαθήσουν να κόψουν έξοδα, να μειώσουν αποθέματα, να κόψουν τις επενδύσεις για να μην χάσουν πολλά λεφτά. Οι άτιμοι οι δείκτες λένε ότι, στις 9 Οκτωβρίου οι επενδυτές πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρουν. Αν φτωχύνει ο κόσμος, οι σημερινοί «πλούσιοι» (τα μπλε χρώματα) θα γίνουν πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα φτώχειας, και οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι

Χμμ... σε ύφεση, ο προσκυνηματικός τουρισμός μπορεί και να αντέξει... Λες να ξέραν κάτι οι δικοί μας;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είδα μια ωραία γελειογραφία του Κ.Μητρόπουλου. Σ ένα πλοίο γεμάτο κόσμο που αναχωρεί για Τήνο ανεβαίνει τη σκάλα η "Σοφοκλέους" μ ένα κερί και το πλήθος παραληρεί "θαύμα θαυμα ανεβαίνει η Σοφοκλέους" .
Να δεις που ο προσκυνηματικός τουρισμός θα κρατήσει την εδώ οικονομία. Χρόνια η φτωχολογιά και μη , έρχεται να καταθέσει τον πόνο της εδώ. Τώρα που κατι πρώην καρχαρίες θα πιάσουν τον πάτο της τσέπης τους βλέπω να πλακώνουν με την εργατική εστία σεμνά και ταπεινά .
Οσο για το εγχώριο "trust" καλά θα κάνει να αρχίσει να γίνεται πιο κοινωνικό γιατί οι παχιές αγελάδες ψώφησαν

Ανώνυμος είπε...

το ΧΑ σήμερα πάει κιαυτό για υποβρύχιο ψάρεμα, -6,5% το μεσημέρι, και έχει και πολλά μπορόρ να έρθουν για ένα γρήγορ οκεράκι

Ανώνυμος είπε...

και έξω, μια απ τα ίδια!