Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Αδέσποτα κατσίκια...


Πως να τα ξεχάσεις τα καταραμένα; Μία περιουσία χρειάζεται για να φράξεις ένα αμπέλι (και έχεις την γκρίνια του ενός ή του άλλου που δεν του αρέσουν οι περιφράξεις). Έχουν «ξαλείψει» τα πάντα: αμπέλια, μουριές, συκιές, μελισσοκομική βλάστηση σπάρτους νόμιζα ότι δεν τρώγονται αλλά προφανώς στην πείνα χάνονται και αυτοί). Έχουν καταστρέψει ξερολιθιές και πεζούλες αιώνων.

Είναι και ...παράνομο να τα πυροβολείς.

Η φωτό είναι από την Καθημερινή στο, http://alalazontatopia.blogspot.com/2008/10/blog-post_9601.html

11 σχόλια:

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Mια μικρή διόρθωση: Η φωτό είναι απ΄το ΟΙΚΟ της Καθημερινής.

αμμοδύτης είπε...

Ευχαριστώ, το διόρθωσα, και ευχαριστώ για την παρέμβαση.

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Τα ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ τοπία σας ευχαριστούν για τη φιλοξενία. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί και στην Τήνο η προσπάθεια συλλογής υπογραφών για τα κατσίκια. Και γιατί όχι και μια μελέτη απ'το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για το ξανα-πρασίνισμα των υπέροχων τοπίων του νησιού μας. Οι αλ(α)λαγή καμιά φορά μπορεί να είναι και προς το καλύτερο.

αμμοδύτης είπε...

αλαλάζοντα τοπία, έχω φράξει μια σχετικά μεγάλη έκταση όπου έχω φυτέψει αμπέλια και δέντρα. Τα κατσίκια είναι απ' έξω. Δύο χρόνια αργότερα η διαφορά σε αυτοφυή βλάστηση και ποικιλία είναι εμφανής

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Είστε αξιέπαινος για την προσπάθεια. Όμως αμφιβάλουμε εάν όλος ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να διαθέσει χρήματα για περιφράξεις τόσων εκατοντάδων μέτρων. Το πρόβλημα των κατσικιών πρέπει να αντιμετωπιστεί απ'την Πολιτεία. Και εάν υπάρχει η δυνατότητα για νέες πιο ανταποδοτικές καλλιέργειες δεν θα ήταν άσχημο να συμβουλευτούμε και κάποιον ειδικό.

Ανώνυμος είπε...

σώθηκες με τους ειδικούς. Η γάτα μου ξέρει περισσότερα από αυτούς και δεν χρειάζεται μέσο για να της μιλήσεις. Τους βλέπω κάθε μέρα τους ειδικούς, συνδικαλίζονται, βαυκαλίζονται και συνηθως απεργούν

Ανώνυμος είπε...

παράνομα ξεπαράνομα αν δεν τους άλαζαν τον αδόξαστο στα σμπάρα, θα μας είχαν φάει και εμάς στην Τήνο. Η δουλεια είναι να τα διώξουμε προς Ξυνάρα και Νότια μπας και φιλοτιμηθούν οι αρχές (όταν τους τρώνε τους βασιλικούς στα μαγαζιά τους να δεις για πουε μαζέυονται

Underwater είπε...

Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι οτι το πρόβλημα έχει πολλές διαστάσεις:
α) είναι τα κατσίκια που ζούνε τελείως ελεύθερα σε ημιάγρια κατάσταση. β) Είναι επίσης εκείνα που έχουν αφεντικό αλλά είναι αδύνατο να ελεγχθούν λόγω υπερβολικού αριθμού ή ανικανότητας του ιδιοκτήτη (βλ. περίπτωση Ικαρίας). γ) Kαι τέλος είναι εκείνα που μπορεί να μην είναι πολλά σε αριθμό αλλά κυκλοφορούν ελεύθερα με πέδικλο ή χωρίς από αδιαφορία του ιδιοκτήτη ή/και έλλειψη ελέγχου, επιβολής κανόνων, κλπ.
Στην Τήνο νομίζω πάσχουμε απ'τις περιπτώσεις α) και γ) και χρειάζονται διαφορετικά μέτρα αντιμετώπισης για κάθε περίπτωση. Η περίπτωση α) αφορά τα Έξω Μέρη κυρίως και είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Η γ) όλo το νησί και είναι λίγο ευκολότερη στη διαχείριση.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό με τις υπογραφές καιρό τ ακούω και τίποτα δεν βλέπω.
Στον Τσικνιά στο σκουπιδότοπο υπάρχει μια αγέλη τεράστια που τρώει ότι βρεί εκεί μέσα. Δεν θέλει πολύ να αναπτυχθεί κανένας περίεργος ιός σ αυτά και να τρέχουμε !!
Για να το πάρουμε πιο σοβαρά το θέμα. !!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως να βρίσκαμε 5-6 αγριόσκυλα να ρίξουμε στο νησί? Κανένα δυό λύκους ακόμα δεν θα ήταν άσχημα .

Ανώνυμος είπε...

τουφέκια με 9ιάβολα και μπέεε