Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Πίσω πόρτα


Μερικές φωτογραφίες κρύβουν πολλές μνήμες. Αυτή είναι η πίσω πόρτα του σπιτιού του μπάρμπα Τζώρτζη και της γιαγιάς μου. Ήταν η είσοδος στην κουζίνα. Θυμάμαι αμυδρά την σημαδιακή μέρα του καλοκαιριού που η κουζίνα απέκτησε πάτωμα από τσιμεντοκονία, πρέπει να ήταν αρχές δεκαετίας του '60. Η πόρτα ήταν σπαστή: κάτω και πάνω πόρτα. Η κάτω πόρτα ήταν σχεδόν πάντα κλειστή για να μην μπει κανένα ποντίκι. Ο "μπερντές" ήταν για να μην μπαίνουν μύγες. Αριστερά ήταν τα δύο μπαστούνια του παππού.

Δεξιά είχε ένα περιβολάκι που ποτιζόταν από το νερό που ερχόταν από την "μάννα" (την πηγή που στέρεψε φέτος, για πρώτη φορά, στα 80 τόσα χρόνια που θυμούνται οι παλιότεροι). Το περιβολάκι είχε μια πορτοκαλιά, μια μανταρινιά, μια αχλαδιά και μια ροδιά. Μία από τις μνήμες που δεν θα φύγουν από το κεφάλι μου είναι οι ήχοι από το περιβολάκι την νύχτα.

Μια άλλη μνήμη είναι η γιαγιά μου, είτε να κοιτάει έξω από την πόρτα, ή εάν είχε θυμώσει ιδιαίτερα μαζί μου να εξακοντίζει τα μπαστούνια του παππού μου επάνω μου, στην προσπάθειά της να δικαιωθεί για κάποια αποτρόπαια σκανταλιά που είχα κάνει.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Αύγουστος


φυσάει
φυσάει
κουράγιο
οι λεβάντες λεν ότι αύριο έχουμε Αύγουστο
τα ονόματα που ακούμε
είναι από φλούδα πεύκου
τριών χιλιάδων χρόνων
κι η καμπύλη τα Γης
η ωραία μας Άγνωστη
που προσφέρει τον ώμο της γυμνόν
να τον φιλήσουμε
(Οδυσσέας Ελύτης)

Τήνος του χτές


Χωρίς πεζούλες, χωρίς πηγές, χωρίς αγρότες, η Τήνος του χτες σίγουρα τελειώνει. Η Τήνος του αύριο; Φραπέδες; παραδοσιακές μεζονέτες; πόσους μήνες τον χρόνο;

Η φωτογραφία είναι από την έκθεση της Ευγενίας Κουμαντάρου,"Ταπεινός Παράδεισος" στα Λουτρά.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Χάντρες

Οι κόκκινες, οι πράσινες,
οι θαλασσιές σου οι χάντρες
στα χέρια χθες εφέρανε
δέκα λεβέντες άντρες
φέραν κακό και ταραχή
στης Κοκκινιάς τις μάντρες,
οι πράσινες, οι κόκκινες
οι θαλασσιές σου οι χάντρες.

Γεωτρήσεις την ημέρα, χάντρες την νύχτα…

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Τρύπες, τρύπες, τρύπες!


Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά πιστεύω ότι ορισμένα εγκλήματα τιμωρούνται. Ιδίως αυτά που είναι ξεκάθαρα, όπως π.χ. η κλοπή, η ανθρωποκτονία, τέτοια. Αναρωτιέμαι εάν το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ποινές για καταστροφή νησιών...Ή για καταδίκη σε αργό θάνατο ανθρώπων που ζουν από την καλλιέργεια της γης.

Τον τελευταίο μήνα με έχουν ειδοποιήσει για 6 ή 7 γεωτρήσεις στην Τήνο. Τις δύο τις έκανε ο Δήμος. Δήμαρχε, ξέρω ότι πιέζεσαι, αλλά οι γεωτρήσεις, το ξέρετε όλοι σας στο Συμβούλιο, δεν λύνουν το πρόβλημα. Η οικονομία και οι δεξαμενές ίσως κάτι κάνουν...

1-2 «ατομικές» έγιναν με άδεια. Σε τουλάχιστον μία από αυτές, ο «νόμιμος» σαφώς είπε, δεξιά και αριστερά, ότι ο γεωτρυπανάς τον βοήθησε με την άδεια. Δεν το ξέρω πρώτο χέρι... Μου θυμίζει κάτι διεκπεραιωτές έξω από τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Μία από τις «νόμιμες» είναι λίγο πιο κάτω από μία κοινοτική που δουλεύει με δελτίο.

2-3 έγιναν παράνομα. Παράνομα, κατ' εξακολούθηση, με ίχνη συνωμοσίας. Για μία, μου προσέφεραν φωτογραφίες που δεν δέχτηκα, γιατί δεν είμαι εισαγγελέας.

Η γεώτρηση της φωτογραφίας είναι περσινή ή προπέρσινη. Έγινε με «άδεια» που αμφισβητήθηκε και εκκρεμεί εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο κάθε κουτοπόνηρος ανοίγει τρύπες. Ο γεωτρυπανάς είναι ...ό,τι αποφανθεί κάποιο δικαστήριο. Κάποια στιγμή 10, 20... άτομα θα τον δείξουν, και θα είναι ο κοινός παρανομαστής σε ισάριθμες παρανομίες. Οι αλόγιστες γεωτρήσεις ξεραίνουν το νησί, οι παράνομες κάτι χειρότερο.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Πεζόδρομος


Θα το ξέρετε ήδη. Απόψε χτυπάνε χαρμόσυνα οι καμπάνες για την Αγία Πελαγία. Ακούγεται επίσης η χαρμόσυνη μουσική από την συναυλία που διαφημιζόταν στα μπλόκια. Όλο μαζί, που και που είναι ενδιαφέρον, η άγιοι και οι μοντέρνοι. Μεταξύ μας δεν μου αρέσει ούτε η μία επιλογή ούτε η άλλη. Δεν είμαι κατά της θρησκείας, απεναντίας, αλλά η μπίζνα των προσκυνητών έχει αρχίσει και με κουράζει.

Θα ξέρετε επίσης ότι επιτέλους δικαιώνεται και η ύπαρξη του περιφερειακού δρόμου γιατί η παραλία είναι πεζόδρομος. Προσωπικά δεν μου αρέσει, αλλά είμαι στην μειοψηφία. Ρώτησα, κουτουρού, καμιά 20αριά Χωραΐτες την άποψή τους. Εντελώς αντιεπιστημονικά. Οι 12 ήταν ενθουσιασμένοι, στους 5 δεν άρεσε, και οι υπόλοιποι με αγνόησαν.

Σε αυτούς που άρεσε, σημασία είχε ότι επιτέλους έχουμε κάτι σαν πλατεία της πόλης. Οι καφετέριες είναι ενθουσιασμένες, και τα παιδάκια παίζουν χαρούμενα. Στις καφετέριες κάθονται δικοί μας, στον δρόμο, κυρίως αλλοδαποί (οικονομικοί μετανάστες). Οι αρνητικοί ανέφεραν ότι «δεν τους συμφέρει» ή ότι «έχει πολύ φασαρία». Μία είπε ότι της δημιουργεί κατάθλιψη.

Ρώτησα επίσης δύο ζευγάρια γνωστών μου Αθηναίων. Ένα εκφράστηκε αρνητικά αναφέροντας ότι "εξελίσσεται σε ένα από τα ασχημότερα θέρετρα στην Ελλάδα", το άλλο ήταν ουδέτερο προς θετικό. Ένα ζευγάρι βορειοευρωπαίων είδα, αλλά δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι.

Δεν είμαι ειδικός επί της διαμόρφωσης θερέτρων, αλλά η παραλία της Χώρας απευθύνεται σε δικούς μας, και λιγότερο σε επισκέπτες ή άλλους. Είναι ωραίο, αν σας αρέσει.

Μεσημεριανή ησυχία

Όταν δεν έχει πλοίο, το έξω λιμάνι είναι ήσυχο μέρος. Άγνωστο πόσο καιρό θα μείνουν εκεί τα μπλόκια... αν αληθεύει ότι το τμήμα αυτό του έργου έχει διακοπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναρωτιέμαι αν θα δω κανένα άρθρο στην ενημερωτική εφημερίδα του Δήμου.

Γιατί μου λέει η μύτη μου ότι τα μπλόκια θα πέσουν λίγο αριστερά στον χώρο που θα μπαζωθεί να γίνει πάρκινγκ; Τι κρίμα, δεν βλέπω να περπατάει η φαντασίωσή μου για μικρή Βενετία. Μάλλον μικρά Τίρανα βλέπω, αλλά ό,τι θέλει ο λαός.

Εν τω μεταξύ τα μπλόκια διαφημίζουν την αποψινή συναυλία.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Μνήμες


Σημάδι ότι μεγαλώνεις είναι όταν σκέφτεσαι το παρελθόν. Ανθρώπους που έφυγαν, φωνές που σιώπησαν, μυρωδιές που χάθηκαν, τοπία που άλλαξαν. Θα ήθελα πολύ να μείνει ένα κομμάτι από το χτες, όχι γιατί ήταν καλύτερο, αλλά γιατί θα είμαστε φτωχότεροι, νομίζω, χωρίς αυτό.

Το έχω τάξει, κυρίως στον εαυτό μου, αλλά και σε μερικά άτομα που μου έχουν δείξει τον δρόμο, να δημοσιεύσω την ιστορία του κομματιού αυτού του νησιού, όχι όπως γράφεται στους τουριστικούς οδηγούς, αλλά όπως την ξέρουν μερικοί παπάδες στα μέρη μας, που ταιριάζει, κατά σύμπτωση με τις περιγραφές παλαιών εγκυκλοπαιδειών και βιβλίων για τον μεσαιωνικό και τον νεώτερο ελληνισμό.

Το τοπίο αυτό, παρ' όλες τις παρεμβάσεις, παρ' όλα τα προβλήματα, δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 50 ή 100 χρόνια. Ο τρόπος ζωής των ελάχιστων μόνιμων κατοίκων κρατάει στοιχεία του Μεσαίωνα και παλιότερων εποχών.

Η περήφανη φυλή...

Δεν έχει νόημα να σας παραθέσω το άρθρο της Μπουγάτσου στην χθεσινή Ελευθεροτυπία, μπορείτε να το διαβάσετε μόνοι σας (αξίζει τον κόπο):


Εκτός από τα κατατοπιστικά και αληθοφανή περί Siemens και Ελλήνων πολιτικών, ενδιαφέρον έχει η αποδιδόμενη σε Γερμανό, στέλεχος της εταιρίας, ότι ενώ στην Νιγηρία πάει και κανένας υπουργός φυλακή όταν γίνει τσακωτός, εδώ προστατεύονται τα ανθρωπάκια από τον Νόμο περί Προστασίας (Ευθύνης το λένε) Υπουργών.

Μην έχετε ψευδαισθήσεις, η Μπουγάτσου και η Ελευθεροτυπία είναι και αυτοί σε διατεταγμένη υπηρεσία, κάποιος τους πληρώνει για να γράφουν ή να μην γράφουν. Το άρθρο χρήσιμο, αληθινό, αλλά κάποιον εξυπηρετεί.

Όσο για την Τήνο, σε τρεις βδομάδες έγιναν 2 παράνομες, μία "νόμιμη" και μία ημινόμιμη" γεώτρηση, ξηλώθηκαν δύο μονοπάτια (στο ένα παρενέβη εισαγγελέας, άκουσα...). Είναι θέμα χρόνου το νησί να αποκτήσει τον τίτλο του "αποκρουστικού", να μου το θυμηθείτε, και μάρτυρές μου όλοι οι αέρηδες και όλες οι θεές, το αγαπώ το νησί.

Στην μία παράνομη γεώτρηση, στην Καλλονή, με το που έγινε η τρύπα, στέρεψε ένα πηγάδι, με λίγο νερό, πιο κάτω. Από αυτό το πηγάδι ζούσε μια οικογένεια με 4 άτομα. Την είδηση την αφιερώνω στον δημόσιο υπάλληλο στην Σύρο που δήλωνε ότι οι γεωτρήσεις κάνουν καλό και δεν στερεύουν τις πηγές. Μήπως είσαι μέλος της φυλής, κάτοικε της Σύρου;

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Έλεγγχος και διασφάλιση


Παρελθόν θα αποτελέσουν σε λίγες μέρες η Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, καθώς και ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Ζορμπάς. Η ανεξάρτητη Αρχή αντικαθίσται από επιτροπή που θα λειτουργεί υπό τη σκέπη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Έτσι, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα έχει την αποκλειστική ευθύνη των πλέον κρίσιμων ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς ήδη έχει διασφαλίσει τον έλεγχο και της ΥΠΕΕ.

(Από την Καθημερινή. Η έμφαση είναι δικιά μου)

Η «αποκλειστική ευθύνη» των ελεγκτικών μηχανισμών θα είναι τώρα στον Υπουργό που επί των ημερών του:

1. άνθησε η οργανωμένη αφαίμαξη από τα ασφαλιστικά ταμεία με τα δομημένα ομόλογα (το Υπουργείο «διασφαλίζει και ελέγχει» τα ταμεία, τις Τράπεζες, την Κεφαλαιαγορά...)

2. αγοράστηκε από τον ΟΤΕ η Γερμανός ΑΕ σε τιμή μάλλον φουσκωμένη (με το ίδιο Υπουργείο καθ' ύλην αρμόδιο ιδιοκτήτη του ΟΤΕ)

3. Μεταβιβάστηκε ο ΟΤΕ στην Deutsche Telecom, νύχτα, από την πίσω πόρτα με αρκετό παραμυθάκι για δικιά μας κατανάλωση (πάντα υπό την διασφάλιση και έλεγχο του Υπουργού)

Το καταλάβατε καλά, ξεφορτωθήκαμε τον «πείσμωνα γέροντα» Ζορμπά, και τώρα θα διασφαλίζουμε και θα ελέγχουμε αυτούς που μας διασφαλίζουν και ελέγχουν και όλα θα είναι διασφαλισμένα και ελεγχόμενα. Ακόμα και εάν ο κ. Αλογοσκούφης είναι ο τιμιότερος και ικανότερος των ανθρώπων, που μπορεί και να είναι, θα είναι ελέγχων και ελεγχόμενος. Θεωρητικά, λάθος.

Αναρωτιέμαι εάν οι Κυβερνήσεις μας, τα τελευταία χρόνια είναι Ελληνικές, ή αλλοδαπές Κυβερνήσεις.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Αέναη Τήνος


Πολλά ξέρετε ή έχετε δει για την Τήνο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, το φόρτωμα του γαϊδουριού με ξερόχορτα για τον χειμώνα η κριθάρι για τον μύλο. Αυτή είναι η αέναη, αειφόρος, αειθαλής Τήνος. Όσο αντέξει.

Άβουλοι Βουλευτές

Για να μπαζώσει κανείς αιγιαλό χρειάζεται 6-7 άδειες…από την Εμπορική Ναυτιλία, την Εθνική Άμυνα, τις επίγειες και υποβρύχιες αρχαιολογίες, το Περιβάλλον και δεν ξέρω ποιους άλλους.

Σε μια χώρα που κουκουλώνει τα σκάνδαλά της και καταστρατηγεί την έννοια της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, με την επίφαση μιας κοινοβουλευτικής ισορροπίας τρόμου, ακόμα και Νόμος του Κράτους θα μπορούσε να βγει, για να γίνει parking μπροστά την Παλλάδα! Ή μας ψηφίζετε, ή χάνετε τα οφίκια και τις επισημότητες στην Βουλή και την Κυβέρνηση…Και με το λαϊκό αίσθημα σε γκρίζες ζώνες, ποιος Άβουλος Βουλευτής τολμάει; Κανένας.

Καλοί μου άνθρωποι, η παραλία που θέλετε να μπαζώσετε για να την κάνετε …parking, φιλοξενεί κορμοράνους. Οι δύο ενοχλήθηκαν που τους φωτογράφισα. Ίσως στενοχωρηθούν αν τους μπαζώσετε. Ψιλά γράμματα θα πείτε…και, όπως πάει η Μπανανία, δίκιο θα έχετε.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

De profundis κουκούλωμα


Κανονικά, με πανσέληνο τον Αύγουστο, η αποψινή ίσως περιττεύει. Ωστόσο έχω ακεφιές, και όταν έχω ακεφιές, το ρίχνω στην αστρονομία. Ο Δίας δεν θα φαίνεται απόψε, γιατί απόψε (για την ακρίβεια αύριο το πρωί) έχουμε πανσέληνο. Από τον Λεντάδο, το φεγγάρι βγαίνει πάνω από τον Τσικνιά, όπως στην φωτογραφία.

Εχω ακεφιές, γιατί έχει διαρρεύσει ότι η "Εθνική Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες" θα πάψει να είναι ανεξάρτητη και θα είναι παράρτημα της Κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Οικονομίας.

Θα θυμάστε ότι επιθυμώ ανεξαρτησία του Εκτελεστικού (της Κυβέρνησης) από την Δικαιοσύνη. Αυτή η υποταγή της Ανεξάρτητης Αρχής στην Κυβέρνηση είναι ήττα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, και για αυτό λυπάμαι de profundis. Πρακτικά, είναι και ένα από τα βήματα για το κουκούλωμα του θέματος με την Siemens.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Hσυχία, τάξη και ασφάλεια


Έγραψε ο πιτσιρίκος (www.pitsirikos.blogspot.com)

«Από την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Ζίμενς φτάσαμε στο αν η Σοβιετική Ένωση έστελνε χρήματα στο ΚΚΕ. Υποθέτω πως την επόμενη εβδομάδα ο πολιτικός διάλογος θα στραφεί στο πού πήγαν τα λεφτά του Σχεδίου Μάρσαλ»

Ομολογώ ότι απορώ και εγώ. Ή απεφάνθησαν οι αρχές ότι δεν υπάρχει τελικά πρόβλημα δωροδοκίας Ελλήνων πολιτικών (δόξα τω θεώ), η υπό την πίεση των καθόλου μεθοδευμένων αποκαλύψεων παλαιοτέρων ειδήσεων, περί εξαγοράς της Γερμανός ΑΕ από τον ΟΤΕ, στην οποία ενέπλεξαν και το ...ΚΚΕ, για να παθιαστείτε εσείς οι επαναστάτες. Τι να πω, μήπως μας φτιάχνουν ειδήσεις;

Επειδή με επισκέπτονται και με διαβάζουν από την καλή Γερμανική εταιρία του Μονάχου, θα το πω αυτό απ’ ευθείας σε αυτούς:

Κύριοι του Μονάχου:

Δεν είμαι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, απεναντίας, έχω δεχθεί κριτική ως ...νεοφιλελεύθερος. Δεν είμαι κατά των ξένων επενδύσεων, απεναντίας, έχω ασχοληθεί με πολλές και στην Ελλάδα και σε άλλες Δυτικές χώρες. Δεν είμαι κατά της Γερμανίας! Μου αρέσει ο Μπαχ, η Γερμανική ιστορία, η Lufthansa, και οι Γερμανικές μοτοσυκλέτες. Και φυσικά δεν είμαι κατά της Siemens.

Όμως μου αρέσει η διαφάνεια, η ειλικρίνεια και η ελευθερία. Δεν πιστεύω στην καταπάτηση δικαιωμάτων μικρομετόχων ή φορολογουμένων. Δεν μου αρέσουν οι μίζες. Ούτε σε σας, αρέσουν... Έπεσε, αν θυμάστε, αξιόλογος καγκελλάριός σας, για παρατυπίες χρηματοδότησης του κόμματός του. Και να σας εξομολογηθώ, δεν μου αρέσει να με θεωρούν κουνούπι ή σκουλήκι.

Εάν έχουν γίνει παρανομίες στις ΗΠΑ ή στην Γερμανία, προφανώς αφορούν εκείνες τις χώρες. Στην Ελλάδα, να μην ανησυχείτε, όλα είναι ωραία, τακτικά και υπό έλεγχον.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Άγιος Αρτέμιος

Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν Δούκας και Αυγουστιάλιος επί Μ. Κωνσταντίνου. Τον καθάρισε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης επειδή έκανε αντιπολίτευση, και έτσι «άγιασε».

16 αιώνες αργότερα, ο Άγιος έχει κάνει τον κόσμο άνω κάτω στον Φαλατάδο. Ο λόγος είναι ότι το ομώνυμο εκκλησάκι με το μπετουδάκι, τα πλακάκια και τα αλουμίνια, είναι Βυζαντινό μνημείο. Είμαι υπέρ της απόλυτης προστασίας των Βυζαντινών και Βενετσιάνικων μνημείων, αλλά είμαι και οπαδός του Ιουλιανού, άρα συγνώμη αν τα μπερδέψω λίγο.

Έχει γίνει χαμός με τον βιολογικό καθαρισμό του Φαλατάδου, γιατί (κακώς) δεν είχε προβλέψει η μελέτη ή, η προμελέτη, σε χρόνους προϊστορικούς, την διάθεση των αποβλήτων του βιολογικού. (Κακώς) μετατοπίστηκε το έργο για να αποφύγει την υδροληψία από την (κακώς) τρύπια λιμνοδεξαμενή Λειβάδας, και (καλώς) ενοχλούνται αυτοί που ενοχλούνται, και (κακώς) δεν είχε πάρει άδεια ο κύριος του έργου πριν αρχίσουν τα έργα (οι έκτακτες ανάγκες δεν δικαιολογούν παρανομίες)…

Κακώς, όταν σκάφτηκαν χαντάκια μήκους δεν ξέρω πόσων χιλιομέτρων, για σωλήνες ύδρευσης, δεν τοποθετήθηκαν και σωλήνες αποχέτευσης. Κακώς δεν σχεδιάζουμε και δεν μελετάμε και δεν προβλέπουμε, αλλά έτσι είμαστε οι Έλληνες.

Καλοί μου άνθρωποι, όλοι έχετε δίκιο και όλοι λίγο άδικο. Τι θα τα κάνουμε βρε παιδιά τα απόβλητα; Να τα αφήσουμε να ταξιδεύουν προς τα κάτω; Να ανοίξουμε δρόμο στο λαγκάδι να πάμε πιο πέρα; Να γεμίσουμε την Τήνο βιολογικούς; Έχουμε έναν νόμιμο βιολογικό, για 22.000 άτομα στην Τήνο. Χωράει και τους Κτικαδιανούς, και τους Πανωμερίτες και τον …Πάνορμο.

Δεν είπα για τους Κατωμερίτες, αυτοί θα λύσουν αλλιώς το πρόβλημά τους: Δεν θα τρώνε, τώρα με την ύφεση, και δεν θα πηγαίνουν στην τουαλέτα.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Auf Naxos


Λες και θέλουν να μας τσιγκλίζουν... Φίλος μου από την Νάξο μου έστειλε τον κυματοθραύστη τους ισχυριζόμενος ότι είναι πιο ωραίος από τον δικό μας...

Φίλε Νάξιε, ο δικός μας είναι όμως σε πιο βαθιά νερά!

Μεγαλεία και ομορφιές


Από το έξω λιμάνι στην πόλη. Εκτός αν έρθετε στο νησί με ελικόπτερο, η πρόσβαση στην πόλη είναι από την παλιά βενετσιάνικη προκυμαία. Δεν φταίει ο Δήμος για την εμφάνιση. Εγώ και εσείς φταίμε. Τόσο καταλαβαίνουμε, τόσο μας παίρνει η τσέπη μας, τόσο κάνουμε.

Η καθολική αρχιεπισκοπή (δεν φαίνεται στην φωτό), το παλιό γεφυράκι, το καταπληκτικό κτίριο που θα μπορούσε να είναι το σπίτι της Ιουλιέτας, με την εσωτερική αυλή και το μπαλκόνι, ο Ζυγός, το σπίτι της θείας μου δίπλα…Καλά, η θεία μου το «έφτιαξε» την δεκαετία του ’60 ή ’70 για να είναι σύγχρονο και ωραίο. Ο Ζυγός…

Λυπάμαι, γιατί εμείς κάναμε την Τήνο το «χειροποίητο νησί» τους προηγούμενους 20 αιώνες, εμείς την κάναμε σαν μέτριο προάστιο της Τρίπολης τα τελευταία 50 χρόνια… με τάση να γίνει μέτριο προάστιο των Τιράνων με τις φωτισμένες παρεμβάσεις.

Προφανώς δεν μας αρέσει το παρελθόν μας. Σίγουρα η Εφορεία Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχαιοτήτων δεν έχει την πολιτική δύναμη να ανατρέψει την πίεση των ειλώτων και περιοίκων, που μετακόμισαν στα αρχοντικά των παλιών τους αφεντικών.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Προπαγάνδα;


Στη «μαύρη» αυτή λίστα φιγουράρει, και μάλιστα στην πρώτη θέση, το δεύτερο λιμάνι της Αττικής - αυτό της Ραφήνας. Οι καπετάνιοι το θεωρούν ως το χειρότερο όλων. Ακολουθούν η Φολέγανδρος, η Τήνος, η Μύκονος και η Σαντορίνη...

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 24 λιμάνια των Κυκλάδων, το μόνο που ξεχωρίζει για την ασφάλειά του- κυρίως όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες- είναι της Σύρου, ενώ τα υπόλοιπα κρίνονται από τους πλοιάρχους ανασφαλή έως επικίνδυνα...

Το καινούργιο λιμενικό έργο πάλι που έγινε στην Τήνο, αντί να βοηθήσει, χειροτέρεψε τα πράγματα. Είναι επικίνδυνο. Το λιμάνι είναι εκτεθειμένο στους ανέμους», συμπληρώνει. Σύμφωνα με την έκθεση των πλοιάρχων, «το νέο λιμάνι της Τήνου είναι λιμάνι- παγίδα. Επιβάλλεται να τοποθετηθούν παντού προσκρουστήρες ενώ είναι απαραίτητη η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης»...


Χρήστος Μανωλάς, Τα Νέα, 11 Ιουλίου 2008

Ξέρω, δεν διαβάζω εφημερίδες του ΔΟΛ, αλλά μερικοί από εσάς τις διαβάζετε, και σκέφτηκα ότι το παραπάνω θα σας άρεσε. Σκεφτείτε, ένα νέο έργο πνοής, να μετακινήσουμε τον νέο μόλο 16 μέτρα πιο έξω!

Απλά πράγματα


Σήμερα έχει μελτέμι σε όλη του την δόξα. Το βουνό έχει σύννεφα και κρύο και η θάλασσα «βγάζει φίδια». Οι εφημερίδες παίζουν τις πολιτικές πτυχές του θέματος Ζήμενς, η τηλεόραση «τρία πουλάκια κάθονταν», ενώ στα blogs παρουσιάζεται η μεθοδολογία συγκάλυψης με τις λίγες μεθοδευμένες διαρροές (δείτε το www.antinews.gr και όχι μόνο...)

Εγώ έχω κολλήσει σε ένα απλό πράγμα. Δεν θα τα βάλω με τους κρατικοδίαιτους, ολίγον ανίκανους και ολίγον πονηρούς Έλληνες επιχειρηματίες (αλήθεια, το Λιμάνι έχει σταματήσει έτσι δεν είναι;) γιατί θα τσακωθώ με το 50% των Ελλήνων. Θα μείνω όμως στην Ζήμενς.

Δεν μου φταίει ο Γενικός Διευθυντής που παραιτήθηκε. Δεν μου φταίνε τα στελέχη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν «καλοί υπάλληλοι». Μου φταίει όμως η εν Ελλάδι Εταιρία. Λειτουργεί με άδεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Νομαρχία κλπ.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης, κύριε Νομάρχα. Έχετε μια Εταιρία που λειτουργεί στην Ελλάδα, που διερευνάται διεθνώς, που φαίνεται να έχει παρανομήσει και εδώ, μεθοδεύοντας ανθρώπους και καταστάσεις για ίδιον όφελος. Ανακαλέστε την άδεια λειτουργίας της στην χώρα μας μέχρι να διαλευκανθεί το θέμα.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Corona Australis


Απόψε, να βγείτε έξω γύρω στα μεσάνυχτα. Το μελτέμι προσφέρει έναν καθαρό ουρανό, και γύρω στις 12-12:30 το φεγγάρι θα δύει και δεν θα σας ενοχλεί.


Κοιτάξτε νότια, νοτιοδυτικά. Θα δείτε τον Γαλαξία να κατεβαίνει και να χάνεται στον ορίζοντα. Νότια, φαίνεται, το πιο λαμπερό αντικείμενο στον Ουρανό, απόψε, ο Δίας. Αποκλείεται να μην τον ξεχωρίσετε. Νοτιοδυτικά, πιο κοντά στον ορίζοντα είναι ο Σκορπιός με τον κοκκινωπό Αντάρη. Πάλι Νότια, πιο χαμηλά από τον Δία, κάτω από τον Αστερισμό του Τοξότη είναι το Στεφάνι του Νότου, η Corona Australis. Και ο Πλούτων είναι εκεί, δυτικά του Δία αλλά δεν θα τον ξεχωρίσετε μέσα στον Γαλαξία.


Ό.τι και να κάνατε σήμερα, ή την βδομάδα που πέρασε, είναι ασήμαντο κάτω από τον νυχτερινό ουρανό του καλοκαιριού.

Παλαιών Τηνίων έργα


Είτε περπατάτε σε μονοπάτια που έχουν «αναδειχθεί» ή πρόκειται να «αναδειχθούν» είτε πάτε μια τυχαία βόλτα στην Τήνο που χάνεται, θα δείτε ταπεινά κτίσματα, άλλα όρθια, άλλα ερειπωμένα, ενθύμια ότι μέχρι που έγινε μοντέρνο το νησί, οι άνθρωποι ζούσαν με ό,τι τους έδινε η γη, ο ήλιος και ο αέρας.

Αυτός ο βόλτος κρατούσε την στέγη. Κάτω από την στέγη μεγάλωσαν παιδιά. Ίσως τα παιδιά είναι οι γονείς σας ή οι παππούδες σας.

Δεν ξέρω πόσους χειμώνες θα αντέξει αυτό το ερείπιο. Λυπάμαι που ο ιδιοκτήτης του δεν το έχει φτιάξει. Μάλλον επειδή δουλεύει αλλού και δεν έχει νόημα να παιδεύεται να αναστηλώνει ένα παρελθόν που μπορεί να ήταν δύσκολο ή επίπονο. Άσε που χωρίς πρόσβαση, δεν μπορεί να επισκευάσει με σύγχρονα μέσα, και μην ακούσω καμιά φωτισμένη κυρία να λέει ότι μπορεί να φτιαχτεί με τα χέρια και με γαϊδουράκια.

Όλοι εσείς λοιπόν οι λάτρεις της παράδοσης, αποφασίστε: ερείπια, ή ζωή; Χρήση ή αμπελοφιλοσοφία; Όταν ξεκαθαρίσετε τα κίνητρά σας, χωρίς υποκρισία, και αποφασίσετε, στείλτε μου μία επιστολή, και θα την δημοσιεύσω.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Η άγρια φυλή των Μασάει

Μία εταιρία στην Ελλάδα, η Ζήμενς, έχει δώσει πάνω από €100 εκατομμύρια σε μίζες τα τελευταία χρόνια, λένε οι εφημερίδες. Όταν εκταμιεύονται τέτοια ποσά, κάπου πάνε, σε κάποιους λογαριασμούς, σε τσέπες σε ανθρώπους. Δεν χάνονται. Και, κρατηθείτε, η Ζήμενς είναι μία, μόνο, εταιρία. Πουλάει τηλεπικοινωνιακό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, εξοπλισμό γραφείου, ηλεκτροκινητήρες, τραίνα… Ξέρετε πόσες εταιρίες πουλάνε στο Δημόσιο; Στον στρατό; Στην ΔΕΗ;

Οι μίζες δεν είναι «κακές» επειδή καβάλησα καλάμι και τρέχω…Οι μίζες είναι κακές γιατί είναι λεφτά κλεμμένα από σας, από μένα, από τον γείτονα. Κάθε φορά που τηλεφωνάτε σας κλέβουν λίγα λεπτά για να τσοντάρετε εσείς, με το ζόρι και χωρίς να το ξέρετε, στο €1 εκατομμύριο που πήρε ο τάδε υπάλληλος ή στα €10 που πήρε ο δείνα ή στα τσάμπα ταξιδάκια του τάδε υπουργού, ή … ή…

Οι μίζες είναι κακές γιατί κλέβουν από όλους για να τα πάρουν λίγοι. Αμoίβουν κλέφτες και όχι εργατικούς. Προμηθεύουν σκαρταρίες και όχι καλά προϊόντα. Μας κάνουν όλους Γ’ κατηγορίας ανθρωπάρια, για να κυκλοφορούν 100 καραγκιόζηδες με κλεμμένα αυτοκίνητα, να μένουν σε κλεμμένα σπίτια, και να φοράνε κλεμμένα ρούχα.

Που έχουν πάει οι μίζες δεν είναι δουλειά μου να μάθω, αν και, επιμένω, ότι είναι εύκολο να βρεθούν οι λαδιάρηδες. Απλά οι Έλληνες είναι της συγκάλυψης, του κουκουλώματος, «τι θες και τα σκαλίζεις», «πάψε θα σου στείλουν την πολεοδομία», «κάτσε ήσυχος ρε μ@λ@-- μέχρι να διοριστεί η κόρη σου». Έχουν επομένως οι μίζες και άλλη τραγική συνέπεια: Μας κάνουν ραγιάδες, υποτελείς, σκουληκιάρηδες.

Να τους φτύσετε τους πολιτικούς σας. Όχι μόνο τους τωρινούς αλλά και προηγούμενους, Αυτοί έχουν φτιάξει ένα σύστημα, για να κλέβουν από το υστέρημα σας, και να ζούνε σε βάρος σας, και σας έχουν να ντρέπεστε, με το κεφάλι κάτω.

Σημειώστε το: είμαστε από τους πιο διεφθαρμένους στον κόσμο. Φύλαρχοι, στην άγρια φυλή των Μασάει

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Επτά μήνες

Επτά μήνες χρειάστηκε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυρία Τσέκου δεν υπήρξε στο παρελθόν φυγόποινη ή φυγόδικη, δεν έχει προετοιμαστεί να την κοπανίσει, και έχει δείξει καλή διαγωγή.

Να το ξέρετε αυτό. Αν δεν θέλετε να υποστείτε προσωρινή κράτηση, να ...δείξετε καλή διαγωγή κατά την διάρκειά της (!)

Δεν με νοιάζει αν η κυρία Τσέκου αυτό, εκείνο, ή το άλλο, ή έτσι, ή αλλιώς, ή αλλιώτικα. Ήταν υφισταμένη, ήταν προϊστάμενος. Αυτή είχε ανάγκη, ο άλλος μοίραζε παροχές. Αυτή είναι μια χαρά, αυτός είναι αποκρουστικός. Εκτός εάν υπάρχουν αποδείξεις ότι δούλευε για τον Βεελζεβούλ, ή ξένες μυστικές υπηρεσίες, για να ...εκθέσει τον πρωθυπουργό, στο μυαλό μου είναι αθώα διότι είναι το θύμα, όχι ο θύτης.

Για να δούμε, τους πήρε 7 μήνες να το καταλάβουν. Πόσο καιρό θα χρειαστεί να καταλάβουν ότι έχουν δικαίωμα να ανακαλέσουν την άδεια λειτουργίας της Ζήμενς Ελλάδος και να της παγώσουν όλα της τα περιουσιακά στοιχεία μέχρι να πει χαρτί και καλαμάρι ποιους λάδωνε;

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Δεν φταίει η ΔΕΗ


Με τον καύσωνα θα αρχίσουν οι διακοπές ρεύματος. Μην θυμώνετε με την ΔΕΗ. Η ΔΕΗ, είναι όσο θύμα, όσο και οι εμείς οι καταναλωτές, αν και φυσικά η ταλαιπωρία μας και οι ζημιές μας είναι πραγματικές.

Εδώ και χρόνια, η ΔΕΗ είναι δέσμια της ανικανότητας, της ατολμίας και της φαυλότητας των εκάστοτε Υπουργών Ανάπτυξης, των διορισμένων Διοικήσεων και των στελεχών που ξεκίνησαν σαν αξιόλογοι επιστήμονες και εκμαυλίστηκαν στην πορεία.

Η ΔΕΗ εδώ και χρόνια δεν επενδύει σε ισχύ βάσης, ενώ θα έπρεπε, προκειμένου δυο τρεις επιχειρηματίες της πλάκας να γίνουν «ηλεκτροβιομήχανοι» της συμφοράς. Ακόμα, επί σειρά ετών, οι επενδύσεις ήταν καθοδηγούμενες, και μερικές σαφώς β’ κατηγορίας. Και εδώ Γερμανοί. Ρωτήστε τους εν ζωή Πρωθυπουργούς, ξέρουν…

Ασχέτως αν σας αρέσει η σημερινή Διοίκηση, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρόσφατες αντιδράσεις των δήθεν γνησίων και πατριωτικών συνδικαλιστών ήταν …μάλλον πληρωμένες από την ίδια κλάση επιχειρηματιών της πλάκας. Ξέρω, ξέρω, θα ωρύονται «αίσχος» και θα με βρίζουν, αλλά …η νεκροψία θα δείξει, όπως και στην Ολυμπιακή Αεροπορία και τον ΟΤΕ.

Ωστόσο, η διαχείριση του δικτύου, όταν η ζήτηση υπερβαίνει την παραγωγή και τις εισαγωγές, δεν επιδέχεται πολιτικής, ή φιλολογίας. Ή έχεις μερικά ελεγχόμενα blackouts, ή έχεις μερική πτώση τάσης, ή έχεις ολικό και πιθανά καταστροφικό blackout. Κοινώς ή σβήνεις διακόπτες, ή πέφτει ο γενικός.

Οι Υπουργοί Ανάπτυξης οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς και οι διορισμένοι Διοικητές, εκτός αν πρέπει να εξαιρεθεί κάποιος σπάνιος, είναι οι επίορκοι φταίχτες. Φυσικά και αυτοί που τους «μεθόδευαν», οι γνωστοί άγνωστοι, αλλά δεν τολμάω να τους πω, τζιζ.

Όσο για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά… Το ρεύμα είναι κομμένο, είναι νύχτα, δεν φυσάει, αλλά ο ποντικός εισπράττει, και εσείς τον πληρώνετε. Το έχω πει, όπως και να σας το πλασάρουν οι ΑΠΕ είναι δυστυχώς βιοτεχνία επιδοτήσεων και μιζών.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Δύσκολος και Αγροίκος (3)

Το Σάββατο το πρωί, έκανα μια «συναλλαγή». Συμφώνησα με την Πρόεδρο της Τοπικής της «Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Πολιτισμού» να μην ασχοληθώ μαζί της, αφού μου επέστρεψε κάτι που μου είχε …ήδη επιστρέψει… Κυρία Πρόεδρε, είχες συμφωνήσει να μην έχω καμία σχέση, ή αναφορά, μέσα στην οργάνωση της Προεδρίας σου. Αθέτησες την συμφωνία.

Μου ζήτησες να συμμετάσχω σε κάτι πολιτιστικό, ανοικοδομητικό, ούτε που κατάλαβα, σε σχέση με τον …Κορνήλιο Καστοριάδη. Όχι ευχαριστώ. Μια ώρα αργότερα μου είπες να έρθω στην συνεδρίαση της Τοπικής, για τα μονοπάτια. Σου είπα ότι δεν με ενδιαφέρει και ότι εσύ με έχεις προτρέψει να απεμπλακώ. Όταν επέμεινες στο είπα απόλυτα και λιγότερο ευγενικά. Αφού τα μετέφερες όπως τα μετέφερες, θα στα πω εδώ χύμα.

Είσαι ή δεν είσαι στην ΕΕΠΠΠ; Είσαι. Εγώ δεν είμαι στην Τοπική, αλλά εμπλέκομαι αφού με ανέφερες, ονομαστικά, στην Τοπική, με τρόπο που φαίνεται δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις.

Στην πορεία των συζητήσεών μας για μονοπάτια, κατάλαβα ότι δεν σε ενδιαφέρουν τόσο τα μονοπάτια, αλλά η σχέση σου με την Νομαρχία και τους Δήμους, επαγγελματικά συμφέροντα…Απόλυτα αναφαίρετο, σεβαστό και θεμιτό δικαίωμά σου, αλλά…

Εγώ Πρόεδρε δεν επιζητώ μελέτες ή χορηγίες, αλλά μου αρέσει η Τήνος. Επειδή κατάγομαι από εδώ. Και εσένα σου αρέσει, αλλά χτίζεις σπίτια και παίρνεις μελέτες εδώ…μικρή ειδοποιός διαφορά. Η Προεδρία σου είναι ίσως σε σύγκρουση με το απόλυτα θεμιτό συμφέρον σου. Αν είναι, ή αφήνεις το συμφέρον ή παρατάς την ΕΕΠΠΠ, ή όταν είσαι σε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, το ανακοινώνεις, καθαρά και απλά.

Έχω γκρινιάξει για διάφορα θέματα. Δεν τα κρύβω, είναι σε δημόσια θέα. Ρωτάω, μήπως εσύ χρησιμοποιείς την Προεδρία σου για ολίγον ευρύτερους σκοπούς; Να πεις στα μέλη σου ότι ετοιμάζεις μελέτη να κάνετε αμαξωτό δρόμο στο μονοπάτι Λουτρά-Περάστρα. Τους αρέσει; Ξεκαθάριζε την θέση σου και κάνε όσες μελέτες θέλεις.

Αν έλεγες στα μέλη σου «παιδιά, ο τύπος δεν θέλει περαιτέρω ανάμειξη σχετικά με τα μονοπάτια, γιατί του είπα εγώ πέρυσι να προχωρήσει μόνος του», εγώ τώρα θα έγραφα για πεπονοκάρπουζα (και δεν θα ήμουν ...«αγροίκος»)

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Δύσκολος και Αγροίκος (2)


Το πώς χαρακτηρίστηκα «δύσκολος» ήταν εύκολο. Το «αγροίκος» είναι μεγάλη ιστορία.

Ταξίδευα πριν ένα χρόνο περίπου με το πλοίο και συνάντησα μια γνωστή μου που έχει σπίτι στην Τήνο και, σαν και μένα, γκρινιάζει για την Τήνο που αλλάζει και χάνεται. Η φίλη μου με σύστησε σε μια άλλη φίλη της, που με την σειρά της μου είπε για την προσπάθεια ανάδειξης των μονοπατιών της Τήνου, από την Νομαρχία και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας κλπ. Ενθουσιάστηκα, γιατί εκτός από το ότι είχα ήδη αρχίσει να σημαδεύω μονοπάτια, κατάλαβα ότι τα μονοπάτια της περιοχής μου θα ήταν πιθανό επιχείρημα κατά της «βιομηχανικής ζώνης».

Προσφέρθηκα να βοηθήσω οικονομικά την ΕΕΠΠΠ, μέσω της Πρόεδρου της. Η Πρόεδρος επανήλθε και είπε ότι με €2.500 θα μπορούσε να γίνει η αποτύπωση που θα έδενε με την προσπάθεια της Νομαρχίας, και το δέχτηκα. Συζητήσαμε μάλιστα και το «μοίρασμα» της Τήνου σε δύο μηχανικούς, έναν δικό της, έναν δικό μου. Ενημέρωσα τον δικό μου και περίμενα οδηγίες.

Ο καιρός περνούσε, χρήματα δεν είχα δώσει, αλλά δεν είχα και νέα. Εξαφανισμένη η Πρόεδρος. Δεν είμαι ακριβώς της υπομονής, και ξεκίνησα να απεικονίζω τα μονοπάτια σε αεροφωτογραφία, μόνος μου, κάτι που ήταν σαν puzzle, που τέλειωσε αισίως μετά λίγους μήνες. Επεδίωξα συνάντηση, και ένα βράδυ, της έδειξα και της έδωσα τον χάρτη και ένα DVD με ένα αρχείο περίπου 1GB…Συζητήσαμε τι παρουσιάσεις θα κάναμε στον Δήμο και ανέλαβε την επαφή με την Νομαρχία. Εγώ ενημέρωσα γνωστό μου στον Δήμο.

Ξέρω ότι έδειξε τον χάρτη στα μέλη του τοπικού, αλλά μετά την έχασα. Πρόλαβε και μου είπε ότι η ανάδειξη είναι δύσκολο και πολύπλοκο πράγμα (δεν βλέπω καμία δυσκολία…) Κατάλαβα ότι κάτι είχε συμβεί και αργότερα μου είπε ότι υπήρξε κάτι προσωπικό, κάποιο θέμα υγείας και κάποια διαφωνία με τα μέλη του τοπικού. Μου ανέφερε «δεν έχω πια σχέση με το Τοπικό της Εταιρίας, καλύτερα να προχωρήσεις μόνος σου». Κατόπιν τούτου, άρχισα να μιλάω για τα μονοπάτια εδώ, χάρισα το αρχείο στον Δήμο και ίσως τυπώσω ένα βιβλιαράκι.

Στην δουλειά μου, αναλύω τα πάντα. Εδώ, δεν έδωσα σημασία. Ήθελαν μονοπάτια, δεν ήθελαν, με την Νομαρχία, ή χωρίς, με την ΕΕΠΠΠ, ή χωρίς, με την Πρόεδρο ή χωρίς…Εμένα μου αρέσει ο χάρτης μου και η Τήνος.

Μέχρι τώρα δεν έχει αγροικίες…αλλά συνεχίζεται.

Δύσκολος και Αγροίκος (1)

Υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται Ελληνική Εταιρία Προστασίας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ή κάτι τέτοιο. Την έφτιαξε κάποιος κύριος που είχε ξενοδοχεία στην Χαλκιδική. Αυτό είχε σχέση με το περιβάλλον. Μετά κάπως αγάπησε και τον πολιτισμό…και τώρα έχει παραχωρήσει την ΕΕΠΠΠ σε κάποιον άλλο.

Η ΕΕΠΠΠ έχει τοπικό παράρτημα στην Τήνο που απαρτίζεται από μείγμα ντόπιων και Αθηναίων. Προσπαθούν σαν ομάδα να ασκήσουν πίεση σε θέματα που δεν μπορούν μεμονωμένα, κοινώς κάνουν lobbying. Δεν μου αρέσουν οι ομάδες, ούτε τα πολλά κοινωνικά, και έτσι δεν τους ξέρω. Ξέρω ότι πάνε στους Δημάρχους με διάφορα αιτήματα. Ξέρω μερικούς από αυτούς, κάποιος τους έχω για σοβαρούς.

Αποφάσισαν τα καλά παιδιά στην ΕΕΠΠΠ-παράρτημα Τήνου ότι είμαι «δύσκολος», και «αγροίκος». Θα σας ενημερώσω γιατί έγινα τόσο διάσημος.

Πριν 7 ή 8 χρόνια ταξίδευα με τον σκύλο μου στο τότε «Αθήνα 2004», νυν Flying Cat. Ανεβαίνω πάνω, βάζουν τον σκύλο στο κλουβί, έτσι λέει πρέπει, μπαίνω μέσα, κάθομαι. Μπαίνει και η κυρία Χ με το σκυλάκι της αγκαλιά, και τον σύζυγο στο πλάϊ, λέω αθυρόστομα σε κάποιον του πλοίου «καλά γιατί ο δικός μου σε κλούβα και ετούτο στο σαλόνι». Τι ήθελα και το είπα; Το σκυλάκι πήγε έξω, και εγώ εισέπραξα το θανατηφόρο βλέμμα. Δεν έχω δει την κυρία Χ έκτοτε.

Η κυρία Χ είναι στο τοπικό παράρτημα και αυτή ενημέρωσε τους άλλους ότι είμαι «δύσκολος». Φαντάσου τι θα λέει το σκυλάκι που την έβγαλε στο κλουβί…Θα επανέλθω. Φαντάσου να την είχα για εργοδότη ή πεθερά!

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Διακήρυξη

1. Όταν οι καιροί το επιβάλουν, είναι επιτακτικό για τον λαό να απορρίψει το πολιτικό σύστημα που μέχρι τώρα τον κρατούσε δέσμιο και να αναζητήσει τις αρχές και τις αξίες που θέλει να διέπουν την ύπαρξή του.

2. Θέλουμε να ανακτήσουμε την υπερηφάνειά μας, όραμα για το μέλλον μας, τιμιότητα στα κοινά, διαφάνεια στην διαχείριση, ισότητα ενώπιον της δικαιοσύνης.

3. Δεν θέλουμε να ανακαλύψουμε νέο ή ουτοπικό πολιτικό-οικονομικό σύστημα, θέλουμε τα προφανή: να είμαστε ελεύθεροι, να μην μας κλέβουν, να μην μας ξεπουλάν, να μην μας εκπορνεύουν, να μην μας κοροϊδεύουν. Η ελευθερία του ενός να σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.

4. Ξέρουμε ότι είμαστε φτωχή χώρα. Ας προοδεύουν οι ικανοί και οι εργατικοί. Οι ανίκανοι και οι φτωχοί να έχουν ίσες ευκαιρίες και, αν δεν τα καταφέρνουν, να έχουν κάποιο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, μέσα από το φορολογικό σύστημα.

5. Δεν θέλουμε ταμπέλλες Ανατολής-Δύσης, Βορρά-Νότου. Είμαστε αυτοί που είμαστε.

6. Θέλουμε διαχωρισμό εξουσιών. Είναι το ένα μοναδικό, πιο κρίσιμο απαραίτητο συστατικό για την αναγέννηση και την εθνική επιβίωση. Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική. Η εκλογή και των τριών εξουσιών να είναι από τον λαό. Θέλουμε διαφάνεια στην χρηματοδότηση των αιρετών και των κομμάτων.

7. Η πρώτοι εκλεγμένοι να μας απαλλάξουν από την πολυνομία. Και από εκεί πηγάζει η διοικητική αγκύλωση και η διαφθορά. Να μας απαλλάξουν επίσης από την σημερινή Δημόσια Διοίκηση, στο μέγεθος και την φαυλότητά της.

8. Οι επίορκοι αιρετοί να στερούνται δικαιώματος συμμετοχής στα κοινά, για πάντα, και να δημεύεται η περιουσία των ιδίων και των συγγενών τους. Δόλιες προσπάθειες παράκαμψης αυτού του όρου και δόλιες προσπάθειες παράκαμψης της ανεξαρτησίας των τριών εξουσιών, να επιφέρουν έσχατες ποινές.

9. Το «Κράτος» δεν είναι Κράτος, είναι Πολιτεία. Του Λαού, των Πολιτών. Δεν θα έχουμε Υπηκόους, οι υπήκοοι είναι του παρελθόντος. Έλληνες πολίτες θέλουμε. Έλληνες πολίτες είναι όσοι ζούνε εδώ, με την θέλησή τους, μιλάν ή μαθαίνουν την γλώσσα, και συμμερίζονται τις αρχές της ελευθερίας, τιμιότητας, διαφάνειας και εθνικής ανεξαρτησίας.

10. Τρία είναι τα μελήματα της Πολιτείας: Οικονομία, Παιδεία, Ανεξαρτησία.

11. Το φορολογικό σύστημα είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Όχι διπλές φορολογίες, όχι αλλαγές κάθε χρόνο, σταθερότητα. Κοινή λογική. Ισορροπημένος προϋπολογισμός, πάντα. Αδυναμία εκπλήρωσης και τήρησης αυτού του όρου να συνεπάγεται αυτόματη παραίτηση του Εκτελεστικού. Η στήριξη των αδυνάτων να είναι μόνο μέσα από «αρνητική» φορολογία. Η ισορροπία της ελευθερίας της αγοράς με τον ρόλο της Πολιτείας να διέπεται από διαφάνεια και κοινή λογική. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα καλής Οικονομίας.

12. Η Παιδεία να μας θυμίζει τι είμαστε και να μας ετοιμάζει για το μέλλον. Οι αρχές και οι αξίες να ξεκινάν από την Παιδεία…άλλα δεν ξέρω.

13. Εάν, σε θέματα Εθνικής Ανεξαρτησίας, οι μίζες τιμωρούνται με θανατική καταδίκη και συνοπτικές διαδικασίες, νομίζω ότι αυτό θα είναι το ευκολότερο των τριών μελημάτων

* * * * * * *

Στις 4 Ιουλίου παλαιότερων εποχών ένας άλλος λαός τράβηξε διαχωριστική γραμμή από το δυσάρεστο παρελθόν του. Οι σχεδιαστές εκείνου του συστήματος βασίστηκαν σε λίγες απλές αρχές και λιγάκι στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη. Εύκολο είναι.

Δεν είμαι πολιτικός, και έχω δηλώσει άσχετος σε αυτά τα θέματα. Αλλά ας δω ή ας ακούσω έναν που να μου λέει με ειλικρίνεια λίγα από τα παραπάνω… Δεν είμαι υποψήφιος για τίποτα γιατί υπάρχω μόνο εικονικά.

Ζητείται τίμιος, με όραμα, και δυνατότητα επικοινωνίας,

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Ντρέπομαι

Το θέμα Siemens ξεκίνησε στην Αμερική με την εκεί Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δεν επιτρέπεται σε εταιρίες εισηγμένες στο εκεί Χρηματιστήριο να λαδώνουν!. Παλαιότερα η Lockheed είχε βρει σοβαρά τον μπελά της με Αιγυπτιακές «δουλειές».

Το πέσιμο στην Siemens μπορεί να κρύβει αμερικανικά συμφέροντα…. Εξ άλλου πολλοί Ευρωπαίοι γκρινιάζουν για αυτό που θεωρούν βιομηχανική κατασκοπία, και που οι Αμερικανοί θεωρούν μάχη κατά της διαφθοράς (όπως πχ όταν Γάλλοι ή οι Γερμανοί λαδώνουν σουλτάνους και εμίρηδες για να πάρουν δουλειές από Αμερικάνους). Συγνώμη, αλλά η προκατάληψή μου είναι κατά της διαφθοράς.

Ό,τι γράφεται αυτές τις μέρες στις εφημερίδες είναι από γερμανικές και αμερικάνικες πληροφορίες. Εμείς εδώ «δεν βλέπουμε», «δεν ακούμε» και δίνουμε το καλό παράδειγμα στον λαό για ήθος, ύφος και ειλικρίνεια. Το κουκούλωμα, είναι κατάδικό μας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε τις «τομές» του και απέβαλε όσους, δικαίως ή αδίκως, είχαν υπαινιγμούς επαφής με την Siemens. Όσο και να τον τσιγκλίζουν, ο Καραμανλής δεν κουνιέται, ατάραχος. Δεν κουνήθηκε τότε με τον Ζαχόπουλο.. Σιγά μην κινηθεί τώρα κατά Μητσοτάκη! Ποιος ξέρει τι εικόνες θα βγουν στην δημοσιότητα…Ισορροπία τρόμου

Τον λυπάμαι τον Καραμανλή. Είναι δέσμιος αρχιτρικλίνων και σφουγκοκωλάριων ευνούχων, και επιχειρηματικών συμφερόντων που δεν έχουν κάνει ακόμα την δουλειά τους.

Λυπάμαι και τον Χριστοφοράκο. Σαν την κυρία Τσέκου έχει καλές σπουδές, είναι έξυπνος και ευπαρουσίαστος, αλλά ακούμπησε τον λάκκο με τα σκατά, και λυπάμαι, αν εκβιαζόμενος υποκύψει, και λιγάκι φοβάμαι για αυτόν.

Ντρέπομαι που από όλα τα σκάνδαλα των τελευταίων μηνών, μόνο η «35άχρονη» είναι μέσα. Το θύμα του χοντρού χυδαίου θύτη. Ή έκανε ότι έκανε από έρωτα; Ή διαφωνείτε ότι αυτή είναι το θύμα;

Ντρέπομαι που είμαι Νεοέλληνας. Ντρέπομαι που η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Ντρέπομαι που οι αλήτες θα σωθούν από την ύφεση που έρχεται, γιατί η ύφεση θα τους σώσει. Την πείνα μας και την ανέχειά μας θα την διαχειριστούν προδότες, επίορκοι, λαδωμένοι, ψεύτες, προσκυνημένοι, δοσίλογοι.

Και λυπάμαι πιο πολύ που δεν έχουμε πια τους ποιητές μας που σιώπησαν και αυτοί πριν λίγα χρόνια.