Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Διαδρομές (αρχαιολογικές και άλλες)


Δεν κάνει να βγάζω λίγα λίγα τα κομμάτια, γιατί είναι σαν να κλέβω από την παράσταση, αλλά είμαι και σαν μικρό παιδί που κατάφερε να κάνει κάτι... Ο λόγος για τις "Αρχαιολογικές και Άλλες Διαδρομές" του παπά Αντώνη Φ...

Θυμάστε την παρουσίαση των μονοπατιών της Νομαρχίας; Είχε συζητηθεί για το αν τα μονοπάτια είναι βασικοί δρόμοι ή παράδρομοι ή απλά χαράγματα στα φρύγανα. Στο δικό μου μυαλό, τα θεωρώ ένα ενιαίο δίκτυο, και φυσικά άλλο η αορτή και άλλο το τριχοειδές αγγείο στο δάχτυλο.

Ο παπά Αντώνης τα περπάτησε όλα αυτά όταν φωτογράφιζε τους χώρους που είναι μάλλον αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και εγώ, λαχανιασμένος, τα απεικονίζω, όσα φαίνονται, με το μάτι, όσα δεν φαίνονται με GPS.

Στην αεροφωτογραφία, η Καλλονή είναι δεξιά, κέντρο, και η Καρδιανή κάτω αριστερά. Οι κίτρινες κουκκίδες είναι τα Γράμματα, το Τρικόκαστρο, η Μέλισσα, και η Παλιοκκλησιά. Οι κίτρινες γραμμές είναι τα "μονοπάτια" που διασχίζουν "του Πολέμου τον Κάμπο" και ενώνουν τα Κάτω Μέρη με την Καρδιανή και τα Ιστέρνια.


Μία διαδρομή μου λείπει και για αυτό καθυστερώ, αλλά ...κοντεύω. Η φωτογραφία είναι από τις Μάντρες, λίγο πριν την Βαθειά Λίμνο, με θέα προς την Καστέλα (δηλαδή προς την Καλλονή). Ο περιπατητής δεν είναι ο παπάς, αλλά έχει κάτι πρόβατα και κάτι μέλισσες από εδώ πάνω. Η φωτογραφία είναι από πρόπερσι το φθινόπωρο, πριν τις βροχές.

Η τοποθεσία είναι σημαδεμένη με "βέλος" στην επόμενη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: