Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Κύκλοι επικοινωνίας


Όλες οι επέτειοι έχουν στατιστικές αναδρομές, ας κάνω και εγώ μία για το blog που γίνεται ενός έτους αύριο μεθαύριο.

Στις τελευταίες 365 μέρες, «ανέβασα» 771 αναρτήσεις. Από τον Μάϊο, που έβαλα το addfreestats (το κουμπάκι κάτω κάτω που μετράει επισκέψεις), μέτρησα 33.197 «επισκέπτες» που είδαν 119.939 σελίδες. Οι «επισκέψεις» είναι παραπάνω, γιατί μερικοί μπαίνουν πάνω από μία φορά την ημέρα. Μου λένε ότι το addfreestats δεν καταγράφει όλες τις επισκέψεις, και, προσθέτω, ότι μερικές επισκέψεις, ίσως το 2-5%, είναι τυχαίες από κάποιο μηχανισμό της Google. Ένα 10% των επισκεπτών έρχεται, ούτως ή άλλως τυχαία, από τις μηχανές αναζήτησης. Με τέτοια στατιστικά, το blog είναι μικροσκοπικής εμβέλειας σχετικά με τα «πολιτικά» ή τα δημοφιλή blogs. Πάντως μην θορυβείστε, δεν «βλέπω» επισκέπτες, βλέπω κόμβους παροχέα, και εκτός αν σας ξέρω ήδη, δεν ξέρω ποιοί είστε.

Η πρώτη ανάρτηση που τράβηξε κόσμο ήταν, παραδόξως, αυτή με τις αγκινάρες, γιατί έθιξε το θέμα του βιολογικού καθαρισμού. Η πρώτη «δημοφιλής» ανάρτηση ήταν για το λιμάνι της Τήνου, ιδίως το κομμάτι που έλεγε στον Δήμαρχο ότι κινητήρια δύναμη είναι
ο έρωτας και όχι το χρήμα. Το λιμάνι το «έπιασε» και εφημερίδα στην Αθήνα. Οι αναρτήσεις με τα μαθηματικά της αναταραχής και ο δρόμος για την κόλαση μεταφέρθηκαν από άλλα blogs στην Ελλάδα (και εκτός). Όποτε πιάσω το θρησκευτικό (ορθόδοξοι-καθολικοί), επίσης γίνεται χαμός σε επισκέψεις. Παρ’ όλο που είμαι ένας σκέτος blogger, βλέπω ξεκάθαρα τι ενδιαφέρει και τι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο. Τα πραγματικά θέματα τον ενδιαφέρουν. Τα στημένα πανηγυράκια, όχι τόσο.


Κάποτε οι επαφές και η ανταλλαγή απόψεων ήταν στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς, και τον λόγο τον είχαν όσοι είχαν ραδιόφωνα, εφημερίδες και τηλεόραση. Η αξιοπιστία των δύο τελευταίων, ιδίως στην Ελλάδα, είναι αμφισβητούμενη, και διεθνώς, η τάση είναι για διαδικτυακή ενημέρωση. Όχι ότι οι ιστοσελίδες είναι αθώες και αγαθές, αλλά, επίδοξοι προπαγανδιστές, να γνωρίζετε ότι ο διαδικτυακός επισκέπτης είναι αμείλικτος και ξέρει πότε τον παραμυθιάζουν.

Είναι προφανές σε μένα ότι τα blogs, τα πραγματικά, είναι θαυμαστό, όχι τόσο καινούργιο, μέσο επικοινωνίας και έκφρασης, και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε οποιον(α)δήποτε έχει την δυνατότητα, να το κάνει. Θέλει λίγη προσοχή, είναι χρονοβόρα η άσκηση. (Και μπορείς να πέσεις και στην παγίδα ότι η εικονική επικοινωνία είναι πραγματική).

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο 148% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το συνολικό εξωτερικό χρέος του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, στη διάρκεια του 2008, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην ΤτΕ και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο ανατροφοδότησής του. Σχεδόν τα 3/5 του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους βαρύνουν το δημόσιο τομέα, ενώ τα 2/5 αποτελούν οφειλές του επιχειρηματικού τομέα.

ο νοών...νοείτω είπε...

Πολλές ευχές για μακροημέρευση με περισσότερες ονειρικές αναρτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

και σ' ανώτερα και πολλές περιπλανήσεις

zavodiniakia είπε...

Μας θυμίζεις τα παλιά και μας προβληματίζεις για τα νέα. "Χρόνια Πολλά"

κατωμερίτης είπε...

Καλή συνέχεια αλλά ο βιολογικός εξακολουθεί να είναι κολημένος. Φώναζε η Κωμ'τιανή φίλη σου τώρα φωνάζει ο Καλονιώτης φίλος σου. 'Ολοι τα θέλουν αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Καλά είναι και τα πανηγύρια μόνο να ξέρουμε ποιος πληρώνει το λογαριασμό. ¨Οπως λένε ποιος κερνά και ποιός πίνει.
Εμένα που άρεσαν τα ιστορικά με τις ανακαλύψεις εικόνων

Ανώνυμος είπε...

Το ότι κινητήρια δύναμη είναι ο έρωτας το είπε και ο Φρόϋντ. Μας έχει φάει η γκρίνια και ξεχνάμε οτι οι άνθρωποι και οι σχέσεις τους είναι το παν.

Ανώνυμος είπε...

φωτογραφίες απο τα Κελιά δεν έχεις

Ανώνυμος είπε...

το πρόβλημα με το βιολογικό είναι πολύ σοβαρό. τώρα τελευταία δέν ακούγετε τίποτα και αυτο είναι ανησυχητικό. για σκεφτείτε πόσα χρόνια έχουν περάσει που υποτείθετε οτι με τη συνένωση του Καποδίστρια θα λύναμε τέτοια ζητήματα και ακόμα είμαστε στο μηδέν. Εδώ φτάσαμε να συζητάμε αν ο δήμος θα μεταφερθεί στη χώρα ή όχι, και τόσο σοβαρά προβλήματα ακόμα μένουν άλυτα

Ανώνυμος είπε...

Τώρα λενε να το πάνε στις Αγιες αλλα δυο Κελιανοι και δυο Κωμητιανοί έχουν ξεσηκωθεί

αμμοδύτης είπε...

Σας ευχαριστώ όλους...

Για φωτογραφίες από τα Κελιά θα πρέπει να βγάλω μερικές, πριν "φτιαχτεί" όλο το χωριό.

Ο βιολογικός είναι μια πονεμένη ιστορία. Η Ρόζα, αν θυμάστε τα σχόλιά της, είχε δίκιο τεχνοκρατικά, αλλά τι περνάει πολιτικά είναι άλλο πράγμα. Η νοοτροπία είναι "ψάχνουμε για γη για πέταμα" ή τουλάχιστον αυτό έχει καταλάβει ο κόσμος. Χρειάζεται και επικοινωνία και επιχειρήματα.

Για αυτό πίστευα και πιστέυω: Κάθε κοινότητα τον δικό της πρωτογενή, με δική της ευθύνη λειτουργίας. Ο κεντρικός θα είναι λιγότερο επιβαρρυμένος και πιο αποδεκτός. Αλλά άντε πείσε...

steni-tinos είπε...

Ευχόμαστε χρόνια πολλά και ελπίζουμε να συνεχίσεις να γράφεις με την ίδια όρεξη και τον ίδιο ρυθμό. Άνοιξες τον ηλεκτρονικό χορό για το νησί - δεν είναι λίγο - κουράγιο λοιπόν και δύναμη.
Με συναδελφικούς ιντερνετικούς χαιρετισμούς

Steni-tinos.gr

αμμοδύτης είπε...

Σε ευχαριστώ steni-tinos, αλλά ο tinos.biz ήταν πριν από μένα (και ο tinosnews, και ο tinospress)

μα όσο πιο πολλοί είμαστε τόσο καλύτερα. Εγώ ενθουσιάζομαι με την κινητικότητα στα Πάνω και στα Κάτω Μέρη. Κανέναν Οξωμερίτη πρέπει να ξεσκαλίσουμε

Για "να φαινόμαστε" που έλεγε και ένας συγχωρεμένος πια μπαρμπα Μαθιός.
μφχ