Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Υποκειμενική αισθητική


Η αισθητική είναι υποκειμενική. Εμένα μου αρέσει και το σχήμα, και η υφή του ασβέστη, και το υπέρθυρο πάνω από το χτισμένο παράθυρο, με το στραβό πέτρινο πρέκι.

Μια φορά, που έχτιζα κάτι, είχα τσακωθεί με τον μάστορα γιατί του ζητούσα να το κάνει στραβό, σπασμένο και ξεφτισμένο, και ήταν σαν να τον προσβάλω, μέχρι που του έδειξα ένα τέτοιο και του είπα: «Να βρε Ιερεμία, έτσι το θέλω».

Δεν έχω κάνει επιστημονική έρευνα, αλλά η μύτη μου μού λέει ότι αυτό αρέσει αλλά ή δεν μπορούμε ή δεν ξέρουμε να το φτιάξουμε. Ίσως, αν το αντιγράφαμε να ήταν χάλια, ιδίως αν είχε λάθος διάσταση. Αναρωτιέμαι τι αρχιτέκτονες βγάζουν οι σχολές… Σίγουρα αρχιτέκτονες που ικανοποιούν τους θεατές της τηλεόρασης.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!
Πολύ καλή η ανάρτηση για τους αρχιτέκτονες, μπράβο!!! έσκασα στα γέλια όταν τη διάβαζα. Άντε μιας κι έκανες αρχή με τους αρχιτέκτονες να πιάσεις τώρα και τα υπόλοιπα κουλτουρο-επαγγέλματα π.χ. τους αλμπάνιδες της φωτογραφίας και τον τρόπο που κάποιοι από αυτούς επιπλέουν.

Ανώνυμος είπε...

Οι αρχιτέκτονες συνήθως κάνουν ότι τους ζητήσει ο πελάτης και αυτός συνήθως θέλει υπερκάλυψη του συντελεστή. Η αισθητική είναι οπως την λες, υποκειμενική, αλλά και εκεί ο πελάτης συνήθως την επιβάλει ή ο τεχνίτης. "Έλα μωρέ δεν έβγαινε, καλό είναι και αυτό"

Ανώνυμος είπε...

Τι να κάνουμε; Κάνουμε ότι μπορούμε!

Ανώνυμος είπε...

όλοι στα ιδια σ. . . α πλέουμε . και κυρίως δέν αγαπάμε ουτε το τόπο μας ούτε το σεβόμαστε, κι ουτε και μας λέει κάτι, εκτως κι αν είναι να αρπάξουμε και να "δημιουργήσουμε της δικες μας ομορφιές πάνω του"

κανένας στο νησί να ασβεστώνει πια το σπιτι του

όλοι με το πλαστικο που βολεύει..

οι μόνοι που καταλαβαίνουν την αξία και την ομορφιά του ασβέστη είναι κάτι γερμανοι -άγνωστοι και ξένοι ως προς την τοπική κοινωνια- που αγόρασαν κατι σπιτια καπου στα πάνω μερη - και που αφτοι κάτι απολαμβάνουν εκει που εμείς απ ότι φένετε θα κάνουμε χρόνια για να το καταλάβουμε