Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Αιολικά πάρκα (2)


Θα αναρωτιέστε γιατί ξαφνικά «ιστορίες τρόμου»… Βασικά χλευάζω επιχειρήματα που έχουν μεν επιστημονική βάση, αλλά χρησιμοποιούνται παραπλανητικά για εμπορικούς σκοπούς. Το χτεσινό επιχείρημα ξεκινούσε από την δήλωση: «σώστε τον πλανήτη γιατί ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, και θα πνιγούμε». Σήμερα θα αναφερθώ σε βασικό συστατικό της κόκα-κόλα και της μπύρας, το πολύτιμο αέριο που χωρίς αυτό δεν θα υπήρχε ίχνος πρασινάδας στον πλανήτη, το διοξείδιο του άνθρακα.


Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν σοβαρές θεωρίες που λένε ότι (1) με την αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, δηλαδή, βασικά, CO2, (2) θα παγιδευτεί η ζέστη του ήλιου στην ατμόσφαιρα, όπως σε έναν συμβατικό ηλιακό θερμοσίφωνα, (3) θα πυρώσει η γη, θα λιώσουν οι πάγοι και (4) θα βρεθεί όλο το …Φάληρο, ή η Χώρα, ή η Νέα Υόρκη, στον βυθό της θάλασσας. Αλλά είναι «θεωρίες». Αποσπασματικές μελέτες, συνυφασμένες σε «θεωρίες». Για τουλάχιστον την χθεσινή θεωρία, σας λέω ότι οι κτηματομεσίτες παραθαλάσσιων εκτάσεων δεν την πιστεύουν.
Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες μετρήσεις ότι το CO2 έχει ανέβει από το 1800, και πιο πολύ από το 1940. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην χρήση ορυκτών καυσίμων για αυτοκίνητα και για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό από μόνο του είναι ίσως σωστό αλλά απλοϊκό και παρεξηγήσιμο, αν το εφαρμόσεις. Αγνοεί μηχανισμούς φυσικής παραγωγής CO2, ή άλλης ανθρωπογενούς παραγωγής CO2 που δεν έχει σχέση με καύσιμα. Κυρίως αγνοεί μηχανισμούς αυτό-ελέγχου και αυτό-ανακύκλωσης του πλανήτη όπως τα φυτά (προφανές) και ο ωκεανός (μη προφανές) στον περιορισμό του CO2. Και, για να σας διασκεδάσω περισσότερο, το παραπάνω γράφημα είναι από σελίδα που δείχνει ότι από την αύξηση του CO2, 90% είναι από φυσικές αιτίες και 10% από ανθρωπογενείς. Η ίδια ιστοσελίδα, έχει πληθώρα αναρτήσεων που αντιτίθενται σε αυτά που διαφημίζουν οι εφημερίδες και ο ...Σκάϊ.


Και πιο τραγικό από όλα, η μάλλον σωστή παρατήρηση ότι «ανεβαίνει το CO2, και η θεωρητικά πιθανή άποψη ότι αυτό θα θερμάνει τον πλανήτη, ΔΕΝ αποδεικνύονται, ή μάλλον ο όποιος συσχετισμός τους, δεν έχει αποδειχθεί. Δηλαδή, οι τρομοκρατικές εικόνες παγετώνων που λιώνουν μπορεί αν οφείλονται σε αυτό το φαινόμενο του CO2, μπορεί και όχι. Ο πλανήτης έχει αλλάξει κλίμα προς το ζεστό ή κρύο πολλές φορές στα τελευταία εκατομμύρια χρόνια από μη ανθρωπογενείς αιτίες.


Και αφού σε μερικούς δεν αρέσουν οι συνωμοσίες, να μερικά εγκυκλοπαιδικά ενδιαφέροντα: Οι …τερμίτες φέρονται να εκλύουν κάθε χρόνο 10 φορές παραπάνω CO2 από εμάς τους ανθρώπους και τα εργοστάσια και αυτοκίνητά μας! Το 97% με 99% του CO2 του πλανήτη παράγεται από φυσικές πηγές, όπως ηφαίστεια, βακτήρια, μύκητες κλπ. Όσο για την θέρμανση του πλανήτη, αν η θεωρία του θερμοκηπίου είναι σωστή, θα έπρεπε, να ζεσταίνεται περισσότερο η ατμόσφαιρα από την επιφάνεια της Γης κάτι που δεν συμβαίνει (ζεσταίνεται η επιφάνεια). Τέλος για να μπερδευτούμε πλήρως, το CO2 έχει ανέβει 15-20% στον 20 αιώνα, η Γη έχει ζεσταθεί κατά 0,6 βαθμούς, και το 2007 κρύωσε απότομα κατά 0,6 βαθμούς. Αν δεν διασκεδάζετε με εμένα, να διαβάσετε τον σύνδεσμο με τους τερμίτες.


Ωστόσο, και οι αγελάδες ενοχοποιούνται, όχι χιουμοριστικά, και έχει γραφτεί και σε σοβαρή αγγλική εφημερίδα που επικαλείται μελέτη του ΟΗΕ.

Αυτό που συμβαίνει καλοί μου άνθρωποι, είναι ότι πολλές μελέτες, πολλές παρατηρήσεις και πολλά θεωρητικά μοντέλα. Είχα την τύχη να δω μερικά από κοντά στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Τα περισσότερα κατέληγαν ότι ο κόσμος θα τελειώσει περί το 2000 επειδή θα τέλειωνε το …πετρέλαιο. Το πετρέλαιο ανέβηκε λίγο σε τιμή (σε σχέση με τον πληθωρισμό) και τώρα θα τελειώσει το 2030, κ.ο.κ. Και, όπως μου θύμισε και η aerial, το 2012 θα τελειώσουν όλα, ούτως ή άλλως. Αν σας ενδιαφέρουν αυτά τα κακά σενάρια για το 2012, δείτε
εδώ και εδώ.


Ωστόσο το τέλος του κόσμου (αν δεν αγοράσουμε αμέσως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά) δεν θα ήταν μπροστά μας αν δεν δούμε και το θέμα των ασθενειών και των καρκίνων. Αυτά, όμως, αύριο, για να κλείσει η τριλογία του τρόμου. Και κάτι τελευταίο: Για κάθε άποψη που παραθέτω παραπάνω, θα βρείτε και αντίθετη άποψη. Μάχη απόψεων και εντυπώσεων. Στην μάχη αυτή είδα περισσότερους πωλητές και εφημεριδογράφους, και λιγότερους φυσικούς. Οι φυσικοί μάλλον συντάσσονται με αυτά που σας λέω εγώ.

34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H Μπιρμπίλη λέει ΑΠΕ στα νέα κτίρια για να προλάβουμε την κλιματική αλλαγή.

Ανώνυμος είπε...

Λέει ότι 20% ΑΠΕ μέχρι το 2020 και ότι θα παγώσει τα τιμολόγια; της ΔΕΗ. Την πιέζουν την κυρία και παραληρεί. Το 2020 θα είναι όπου και ο Χριστοδουλάκης. Στο σπίτι της, ξεχασμένη, ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΞΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Πιο πιθανό να παγώσει η κόλαση. Αν κάνεις το λάθος να διαλέξεις εταιρεία παροχής ενέργειας η οποία παίρνει ρεύμα από ενεμογεννήτριες στην Αγγλία π.χ. το πληρώνεις "χρυσό". Και η δικαιολογία είναι ότι είναι νέα τεχνολογία, πιο ακριβή αλλά απαραίτητη για τη σωτηρία του πλανήτη. Εκεί βέβαια έχεις επιλογή και διαλέγεις με ποιόν θα είσαι. Αν στο φορέσουν με το ζόρι και δεν έχεις εναλλακτικές τότε θα πληρώνεις δια βίου... αέρα κοπανιστό.
Τα παραμύθια οικολογικά, καταστροφολογικά κ. ά. είναι μέθοδος ελέγχου και χαλιναγώγησης των μαζών από αρχαιοτάτων χρόνων. Λίγοι όμως τολμούν να το αρθρώσουν.

Ανώνυμος είπε...

Τι μας λες τώρα? Κοτζαμ Imperial τελειωσε η κυρία. Βαθμό στην Φυσική ξέρουμε?

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον δεν ξεχνάς τα μέρη σου και βάζεις και καμίά αγελάδα αλλά μέχρι τώρα ξιν'κιές

Ανώνυμος είπε...

Να μην ξεχάσω να πληρώσω την κηδεία μου.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε μη φοβάσαι καθόλου. Ζαβάδα είναι το κάρβουνο για να φοβ'θείς να βάλεις ανεμόμυλους

Ανώνυμος είπε...

Αυτά με τους τερμίτες και τις αγελάδες είναι αλήθεια;

Ανώνυμος είπε...

The influence of termites on atmospheric trace gases: CH4, CO2, CHCl3, N2O, CO, H2, and light hydrocarbons

Khalil, M. A. K.; Rasmussen, R. A.; French, J. R. J.; Holt, J. A.

Journal of Geophysical Research, Volume 95, Issue D4, p. 3619-3634

Based on field studies of mounds of Australian termites we estimate that on a global scale termites emit about 12×1012 g/yr of methane (>20 tg/yr) and about 4×1015 g CO2/yr (>8 pg/yr). Most of the detailed results are based on studies of the species Coptotermes lacteus. We found that in mid-latitudes the emissions vary seasonally. As much methane is emitted in the summers as in all other seasons combined. The soils a few meters from the mounds consumed methane at an average rate of 40 μg/m2/h. We found no evidence of net emissions of CO and found that H2 is consistently consumed by the mounds and the soils near the mounds. All six species studied produced chloroform. The concentrations of chloroform inside the mounds of C. lacteus were a thousand times greater than ambient levels, but our calculations show that termites are not likely to be a significant global source of chloroform. Finally, we used the results of our study, and others before us, to construct a view of the role of termites in the global carbon cycle

http://adsabs.harvard.edu/abs/1990JGR....95.3619K

χαχαχα δεν δημιουργουν πολύ χλωροφόρμιο

Ανώνυμος είπε...

τι ψυχανώμαλο ενδιαφέρον μπορεί να έχει κανείς για τερμίτες;

Ανώνυμος είπε...

Οι περισσότερες από αυτές τις σελίδες είναι αμερικανικες. Οι αμερικάνοι διαφωνούν με την Κοπεχάγη.

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι να κάνετε copy αμερικάνικες ιστοσελίδες, θα μας χάσετε απο πελάτες, γιατί αν δε το γνωρίζετε και μάθετέ το , στην Τήνο στο εξατάξιο τότε Γυμνάσιο, μόνο γαλλικά μάθαμε, νάναι καλά η Ρόζα η καθηγήτρια μας .

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 9:05, σου ζητώ συγγνώμη, αλλά οι Γάλλοι δεν πολυασχολούνται με τέτοια θέματα στο διαδίκτυο. Έχουν λύσει το πρόβλημά τους: Στην Γαλλία ηλεκτροδοτούνται με πυρηνική ενέργεια, και εξάγουν πυρηνικό ρεύμα στην Γερμανία, Ολλανδία και Αγγλία, και ...ανεμογεννήτριες σε τριτοκοσμικές χώρες όπως εμείς. S'il vous plaît diffuser cette inormation aux idiots

αμμοδύτης είπε...

Να κάνω μια ανακεφαλάιωση;

Λέω πράγματα που δεν είναι ευχάριστα ή εύπεπτα:

1. Το επιχείρημα περί ανόδου της στάθμης της θάλασσας και επικείμενων καταστροφών δεν στέκει. Ή δεν το πιστεύει κανείς παραθαλάσσιος (παρά μόνο όσοι θέλουν να βάλουν Α/Γ)

2. Το επιχείρημα ότι το CO2 είναι κακό και θα μας πεθάνει είναι ανυπόστατο. Η μεγάλη πλειοψηφία του CO2 παράγεται από φυσικές ή μη ενεργειακές πηγές, και είναι απαραίτητο για την βλάστηση.

3. Ναι το CO2 έχει αυξηθεί, αλλά δεν είναι καθόλου προφανές ότι είτε φταίμε εμείς, είτε κάνει κακό. Για κάθε μελέτη που λέει ότι ο πλανήτης πυρώνει , υπάρχει άλλη μία που λέει ότι παγώνει.

4. Αν ορκίζεστε ότι θέλετε να μειώσετε το CΟ2 έχετε πολλές συνήθεις να αλλάξετε: κρέας, ταχύτητα οδήγησης, δενδροφύτευση κλπ.

5. Το κλίμα επηρέαζεται κατά 99,999% μόνο από τον ήλιο και την τροχιά της γης.

6. Οι ΑΠΕ, δεν έχουν σχεση με το κλίμα ή τον πλανήτη. Είναι μια ευκαιριακή δουλειά, μεροκάματο, καλό, κακό, αλλά άσχετο με την αγάπη για το νησί ή την Γη.

7. Ευχαριστώ τον ανώνυμο που μο το θύμισε: Οι Γάλλοι παράγουν ρεύμα από πυρηνικά. Εξάγουν ανεμογεννήτριες (σε τριτοκοσμικές χώρες) και τυριά, κρασιά, αεροπλάνα, μόδα κλπ.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Telika den katalavaino re Ammodyti. Poulas petrelaio i pirinika? Oso gia tous ktimatomesites, aytoi poulousan sto Dubai!

Ανώνυμος είπε...

Και μεις που τους πιστέψαμε και πήραμε τα βουνά. Πότε θα ζεστάνει βρε παιδιά;

Όσο για τους Γάλλους μπήκα μια φορά στο γαλλικό αμαζον και τα μπεστ σελλερ βιβλία ήταν όλα για το σεξ. Να με τι ασχολούνται. Είναι ανασφαλείς ή πιο προχωρημένοι;

αμμοδύτης είπε...

Έλληνα Ναύτη! Αν σου πω ότι πουλάω φωτοβολταϊκά, δεν θα με πιστέψεις, αλλά πλησιάζει την πραγματικότητα. Τίποτα δεν πουλάω, εδώ. Μου αρέσει η αλήθεια. Η αλήθεια καμιά φορά κρύβεται. Καμιά φορά πρέπει να ψάξεις, και δεν είναι εύκολο. Αλήθεια, truth, vérité, Wahrheit, verità, Истината...

Για δες, μήπως δεν λέω ψέματα;

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλε στο Ντουμπάϊ πουλούσαν γιατί τα λεφτά τέλεισαν και είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια. Και όχι γιατί έκ.ασαν πολλές καμήλες και φούσκωσε η θάλασσα.

Ανώνυμος είπε...

Το βραβείο απόψε το παίρνει η μπουμπού!

Ανώνυμος είπε...

Συνεπώς, κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς το πρόβλημα του CO2 δεν είναι ανθρωπογενές, η Ν.Υ. δεν θα πλημμυρίσει και το πετρέλαιο δεν εξαντλείται. Οπότε μπορούμε άφοβα να συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από το πετρέλαιο και το αέριο που θα μας παρέχουν οι γνωστοί μεταφορείς /εκδότες και άρα δεν χρειάζονται οι ΑΓ στη Τήνο. Μήπως, έχει χαθεί πλέον η μπάλα της λογικής;

αμμοδύτης είπε...

Καλά ρωτάς 11:22, αλλά ξεχνάς ότι το δίλλημμα είναι ψέυτικο. Φυσικά και δεν θέλουμε εξάρτηση από ακριβό πετρέλαιο. Και η λύση για εμάς τους Έλληνες, είναι λιγνίτης, με αναβαθμισμένες ή καινούργιες μονάδες. Και αν ο λιγνίτης είναι το στατηγικό μας καύσιμο (που είναι) και που θα τελειώσει σε 15-20-30 χρόνια, ο λιθάνθρακας είναι φτηνός και σε αφθονία.

Η παγίδα: Με πολλές ΑΠΕ, κλειδώνεσαι στο πετρέλαιο και το αέριο. Ή το πετρέλαιο και το αέριο με πολλές ΑΠΕ, νομίζουν ότι προστατεύονται από κάρβουνο.

Πετρέλαιο και ΑΠΕ είναι ακριβότερο και πιο μπελαλίδικο από σκέτο κάρβουνο (εισαγόμενο ή εγχώριο). Ο καυγάς στην Ελλαδίτσα είναι να κρατήσουμε μακριά το κάρβουνα γιατί κάτι σημαντικοί εκδότες και παράγοντες δεν θα έχουν δουλειά.

Πετρέλαιο και ΑΠΕ πάνε χέρι χέρι, γιατί όσο πιο πολλές ΑΠΕ έχεις, τόσο πιο πολύ ΠΡΕΠΕΙ να έχεις αέριο και πετρέλαιο για όταν δεν φυσάει. Ενώ αν έχεις κάρβουνο δεν ασχολείσαι μέ τέτοιες λεπτομέρειες.

Το κατάλαβες;

αμμοδύτης είπε...

Η λογική, δηλαδή είναι απλούστατη αν το δεις λίγο από μακριά, και δεν ξεχνας ότι το πρόβλημα με το ρεύμα είναι ότι 1) δεν αποθηκεύεται και 2) έχουμε την κακή συνήθεια να περιμένουμε ρέυμα όποτε ανάβουμε τον διακόπτη (και όχι μόνο όταν φυσάει.

Μεταξύ μας δεν είναι «απλό» αλλα όταν το καταλάβεις γίνεται απλούστατο, και μην ντρέπεσαι να ρωτάς και να μου κολλάς, αντέχω.

αμμοδύτης είπε...

Αν δηλαδή κατορθώσει η Μπιρμπίλη και βάλει 1000 ανεμογεννήτριες του 1 MW, δηλαδή 1000 ΜW (όταν φυσάει) για τα 10, 15 χρόνια ζωής που έχουν αυτά τα πράγματα, θα υπάρχει ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ζητηση για άλλα 1000 MW από αέριο και πετρέλαιο, για όταν δεν φυσάει. Διπλή η εγκατσταση, ακριβό το ρεύμα, αλλά αυτοί που έβαλαν τα συμβατικά εισπράττουν, και αυτοί που έβαλαν τις Α/Γ επιδοτούνται.

Ενώ αν είχε μπει κάρβουνο για 1000 ΜW θα ήταν μισές οι εγκαταστάσεις και φτηνότερο το ρεύμα (αλλά ...άλλοι θα έβγαζαν λεφτά και όχι η συγκεκριμένη παρέα. Μια παρέα είναι ανώνυμε, για αυτή γίνεται η φασαρία.

Και εμένα δεν με νοιάζει η παρέα, αλλά να μην μας λένε και πα_αριές για τον πλανήτη και τις φώκιες...

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε να σου "τη βγω" ούτε να σου κολλήσω, αν και ομολογώ ότι με ενοχλεί αυτή η ιεραποστολική διάδοση της αλήθειας σου...ως αναμφισβήτητης αλήθειας. Και όποιος δεν την καταλαβαίνει ή είναι άσχετος ή βλέπει πολύ ΣΚΑΪ.

Επί της ουσίας...εάν αντικατασταθεί το πετρέλαιο από εισαγόμενο κάρβουνο, τι θα καταφέρουμε? Απλώς θα "πεινάσουν" οι μεταφορείς πετρελαίου και θα γίνουν εκδότες οι μεταφορείς κάρβουνου.

Κια μη μου πεις ότι είναι φθηνό, γιατί η τιμή εξαρτάται από τη ζήτηση...όταν θα εξαντληθεί το πετρέλαιο το κάρβουνο θα έχει τιμή πετρελαίου.

ΥΓ. Τα παραμύθια και τις ιστορίες με τα ζωάκια που κινδυνεύουν, ούτε εγώ τα πιστεύω και μάλλον γελάω.

Εξίσου όμως γελάω και θλίβομαι με με τις ιστορίες με τις γερακίνες που τις χτυπάνε οι κακούργες ΑΓ, με τις στρίγγλες, τα μιξερ αέρος και λοιπές φαιδρές ιστορίες

Ελληνας Ναύτης είπε...

Και γιατί δηλαδή να μην καίμε κάρβουνο οταν δεν φυσάει;

αμμοδύτης είπε...

Γιατί σε αντίθεση με το αέριο και το πετρέλαιο, ο καυστηρας κάρβουνου δεν αναβοσβηνει. Αν έχεις κάρβουνο δεν έχει κανένα νόημα να ταλαιπωρήσαι με διπλα, και με backup. Keep it simple and inexpensive and trouble free. Με αποθειωτές και φίλτρα, βέβαια, όχι σαν κάτι παλιοσίδερα, σην Φλώρινα που τα βάλαμε για ...αντισταθμιστικά και είδαμς και πάθαμε να αποδέιξουμε ότι δεν τα τριπλοπληρώσαμε... (αλλά αυτό εμπιπτει στο θέμα «διαφθορά»)

Βλέπεις, Ναύτη, 3-4 θέματα...

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 12:13, το κάρβουνο υπάρχει σε τάξη μεγέθους μεγαλύτερη ποσότητα από το πετρέλαιο, και όχι στην Μέση Ανατολή, και όχι σε περιεργες χώρες με τρομοκράτες και διεκδικήσεις. 20ετή συμβόλαια τροφοδοσίας, θες με Έλληνες, θέλεις με ξένους.

Το ρεύμα από κάρβουνο, με σωστή σύγχρονη (σχετικά) «καθαρή» καύση, είναι πολύ φτηνότερο από το πετρέλαιο. Μην με κάνεις να γράφω αναρτησεις επ αυτού, αλλά αν είναι να σε πείσω, να το κάνω.

Ενώ όλοι σκούζουν ότι «τελειώνει το πετρέλαιο». όσα χρόνια ασχολούμαι, δεν τελειώνει, και ποτέ δεν άκουσα να τελειώνει το κάρβουνο. Και το κάρβουνο, μακροπρόθεσμα θα τελειώσει. Αλλά και ο ήλιος θα σβήσει, και τότε θα δεις ζέστη: Ο ήλιος σβήνοντας γίνεται κόκκινος γίγαντας και μας καίει. Μην άγχεσαι, θα έχουμε ...φύγει.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Σε πολλά που λες συμφωνώ και αν και άσχετος με τον χώρο βλέπω μια βάση σε αυτά που λες. Ομως είσαι λίγο απόλυτος και χάνεις επικοινωνιακούς πόντους.
Ομως νομίζω ότι άσχετα με αναλύσεις και θεωρείες ΠΡΕΠΕΙ να γίνουμε πιό οικολόγοι.
Και μια τεχνολογία θέλει λεφτά για να αναπτυχθεί.
Και τα φωτοβολταικά είναι σιλικόνη όπως και οι υπολογιστές.
Ποιός πίστευε το 1970 ότι στην Τήνο θα υπήρχε Ευρυζωνική;

αμμοδύτης είπε...

Ναυτη, αν πρέπει να γίνεις «οικολόγος», να σκεφτείς τι σημαίνει «οικολόγος» γιατί εδώ και 10 χρόνια, την «οικολογία» την έχουν αναλάβει οι ίδιοι που σου σερβίρουν ψέματα και μπαρούφες σχετικά. Η «Siemens} θέλει να σε κάνει οικολόγο. Και οι προμηθευτές ρώσικου αερίου σε θέλουν «οικολόγο». Ο Μυτιληναίος θέλει να σε κάνει «οικολόγο». Σίγουρα και η Shell και η BP. Όπου βρίσκεσαι, δες ποιός σου διαφημίζει «οικολογία» και θα δεις ότι πήραν και χρησιμοποιούν τη λέξη, στην δεύτερη μεγαλύτερη επικοινωνιακή παραπλάνηση της τελευταίας 10ετίας.

κατωμερίτης είπε...

Ευρυζωνική στην Τήνο; Όχι στην Τήνο, αλλά στην Νότια Τήνο. Η Βόρεια Τήνος που έχει χ'τνά δεν μετράει. Συμβατικά τηλέφωνα Ταχύτητα σύνδεση 20 kbps Τι ταχύητα έχει ςεκεί που είσαι Έλληνα Ναύτη. Η Ελλάδα είναι β' κατηγορία. Η Τήνος γ' κατηγορία. Μάντεψε τι είναι τα Κάτω Μέρη. δ' κατηγορία, αλλά φρόντισε η υπόλειπη Τήνος να γίνουμε πλούσιοι βιομήχανοι

20 kbps. Το σκέφτεσαι να μπεις σε μπλογκ με εικόνες.

Θα το είχαν φτιάξει μέχρι το 2008 με λεφτά που είχαν παρει και άντε βρες που πήγαν. 2010 μεθαύριο

Ανώνυμος είπε...

Πολύ κατατοπιστική ανάρτηση Αμμοδύτη.
Καλό μεσημερι!
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που διαβάζω αυτό που λες για το πετρέλαιο, ψάξε στο Αντινιους είχε βάλει μια φορά ανάρτηση γιατί το πετρέλαιο δεν τελειώνει ποτέ.
@αλλενάκι

Ο νοών...νοείτω είπε...

Μελέτες και διαγράμματα για τους ανήσυχους και τους ευπειθείς.
Τα κράτη και οι βιομηχανίες με τα δικά τους.
Οι οικολογικές οργανώσεις με τα δικά τους.
Και οι πολίτες με τις συνήθειές τους.
Πρώτιστη και κυρία, να περιμένουν να ακούσουν από τους "ειδικούς" τι πρέπει να κάνουν και τι να μην κάνουν.
Αμμοδύτη να "αγιάσει" το στόμα σου και η γραφίδα σου.