Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Και οι Σουηδοί κατά των ...κερδοσκόπων!

Σπάνια ανοίγω την τηλεόραση, γιατί έχω καταλήξει ότι μου δείχνουν μόνο προπαγάνδα, και, εκτός αν με ψυχαγωγεί, δεν βλέπω τηλεόραση (και όταν βλέπω, πάντα ψάχνω να δω τι μου προπαγανδίζουν).

Η προπαγάνδα είναι ωστόσο ενδιαφέρουσα, αν την δεις διαχρονικά. Τι έλεγαν τότε, τι λένε τώρα. Θα έχετε ακούσει στα ΜΜΕ, ότι για την κρίση και τα πρόσφατα δεινά μας φταίνε οι …κερδοσκόποι.. Το άκουσα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, το άκουσα από τα Ελληνικά ΜΜΕ, τώρα το άκουσα και από τον εικονιζόμενο Υπουργό των Οικονομικών της Σουηδίας , ονομαζόμενο Anders Borg, καλά να είναι ο άνθρωπος, σύγχρονος, με αλογοουρά και σκουλαρίκι.

Στην συζήτηση του Εκοφίν για το πώς θα φτιάξουν μηχανισμό στήριξης να στηρίξουν εμάς και τους επόμενους που θα έχουν πρόβλημα, κάπου έκανε δηλώσεις και καταφέρθηκα άγρια κατά των κερδοσκόπων που έχουν γίνει σαν αγέλη λύκων κλπ κλπ. Αμέσως άναψαν όλα τα λαμπάκια στο κεφάλι μου, γιατί την ίχνη και το ύφος αυτής της γλώσσας τα έχω ξαναδεί (δεν ζούσα για να την έχω ξανακούσει) στην ρητορεία του μεσοπολέμου κατά των εβραιοαγγλορώσων.


Και ο καλός κύριος Borg δεν ζούσε ούτε αυτός τότε, αλλά ούτε οι λαοί άλλαξαν, ούτε οι δυνάμεις του σύμπαντος που καθορίζουν τις Ευρωπαϊκές τύχες. Πήγαν τα σύνορα λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, η Δυναστεία των Ρομανόφ έδωσε την θέση της στην Δυναστεία του Προλεταριάτου, και αυτή στην Δυναστεία της KGB.

Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία από το 1848 και μετά, είναι η ιστορία της επανίδρυσης της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Heiliges Römisches Reich, του Καρλομάγνου, και της σύγκρουσής της με την Αγγλική Αυτοκρατορία και τους διαδόχους της. Από την Αυτοκρατορία του Wilhelm Friedrich Ludwig, το 1878, σε δύο Παγκόσμιους πολέμους, με την Βαϊμάρη για διάλειμμα, έναν Ψυχρό για επιδόρπιο, και άντε να μου βγάλεις από το μυαλό ότι ζούμε την συνέχεια.

Αν η σημερινή Γερμανία είναι σε απείρως καλύτερη κατάσταση από την Δημοκρατία της Βαϊμάρης, η οικονομική κρίση μου θυμίζει μεσοπόλεμο, και η ισορροπία δυνάμεων μου θυμίζει 1910. Τα πράγματα είναι γενικά ρευστά και δύσκολα, και αν πολλοί δούνε το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει, δεν έχω ιδέα ποιες θα είναι οι συνέπειες, ιδίως αν αυτοί είναι οι …Γερμανοί. Τραβηγμένη η σκέψη μου, αλλά το κραχ του 2008 δεν έχει δείξει ακόμα τις παρενέργειές του, και μία από αυτές είμαστε εμείς, σαν γενικά ο αδύνατος κρίκος, και η αφορμή της αστάθειας, και όχι η αιτία της αστάθειας.

Για να πάμε ωστόσο στον κύριο Borg, που δεν γνωρίζω και δεν έχω ιδέα τι σκέφτεται. Κατ’ αρχάς, τόσο σε αυτόν όσο και σε κάθε κύριο Παπανδρέου, λέω ότι αν ενοχλούνται από κερδοσκόπους, φαντάσου πως θα αντιμετώπιζαν το αντίθετο, δηλαδή τους …«χασοσκόπους». Αν πιστεύετε καλοί μου άνθρωποι, ότι η επένδυσή σας σε …αμερικανικά ομόλογα θα χάσει λεφτά, τα πουλάτε το ταχύτερο δυνατόν, για να χάσετε λιγότερα, ή να μην χάσετε καθόλου. Φυσιολογική συμπεριφορά μου ακούγεται. Όσο για την Σουηδία, έχει χρηματιστήριο με γνωστούς σουηδικούς πολυεθνικούς κολοσσούς. Άρα, κάτι άλλο του ξέφυγε του ποιητή.


Ο παραπάνω χάρτης δείχνει τις κινήσεις των Γερμανικών φυλών από το 750 π.Χ. έως το 100 μ.Χ. Να διαβάσετε Γερμανική ιστορία, είναι ενδιαφέρουσα. Ενδιαφέροντες είναι και οι πρόσφατοι χάρτες... Η μεγάλη Ε.Ε., η μικρότερη Ε.Ε... Παραθέτω δύο, για ψυχαγωγία.




http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8670553.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/10090578.stm

http://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Roman_Empire

http://en.wikipedia.org/wiki/German_Empire

http://en.wikipedia.org/wiki/Weimar_Republic

(κλικ στους χάρτες για μεγέθυνση). Η παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε το 2008, οφείλεται σε πολλά και διάφορα, δεν είναι του παρόντος. Το Ελληνικό πρόβλημα οφείλεται σε άπληστη κατανάλωση με επιδοτούμενα δανεικά από το 1997 και μετά, διαφθορά από την κορυφή μέχρι τα νύχια από το 1824, παροχές χωρίς δυνατότητες, και διάλυση του εγχωρίου κεφαλαίου από το 1981, διαχειριστική ανικανότητα από το 2001, απαράδεκτη αδράνεια από το 2007 μέχρι το 2009, και ανεξήγητη απραξία; αντίφαση; αδυναμία; βλακεία; από το 2009 μέχρι τώρα. Για τους Σουηδούς δεν ξέρω, αλλά να ρωτήσουν την ΑΒΒ σε πόσες λαμογιές έχει ανακατευτεί στην Ελλάδα, καλού κακού.

Να και ένα ενδιαφέρον απόκομμα του ..1917: http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?_r=1&res=9E01EFDC133BE03ABC4153DFB166838C609EDE

Και ο Σουηδός σύμβουλος του Πρωθυπουργού! http://press-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_7367.html

9 σχόλια:

t είπε...

Να σου πω, με τους ναζι δεν πηγαν αυτοι στο πόλεμο?

Δεν εχουν επιδοθει και σε τρελά αλλα εντελως τρελά πειραματα ευγονικής ?
Σε κατι κάμπους ευζωίας και καλά... έτσι το λέγανε τοτε
@αλλενάκι

αμμοδύτης είπε...

δεν δηλώνω ειδικός στα της Σουηδίας. Δήλωνε ουδέτερη, αλλά προμήθευε ατσάλι, μηχανήματα (και νομίζω ενέργεια) στους Γερμανούς, αλλά λένε ότι στήριξε και την αντίσταση στην Νορβηγία. Γερμανοειδείς είναι και αυτοί...

δες αυτό, από το 1917
http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?_r=1&res=9E01EFDC133BE03ABC4153DFB166838C609EDE

Ζάχαρη είπε...

Οχι ειναι αληθεια,η Γερμανια καθε φορα που ζοριζεται βρισκει ενα εχθρο πραγματικο η μη,και επιστρεφει στα σκοτεινα δαση του Μελανα Δρυμου,να τον πολεμησει.DΝΑ.

Όφιος... είπε...

Επιτραπέζια παίζετε ;;;
Υποθέτω πως ΜΟΝΟPOLY έχετε παίξει.
Κοντά σ΄αυτήν λοιπόν, υπάρχει άλλο ένα παιχνίδι που περιγράφει τα γεωπολιτικά με εξαιρετικό τρόπο:
το RISK, όπου ουσιαστικά αγοράζεις και πουλάς πολέμους και προστασίες, έχοντας κάποια κρυφή επιδίωξη, την οποία ο κατά περίπτωση συνεργάτης ή αντίπαλός σου, δεν γνωρίζει και μόνο υποψιάζεται, μέχρι την στιγμή της τελικής αναμέτρησης.
Λίγο ως πολύ, πολλές από τις παρτίδες που έχω παίξει θυμίζουν έντονα, μα πολύ έντονα, τα σημερινά.

Για να μην μιλήσουμε για το εντελώς μακιαβελλικό DIPLOMACY...

Δεν αμφιβάλλω πως αυτοί που τα σχεδιάζουν όλα αυτά, έχουν μπροστά τους χάρτες και στρατιωτάκια σαν των παιχνιδιών...

Ανώνυμος είπε...

German Chancellor Angela Merkel's party and its coalition allies have been defeated in regional elections in North Rhine-Westphalia, projections suggest.

If confirmed, this would see Mrs Merkel's national coalition lose its slim majority in the upper house of parliament, the Bundesrat.

The campaign has been overshadowed by the government's decision to contribute to a huge rescue package for Greece.

Meanwhile many cities in NRW are on the brink of bankruptcy.

Ανώνυμος είπε...

The direct exposure of American banks to Greece is small, but below the surface, there are signs of other fissures. Even the strongest banks in Germany and France have heavy exposure to more troubled economies on the periphery of the Continent, and these big banks in turn are closely intertwined with their American counterparts.

Over all, United States banks have $3.6 trillion in exposure to European banks, according to the Bank for International Settlements. That includes more than a trillion dollars in loans to France and Germany, and nearly $200 billion to Spain

Ανώνυμος είπε...

Μεταξύ 1350 και 1450(!!!) το spread των ελληνικών ομολόγων. Οι Ελληνικές τράπεζες δεν θα αντέξουν και θα αναγκαστούν να συγχωνευτούν Τώρα θα δουμε ποιοι είναι κερδοσκόποι

αμμοδύτης είπε...

8:40, της νύχτας τα καμώματα ήταν, έπεσε από το 1400 στα 657. Όι καταστάσεις είναι γενικά πρωτόγνωρες

Εξάκτινος είπε...

Δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρες. Παίζουν οι πάντες τα ρέστα τους κι έχουν βγει τα μαχαίρια. Απλά βρήκαν εμάς πρόχειρους για καρπαζοεισπράκτορες για να πετύχουν τους στόχους τους.
Το παιχνίδι πλέον είναι γεωπολιτικό και οι Ευρωπαίοι είναι ηλίθιοι μαζί και ο ΓΑΠ (αν και αυτός ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία) που βγάλανε το τζίνι από το μπουκάλι. Τώρα άντε ξαναβάλτο μέσα.