Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Εκλογές

Και ξαφνικά οι κουβέντες στα καφενεία είναι και για τις εκλογές. Λίγες κουβέντες γιατί δεν έχει όσο κόσμο όσο άλλες χρονιές.
Στην πρώτη κουβέντα οι της ΝΔ πίστευαν ότι επιτέλους πήραν το πάνω χέρι. Η διαφωνία ήταν για το εάν θα στρώσουν τα πράγματα σε 1-2 χρόνια, ή εάν έχουμε μπει σε επίπεδο μακροχρόνιας φτώχειας.  Η κουβέντα ήταν επίσης εάν τα του Τσοχατζόπουλου θα βοηθήσουν ή θα βλάψουν το Πασόκ.

Στην δεύτερη κουβέντα, σε άλλο καφενείο, οι παρευρισκόμενοι ήταν οργισμένοι και με το Πασόκ και με την ΝΔ.   Ο ένας θα ψηφίσει Καζάκη (ΕΠΑΜ) ο άλλος Τσίπρα.   Ένας ανέφερε και τον Καμμένο.

Δεν βρέθηκα σε τρίτη κουβέντα. Η τρίτη κουβέντα είναι αυτός ο μονόλογος.  Εκτιμώ,  ότι η προκήρυξη των εκλογών  σημαίνει ότι οι εκλογομάγειρες βρήκαν την συνταγή να συνεχίσει ο Μανωλιός με τα ρούχα του αλλιώς.  Δηλαδή έγινε η εκτίμηση ότι η ΝΔ και το Πασόκ μαζί θα βγάλουν 160 βουλευτές (ιδίως με την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος.

Όσοι από εσάς-εμάς πίστεψαν ότι τόσα χρόνια υπήρχε ή υπήρξε διαφορά μεταξύ Πασόκ και ΝΔ, καλημέρα θλίψη. Οι μεν πιο καπάτσοι και πιο κλέφτες (πολύ πιο κλέφτες), οι δε λιγότερο κλέφτες και λιγότερο καπάτσοι.  Ο Σαμαράς ανέβασε προσδοκίες σαν αντιμνημονιακός, αλλά τελικά δεν ήταν.  Ο ΓΑΠ αφού μας δούλεψε ψιλό γαζί διώχθηκε από το ίδιο του το κόμμα μόνο και μόνο γιατί τόλμησε να αναφερθεί σε ευρω-δημοψήφισμα.  Ο Βενιζέλος μάλλον μιλάει Ευρωπαϊκά από τότε που γεννήθηκε.    Και έχουμε ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό αν και δεν ξέρω πόσοι το συζητάνε:

Οι Ευρωπαϊστές και οι αντι-Ευρωπαίοι.

Το Πασόκ του Βενιζέλου, και η ΝΔ είναι φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Και ο Κουβέλης που είναι η δήθεν αριστερή εκδοχή του Πασόκ. Θέλει Ευρώπη, και ελπίζει σε συνέχιση των παροχών (στην κοσμάρα του).  Ο Καζάκης είναι σαφώς κατά του ευρώ και ο Καμμένος θα έλεγα ότι είναι Ευρωσκεπτικιστής. Ο Τσίπρας μοιάζει κατά του Ευρώ.  Το ΚΚΕ δεν το καταλαβαίνω.

Εγώ, περιέργως, εδώ και έξη μήνες έγινα αντι-ευρωπαίος -- για την ακρίβεια από τότε που έφαγαν τον ΓΑΠ, άσχετα εάν μου είχε καθίσει στο στομάχι.   Θεωρώ ότι η "Ευρώπη" είναι μια απάτη και μισή και θεωρώ ότι όσοι είναι φιλοευρωπαίοι φαντασιώνονται ότι θα συνεχιστεί η ευτυχία 2000-2006.  Δηλαδή η κατανάλωση με δανεικά, η ρεμούλα, οι επιδοτήσεις, και τα προγράμματα προς ροκάνισμα.  Εγώ θεωρώ ότι αυτά μας έχουν κοστίσει την εθνική μας ανεξαρτησία. Συν τα 300+ δις που χρωστάμε με υποθήκες και Αγγλικό δίκαιο, και ας πανηγυρίζουν οι ευρωλιγούρηδες ότι "νικήσαμε" με το PSI.   Πιστεύω ότι σαν συνέπεια της οικονομικής κατάστασης έχει χαθεί μια γενιά, ίσως δύο, και με την Ευρώπη, χάνεται και κάθε ίχνος αξιοπρέπειας.

Θεωρώ, δηλαδή,  ότι η Ευρώπη (και το ευρώ) είναι το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί στην Ελλάδα (ίσως από το 1821) και για αυτό φταίνε και τα μυαλά μας. αλλά και η Ευρώπη.  Θεωρώ ότι θα γίνουμε εξαιρετικά φτωχοί, και η προεκλογική ευφορία, εάν υπάρξει, θα δώσει την θέση της σε πρόσθετη απογοήτευση.  Ο λόγος είναι ότι και η Ευρώπη η ίδια έχει πλέον προβλήματα.  Η Ισπανία και η Ιταλία είναι σήμερα εκεί που είμαστε εμείς πριν δύο χρόνια, και η ύφεση είναι παγκόσμια και δεν αστειεύεται.  Δεν θα είμαστε λιγότερο φτωχοί εάν βγούμε από το ευρώ (άσχετα τι λένε οι ευρωτρομοκράτες), αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να διαχειριστούμε τις μοίρες μας.  Βέβαια, εάν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, αυτό δεν είναι καλή λύση. Πάντως, η Ευρώπη στο μέλλον δεν θα είναι αυτό που είναι σήμερα, και ή θα διασπαστεί σε Βορρά-Νότο, ή θα μείνει χωρίς την Γερμανία.

Εάν τα φιλοευρωπαϊκά ή μνημονιακά κόμματα συνεργαστούν μετά τις εκλογές, μένει το ερώτημα αν θα συνεργαστούν τα αντιμνημονιακά. Μεταξύ μας δεν το βλέπω πολύ πιθανό.

Ωστόσο, εάν γίνουν εκλογές, σας προτρέπω να ψηφίσετε κατά συνείδηση, να μην απέχετε, και να μην ρίξετε λευκό.  Αν ρωτήσετε και τους υποψήφιους τι πρεσβεύουν, κρίνετε από τις αοριστολογίες ποιόν δεν θα ψηφίσετε.   Βέβαια, κανείς από εμάς δεν ρωτάει. Όλοι βλέπουμε τηλεόραση. Η τηλεόραση  (ρίζα του κακού) θέλει συγκυβέρνηση Πασόκ-ΝΔ, όπως εξ άλλου έχουμε και με τον Παπαδήμο. 

Τέλος, τα περί Τσοχατζόπουλου είναι θέατρο. Βρήκαν έναν τελειωμένο, συνταξιούχο, και τον έκαναν βιτρίνα για να πιστέψετε προς στιγμήν ότι οι κλέφτες έκαναν αυτοκάθαρση. Οι κλέφτες δεν κάνουν αυτοκάθαρση.

Είτε διαφωνείτε είτε συμφωνείτε με αυτά που λέω, ενημερωθείτε, και ψηφίστε.

8 σχόλια:

Μάρκος Δελασούδας είπε...

"Ωστόσο, εάν γίνουν εκλογές, σας προτρέπω να ψηφίσετε κατά συνείδηση, να μην απέχετε, και να μην ρίξετε λευκό." +1

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλημέρα.
Αυτά που γράφεις καταδεικνύουν, δυστυχώς, τον τρόπο που δεν σκέφτεται η πλειοψηφία του κόσμου.
Δήλα δη, ψύχραιμη και νηφάλια αντιμετώπιση της πραγματικότητας.
Σου εύχομαι καλή ανάσταση και να περνάς καλά.

delo gian είπε...

ΝΟΝΙΖΩ ΩΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ.ΑΥΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ.ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ.ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ.

Ανώνυμος είπε...

Χριστος Ανέστη. Ανάσταση για μας είναι να ξεκουμπιστούν οι κλέφτες και οι ψεύτες που μας έφεραν ως εδώ. Και οι Αθηναίοι και οι Ντόπιοι

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=EuobYSbERvQ&feature=player_embedded

ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ...ΤΟ ΚΚΕ ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΩ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑΚΑ ΤΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ,ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ,ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΣΥΜΟΡΙΕΣ.Σ΄ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΟΡΙΕΣ ΓΙΝΑΜΕ ΜΕΛΗ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΨΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑ ΚΟΚΑΛΑΚΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ!ΤΟ ΚΚΕ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΑΣ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΛΟΙ...ΤΟΝ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ. ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ; ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΘΕΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ''ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ''ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΜΗΝ ΝΙΟΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΩΡΑ 'ΠΟΡΕΙΑ'.ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ Ο ΔΙΚΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΠΕΡΑΔΕΧΤΟΥΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΑΛΑΚΕΣ!ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΩΝ ΝΑ ΤΕΛΙΩΝΟΥΜΕ...!!!

Ανώνυμος είπε...

μέσα σε ένταση και αποδοκημασίες απο τους κωμτιανούς έφυγε άρων άρων ο παπαμανώλης απο το αναστάσιμο πανυγίρη τη δευτερα του πασχα. αντε καλή αρχή και στη τηνο

Ανώνυμος είπε...

"Δεν θα είμαστε λιγότερο φτωχοί εάν βγούμε από το ευρώ"

Εδώ είναι το μεγάλο ερωτηματικό και εδώ θα κριθεί η ψήφος. Η Ευρώπη ήταν μια ευκαιρία αλλά δεν τη διαχειριστήκαμε σωστά. Δικό μας είναι το πρόβλημα. Και τι να διαχειριστούμε μόνοι μας; Την ξεφτίλα μας; Το μεροκάματο στη Βουλγαρία έχει πάει στα 2 ευρώ, τονίζω την ημέρα, όχι την ώρα. Δεν έχει πάτο η ξεφτίλα και δεν υπάρχει αξιοπρέπεια αν είσαι τόσο φτωχός. Ρωτήστε κανένα Βούλγαρο να σας πει τι γίνεται στη χώρα του τώρα. Όχι τι νομίζουμε ότι είναι οι μισθοί στη Βουλγαρία.