"Ευτυχώς, ευτυχώς αναγνώστη που ήμαστε country risk, στα απλά ελληνικά, που δεν μας έχει εμπιστοσύνη κανείς ούτε για κουλούρι, πόσο μάλλον για επενδύσεις στα ενεργειακά..
Για αυτό και η τράπεζα στην Γερμανία δεν δίνει σέντσι στον Κοπελούζο για να συνεχίζει τα φαστ τρακ του στην Όχη στην Ν. Εύβοια....
Αυτά τα πολύ ευχάριστα θέλω να σου πω, και ας ελπίσουμε ότι θα τα μαζέψουν από μοναχοί τους να φύγουν μιας και ήμαστε τέτοιο ρισκ, να ησυχάσουμε και μεις !
Τι είπαν στη Μέρκελ Ζερβός και Κοπελούζος…
Αν τα δημοσιονομικά μέτρα δεν συνοδευτούν από αναπτυξιακά, και αν οι ξένες τράπεζες, εν προκειμένω οι γερμανικές, δεν πάψουν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία οποιαδήποτε επένδυση έχει σχέση με την Ελλάδα, ακόμη και στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας, ανάκαμψη δεν θα δούμε ποτέ.
Στη φράση αυτή συνοψίζεται το μήνυμα των όσων είπαν στην κα Μέρκελ οι κ.κ. Αρθούρος Ζερβός πρόεδρος της ΔΕΗ και Δημήτρης Κοπελούζος επικεφαλής της Προμηθέας Γκάς, που συμμετείχαν στη περίφημη συνάντηση διάρκειας λίγο πάνω από μιας ώρας, της γερμανίδας καγκελαρίου με τους δώδεκα επιχειρηματίες ελληνικών και γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και εκπροσώπους φορέων (ΣΕΒ, ΣΦΕΕ).
Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος, εστίασαν τις δεκάλεπτες παρεμβάσεις τους, στα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, φέρνοντας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ "Πτολεμαΐδα 5", και το αιολικό πάρκο που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου από κοινού με την ιταλική Enel και τη γερμανική Enercon, στον Καφηρέα Εύβοιας.
Πτολεμαίδα- Καφηρέας.... Στη περίπτωση της Πτολεμαΐδας 5, ο κ. Ζερβός περιέγραψε εν συντομία την ιστορία της επένδυσης, και την εδώ και ένα χρόνο προσπάθεια της ΔΕΗ να εξασφαλίσει τη κατά 50% χρηματοδότησή της (τα 700 εκ. ευρώ επί συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ) μέσω δανείου από τράπεζες της Γερμανίας, και με τη συνδρομή του οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων της χώρας Hermes. Ο κ. Ζερβός επεσήμανε στη καγκελάριο πως εδώ και ένα χρόνο η ΔΕΗ είχε επαφές με την γερμανική τράπεζα επενδύσεων KFW, που ανέλαβε ρόλο διοργανωτή του κοινοπρακτικού δανείου, το οποίο θα είχε την κάλυψη του Hermes. Ένα ωστόσο χρόνο μετά, η κάλυψη αυτή εκκρεμεί, όπως φυσικά και η χορήγηση του δανείου, αφού το "country risk" της Ελλάδας για τις γερμανικές τράπεζες παραμένει μεγάλο.
Στην περίπτωση του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα (που με ισχύ 170 MW φιλοδοξεί να είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα), ο κ. Κοπελούζος έθεσε το θέμα της συνδρομής γερμανικών τραπεζών στη χρηματοδότησή του, πόσο μάλλον αφού πρόκειται να γίνει με γερμανικό εξοπλισμό. Το έργο προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ θα γίνει μετοχικά από το σχήμα στο οποίο εκτός του ομίλου Κοπελούζου συμμετέχουν η ιταλική Enel και η γερμανική Enercon, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού για αιολικά πάρκα. Σημειωτέον ότι οι σχετικές άδειες έχουν ληφθεί από το 2011.
"Πόλος ανάπτυξης η Ενέργειας"
, Τόσο κατά τις παρουσιάσεις των κ.κ. Ζερβού και Κοπελούζου, όσο και με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες, η κα Μέρκελ κρατούσε σημειώσεις χωρίς να παρεμβαίνει. Απηύθυνε ερωτήσεις ζητώντας από τους παρευρισκόμενους προτάσεις για το πώς θα διορθωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας. Παράλληλα έδινε στους παρευρισκόμενους το λόγο, διευθύνοντας στην ουσία τη συζήτηση και δίνοντας την αίσθηση - όπως λέει επιχειρηματίας που συμμετείχε- ότι έχει πράγματι έρθει για να βοηθήσει. Ειδική μάλιστα αναφορά από γερμανικής πλευράς φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έγινε στο κλάδο της "Ενέργειας", ως τον τομέα που στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο ανάπτυξης.
Σε άλλο σημείο της συνάντησης, η κα Μέρκελ φέρεται να επισήμανε ότι "πρέπει να πληρωθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και να αρχίσουν να εξοφλούνται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ώστε να πέσει ρευστότητα στην αγορά".
http://sofiascomments.blogspot.gr/2012/10/blog-post_2619.html#!/2012/10/blog-post_2619.html
Να μην βοηθήσεις κυρία Μέρκελ, να μην βοηθήσεις. Τέτοια "ανάπτυξη" δεν την θέλουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου