Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ανοικτή Επιστολή σε Περιφερειακούς Συμβούλους (ΒΑ Αιγαίου)

http://www.kinima18.gr/?p=392 Ημερομηνία: 16/10/2012

Ως δια-νησιωτικό συντονιστικό έχουμε με τεκμηριωμένο τρόπο τοποθετηθεί ενάντια στην τοποθέτηση βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννητριών σε Χίο, Λέσβο και Λήμνο. Τα επιχειρηματικά σχέδια της πολυεθνικής εταιρείας Iberdrola επιχειρούν με βίαιο τρόπο να αλλάξουν την ταυτότητα των νησιών και να τα μετατρέψουν σε νησιά παραγωγής ρεύματος προς εξαγωγή, σε βάρος των τοπικών οικονομιών, του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και του μέλλοντος τους.

Στα νησιά από την προηγούμενη Άνοιξη επικρατεί ένταση για το θέμα αυτό. Χιλιάδες υπογραφές πολιτών έχουν συγκεντρωθεί, δεκάδες φορείς, σύλλογοι, επιστημονικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές ενώσεις, σωματεία έχουν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα εκφράσει την αντίθεση τους.

Σε όλη την Ελλάδα από τον Έβρο έως την Κρήτη η μια μετά την άλλη οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων. Δεκάδες δήμοι και Περιφέρειες σε όλη την επικράτεια αρνούνται να παραδώσουν τον φυσικό τους πλούτο και να βάλουν την υπογραφή τους στην καταστροφή των περιοχών τους. Μόνο εσείς εδώ στο Β.Α Αιγαίο κινδυνεύετε να είστε θλιβερή εξαίρεση, αποφεύγοντας να τοποθετηθείτε με ξεκάθαρο τρόπο κατά αυτής της μεγάλης απειλής.

Σας καλούμε να δείτε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα ακόμη και για μικρότερα έργα βιομηχανικών ΑΠΕ. Για παράδειγμα δείτε στην Κρήτη που τάσσονται κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ (χιλιάδες πολίτες, 10 δημοτικά Συμβούλια, 78 φορείς, 2 Πανελλήνιοι Φορείς, 4 Παγκρήτιοι φορείς). Δείτε επίσης την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, την ομόφωνα αρνητική τοποθέτηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρόσφατη απόφαση του Δήμου Καρπενησίου, Δήμος Γόρτυνας και δεκάδων άλλων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον τα νησιά που ζούμε έχουν ανάγκη από οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, το κράτος αδιαφορεί για δημόσεις επενδύσεις και σχεδιασμό, τα νησιά εγκαταλείπονται στη τύχη τους για να ξεπουληθούν. Θα επιτρέψετε σε πολυεθνικές να ρυθμίζουν το μέλλον του τόπου; Ο κίνδυνος να μετατραπούν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι άμεσος. ‘Έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις και έχουν ήδη δοθεί άδειες συνολικής ισχύος 3000ΜW!!! ισοδύναμες με 1500 ανεμογεννήτριες των 2MW. Αναλογιστείτε τον κίνδυνο και την ευθύνη που σας αναλογεί. Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της Iberdrola οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια και σχεδιασμός για τα νησιά ακυρώνεται de-facto διότι θα έχει διαφοροποιηθεί η ίδια η ταυτότητα των νησιών. Αν συμφωνήσετε στο επιχειρηματικό σχέδιο της Iberdrola ξοδεύετε τον σημαντικότερο πόρο των νησιών την ίδια την ταυτότητα τους και αναπόφευκτα ανοίγεται τον δρόμο αλλαγής της φυσιογνωμίας τους.

Σας καλούμε άμεσα να λάβετε ξεκάθαρη θέση κατά της καταστροφής των νησιών και να ταχθείτε με το μέρος των τοπικών κοινωνιών.

Ψηφίστε αρνητικά στην επενδυτική πρόταση της Iberdrola αλλιώς παίρνετε την ευθύνη της καταστροφής των νησιών πάνω σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: