Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Περί αειφορίας, αποανάπτυξης και σχετικών αρλουμπολογιών

Η λέξη "Newspeak" (νεο-ομιλία) αναφέρεται στην γλώσσα που χρησιμοποιούνταν στο μυθιστόρημα "1984" του George Orwell.  Ήταν η γλώσσα που επινοήθηκε από την απολυταρχικό κράτος του μυθιστορήματος για τον περιορισμό της ελεύθερης σκέψης, καθώς και εννοιών που ήταν απειλές για το καθεστώς, λέξεις όπως "ελευθερία" και "ατομικισμός". Και μπορεί το "1984" να είναι μυθιστόρημα των αρχών του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η παραπλανητική χρήση της γλώσσας, ή λέξεις και εκφράσεις που αποπροσανατολίζουν και ρίχνουν στάχτη στα μάτια χρησιμοποιούνται κατά κόρον σαν εργαλεία προπαγάνδας, και, μην ψάχνετε μακριά σας, ο,τιδήποτε έχει σχέση με "πολιτική ορθότητα" έχει και το σχετικό λεξιλόγιο.

H Newspeak έχει εμφανιστεί, π.χ., σε μετονομασίες Υπουργείων:  Υπουργείο Προστασία του Πολίτη. Υπουργείο ...Κλιματικής Αλλαγής. Το πρώτο είναι ευφημισμός, το δεύτερο ανέκδοτο.  Αλλά αν σας πείσουν ότι σας προστατεύουν, ή ότι το κλίμα αλλάζει, θα έχετε κάτι να σκέπτεστε μεταξύ επεισοδίων της Φατμαγκιούλ, και του ενδεχομένου το ασφαλιστικό σας ταμείο να έχει φαλιρίσει ή να είστε άνεργος.

Μία λέξη που με διασκεδάζει είναι η λέξη "αειφορία". Λέξη που εφευρέθηκε παράλληλα με τα επιδοτούμενα σεμινάρια επί Πασόκ. Ναι, σαφώς και πρέπει οι δραστηριότητές μας να έχουν κάποια λογική, μέτρο, κοστολογικό έλεγχο κλπ, αλλά "αειφορία";  Η λέξη "αειφορία" βασικά σας τριβελίζεται στο κεφάλι για να αποδεχτείτε ότι "τέρμα το διάλειμμα, μέσα τα κεφάλια" (κάτι που ο καθένας ερμηνεύει διαφορετικά).

Παρεμφερής έκφραση με την "αειφορία", και προωθούμενη από ίδια κέντρα (βασικά την Γερμανία με τον μανδύα της "Ενωμένης Ευρώπης" είναι η Πράσινη Ανάπτυξη. Θα κρυώνετε, δεν θα έχετε ρεύμα, κι αν έχετε θα είναι κουτουρού και πανάκριβο, αλλά είναι καλό γιατί είναι Πράσινο και βοηθάει την Βέστας και την Ένερκον να πουλάνε αιολικά, και να σας χρεώνουν τα διπλά και τα τριπλά για τον ίδιο λιγνίτη που είχαμε, αλλά σώζουμε τον Πλανήτη. Αρλούμπες στο τετράγωνο (με το αζημίωτο για τους "επιχειρηματίες" που έχουν γίνει γνωστοί και σαν ΑΠΕτεώνες.

Η "Ενωμένη Ευρώπη" είναι Newspeak. Η αυτοκρατορία του Καρλομάγνου σε νέο πακέτο. Οι Γερμανοί,  οι Φράγκοι και οι Άγγλοι (με μισή καρδιά) τα βρήκαν και ξαναδοκιμάζουν αυτό που δεν κατάφεραν με δύο Παγκόσμιους Πολέμους (και ένα σωρό άλλους από το το 300-400 μΧ). Πριν την Ενωμένη Ευρώπη υπάρχει η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά αυτό είναι άλλη πάλι ιστορία.  Η Ευρώπη είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, είναι τα πάντα εκτός από Ενωμένη, προσπάθησαν αλλά η κρίση μετά το 2008 έδειξε ποιος είναι η Ενωμένη Ευρώπη (είναι αυτός που ήταν χωρισμένος σε Ανατολική και Δυτική μεταξύ 1945 και 1990).  Η "Ευρώπη" μας επιδότησε για να μην παράγουμε πράγματα που μπορούμε να εισάγουμε από την Ευρώπη. Και για να πληρώνουμε;  Έεεε... να δώσουμε λίγη γη, κανένα νησί, λίγο υπέδαφος...

Η "αποανάπτυξη" είναι ο ροζουλί όρος Newspeak που αφορά στην Ύφεση.  Η Ύφεση είναι η συνέπεια του σκασίματος της Φούσκας, η οποία Φούσκα ήταν συνειδητή και μεθοδευμένη, και άριστα σχεδιασμένη δουλειά να δουλέψουν εργοστάσια, γενικώς και αορίστως, αλλά ειδικότερα να μαζέψει πλεονάσματα η μετά το 1990 Γερμανία (και η Γαλλία) με δάνεια που έπαιρναν τα κορόϊδα της Περιφέρειας (εμείς, π.χ., αλλά όχι μόνον) για να αγοράζουν Πόρσε, Ζήμενς, Γέφυρες, Αεροδρόμια κλπ.  Με δανεικά, και μάλιστα ενυπόθηκα μετά το 2010. Έχουμε δώσει το μέλλον των παιδιών μας, και μάλλον των εγγονιών μας για αυτά τα έργα πνοής, όπως τα έλεγε ο Λαλιώτης...  Και μην πιστέψετε ούτε προς στιγμήν ότι φταίει ο κακός καπιταλισμός για την ύφεση. Εμείς φταίμε που καταναλώσαμε με δανεικά, και τώρα περιμένουμε δάνειο για να εισάγουμε πατάτες και ντομάτες για να μην πεθάνουμε της πείνας, αλλά για χειρωνακτική εργασία θα έχουμε Πακιστανούς και Αλβανούς και για αυτό είμαστε υπέρ των αλλοδαπών. Επειδή, βασικά ή γεράσαμε, ή εμείς είμαστε για λάϊφστάϊλ και πάρτυ, όχι για δουλειά.

Φυσικά και απελευθερώνει η εργασία... Αντί να μας πούνε ότι χρωστάμε και το δυάρι που κληρονομήσαμε από τον μπαμπά, που το είχε αγοράσει το 1960, με ...λίρες, αντί να μας πούνε ότι είμαστε ανασφάλιστοι, ότι δεν έχουμε σύνταξη, ξεχάστε τα περί ψωμιού, παιδείας ελευθερίας, (ή δημόσιας υγείας) αντί να μας πουν όλα αυτά, μας λένε "αποανάπτυξη". Αυτό είναι Newspeak. Αν μας έλεγαν την αλήθεια, θα κρεμούσαμε κάθε πολιτικό από την μεταπολίτευση και μετά, με ελάχιστες εξαιρέσεις πριν το το 1990, και χωρίς εξαίρεση μετά το 1990. Αλλά μας λένε "απονανάπτυξη", σκάστε ανόητοι και απολαύστε το, κάνει ...καλό.

1 σχόλιο:

ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ είπε...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ;ΠΕΣΑΜΕ ΣΤΗΝ "ΠΑΓΙΔΑ" ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΡΤΕΡΙΚΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ; ΠΗΡΑΜΕ ΔΑΝΕΙΑ,ΦΑΓΑΜΕ ΛΕΦΤΑ,ΓΙΝΑΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ;ΓΙΑΤΙ;ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΑΚΟΥΩ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΛΙΤΟΤΗΤΑ" ΞΑΦΝΙΚΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΜΑΘΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ"ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΛΕΞΗ; ΠΕΙΝΑ;ΦΤΩΧΕΙΑ;
Α Π Α Τ Η!!!Π Ρ Ο Δ Ο Σ Ι Α!!! ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΡΑ!!!ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΤΩΣΗ.ΕΤΣΙ ΛΕΝΕ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ;ΕΜΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΟ "ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ"!!!ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΟΥΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ!ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ;ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ......