Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013
Ενεργοποίηση φορέων για αιολικά (και λοιπές σάλτσες) της ΔΑΦΝΗΣ
Όπως σας μετέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση, πήγα σε μία εκδήλωση του Δήμου Άνδρου (ή ήταν της "ΔΑΦΝΗΣ" δεν έχει σημασία). Βασικά, προπαγάνδα και προετοιμασία για αιολικά ήταν και όλα τα άλλα ήταν μάλλον "γαρνιτούρα", αν και ο σχεδιασμός από τρίτους, που δεν έχουν σχέση με την Άνδρο και τα υπαρκτά της θέματα προκάλεσε αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους Ανδριώτες (που έθεσαν και το ερώτημα, "από που κι ως που, τέτοιο θέμα, για την Άνδρο, συζητείται στην Αθήνα...)
Ήταν η πρώτη φορά που πήγα σε τέτοια εκδήλωση, και συγκράτησα τα εξής: 1) Πολλά λόγια για κάποιο "Περιφερειακό Πάρκο", βασικά για αιολικά, που είναι όμως ήδη χωροθετημένα. 2) Τις γνωστές αλλά όχι λιγότερο εξωφρενικές ανοησίες για την δήθεν "αιολική ενέργεια". Και 3) Μνήμες φούσκας ΧΑΑ και Αλβανικών πυραμίδων με Δημοτικές και Λαϊκές συμμετοχές σε αιολικά "πάρκα". Νέα πεδία δόξης λαμπρά να φάμε λεφτά του κοσμάκη.
1. Το σχεδιαζόμενο "Περιφερειακό Πάρκο" είναι μία μικρή εκδοχή του Π.Δ. 13/2/2003 ΦΕΚ 160 27/2/2003 για την Τήνο, όπου κάτι μανδαρίνοι, που δεν έχουν σχέση με την Τήνο, δήθεν με την σύμφωνη γνώμη των πάντων (που κανείς μα κανείς δεν είχε ιδέα πέρα από έναν κλειστό κύκλο του Δήμου, που κι αυτοί δήλωναν εκ των υστέρων ό,τι τους ...κορόϊδεψαν). Με το συμπάθειο, οι μελετητές γράφουν και στολίζουν και παρουσιάζουν σαν "επιστημονική μελέτη", αυτό που θέλουν 1-2 επιχειρηματίες των Αθηνών, και 2-3 ντόπιο συνεταίροι τους. Αυτά δεν είναι μελέτες, είναι θεωρίες, συχνά ανεφάρμοστες, σχεδόν πάντα σε βάρος των ντόπιων, και τις καλές προθέσεις τις ακούω βερεσέ. Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του κυρίου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ότι δηλαδή αυτές οι μελέτες είναι εργαλεία που σώζουν, η εμπειρία μου λέει ότι αυτές οι μελέτες έχουν γεμίσει την Ελλάδα με κουφάρια (π.χ οι ΒΙΠΕ) ή κακόγουστα "μουσεία" χωρίς επισκέπτες. Με χαρά σας μεταφέρω, ότι οι εισηγητές δεν έπεισαν πολλούς στο ακροατήριο και τα άκουσαν από πολίτες, προς το τέλος. Ό,τι ξέρει ο ντόπιος νοικοκύρης, είτε είναι αγράμματος ή όχι, δεν το ξέρουν όλοι οι περαστικοί καθηγητές. Και σαν να παραείπαν οι εισηγητές ότι είναι αγράμματοι στην Άνδρο, ίσως για αυτό έκαναν την συνάντηση στην Αθήνα, αν και η κατάρτιση των εισηγητών... έεε... μην αρχίσω... Κυριακάτικα...
Και για την χωροθέτηση των αιολικών... Μα μην υποκρινόμαστε... Είναι χωροθετημένα εδώ και χρόνια, όπως φαίνεται στον γνωστό χάρτη της ΡΑΕ. Στην Τήνο ήταν χωροθετημένα από την εποχή των πυλώνων. Κι όπου δεν μπαίνουν είναι είτε γιατί δεν τους συμφέρει το συγκεκριμένο μέρος, είτε επειδή κόβονται οι επιδοτήσεις, και η χρηματοδότηση. Τα αιολικά υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις. Δεν υπάρχουν για καμία ηλεκτροδότηση. Και οι χωροθετήσεις είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
2. Άκουσα τα γνωστά παραμύθια για "ενέργεια από αιολικά" (και στο βαθμό που το επαναλάμβαναν ξανά και ξανά, δεν είναι παραμύθια, αλλά συνέργεια σε εξαπάτηση). Βέβαια δεν είπαν κάτι που δεν λένε οι προωθητές των αιολικών εδώ και 10 χρόνια, αλλά η επανάληψη του θέματος, και η νομοθετημένη επιδότησή του δεν το κάνει "αλήθεια", και σήμερα, το 2013, η αιολική απάτη έχει αποκαλυφθεί.
Θα αφιερώσω την επόμενη, και άλλες αναρτήσεις να ξεσκεπάσω όσο μπορώ την αιολική κοροϊδία, αλλά εδώ, θα πω περιληπτικά 3-4 πραγματάκια που θα παρακαλούσαν να συγκρατήσετε και να τα τρίβετε στην μούρη όσων σας λένε ότι τα αιολικά θα λύσουν κάποιο ενεργειακό πρόβλημα.
Τα αιολικά είναι άχρηστα επειδή το ρεύμα που παράγουν είναι τυχαίο, μεταβλητό, και δεν αποθηκεύεται. Εάν τύχει να φυσάει, παράγουν, αλλά παράγουν μεταβλητό ρεύμα, και όταν φυσάει πολύ, παράγουν πολύ περισσότερο, και αυτό, όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο, είναι κακό. Ούτε ο αέρας, ούτε το ρεύμα αποθηκεύονται -- όχι σε πρακτικά χρήσιμες ποσότητες και σίγουρα όχι χωρίς πρόσθετο κόστος.
Επειδή ακριβώς το ρεύμα είναι τυχαίο και μεταβλητό (και δεν αποθηκεύεται), όχι μόνο χρειάζεται να καίνε, παράλληλα με τα αιολικά, οι συμβατικές μονάδες, αλλά αν μπουν πολλά αιολικά, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα σταθερότητας στο δίκτυο. Ή πρέπει να "απορριφθεί" το αιολικό ρεύμα ή να βγουν "εκτός" τα αιολικά. Και αυτό γιατί οι λιγνιτικές μονάδες δεν προσφέρονται για αυξομείωση παραγωγής, ανάλογα με την ένταση του αέρα, αλλά ακόμα και οι μονάδες αερίου γίνονται ασύμφορες, και χρειάζονται και αυτές πρόσθετη επιδότηση -- πρόσθετο κόστος για τον καταναλωτή.
Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, και, χειρότερο, δεν εξοικονομούν καν καύσιμα. Η Ελλάδα έχει βάλει 1.700 αιολικά μεγαβάτ και ηλεκτροδοτικά είναι ανύπαρκτα. Είναι εγγενώς, αναξιόπιστα. Επιβάλλουν την ανάγκη για "εφεδρείες", μονάδες που καίνε, παράλληλα, βασικά ακριβό αέριο, για την σταθερότητα του συστήματος, με την απίθανη διαφορά ότι ακόμα και αυτές τις μονάδες τις κάνουν αντιοικονομικές, ασύμφορες, αφού τις αναγκάζουν να δουλεύουν και αυτές τυχαία και μεταβλητά. Και όπως ένα αυτοκίνητο σε κίνηση πόλης καίει περισσότερη βενζίνη από ότι στον αυτοκινητόδρομο, έτσι και τα αιολικά, όχι μόνο δεν μειώνουν την κατανάλωση, αλλά ίσως και την αυξάνουν
Οι διασυνδέσεις των αιολικών δεν γίνονται για να ηλεκτροδοτούν κάτι τα αιολικά, γίνονται για να ξεφορτώνεται το δίκτυο το προβληματικό ρεύμα τους, ώστε να μην ψήνει τοπικά δίκτυα και τοπικές συσκευές. Για να "χάνεται". Και όταν υπάρχουν πολλά, πρέπει να "χάνεται" σε γειτονικά δίκτυα, γειτονικών χωρών, που όμως ούτε αυτές θέλουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα, και έχει γίνει θέμα, έξω, και πρόσφατα και σε εμάς, με το καλώδιο της Ιταλίας.
Η έννοια του "πόσα αιολικά χρειάζεται η Άνδρος (ή η Τήνος) για τις ανάγκες της" είναι παραπλανητική.΄ Η Άνδρος δεν μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί ούτε με 1, ούτε με 10, ούτε με 10.000 αιολικά. Όταν δεν φυσάει δεν θα έχει ρεύμα, και όταν φυσάει πολύ, θα καίγονται οι συσκευές της. Μας συμφέρει όλους να γίνει η διασύνδεση των νησιών, για να ηλεκτροδοτούνται από τις μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά βάζοντας αιολικά, αναιρούμε το όποιο οικονομικό όφελος της διασύνδεσης, υπέρ αιολικών, και των φαιδρών (για να μην πω "απατεώνων" που τα προωθούν).
Μα, θα πείτε, εξοικονομούμε καύσιμα ή πετρέλαιο. Και αυτό είναι παραμύθι. Πρώτον το πετρέλαιο είναι ασήμαντο στην ηλεκτροδότηση. Δεύτερον, ακριβώς επειδή τα αιολικά είναι τυχαία και μεταβλητά, αναγκάζουν και τις συμβατικές μονάδες να λειτουργούν τυχαία και μεταβλητά και ανεβάζουν την κατανάλωσή τους, ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο σε κίνηση πόλης καίει περισσότερη βενζίνη από ότι στον αυτοκινητόδρομο.
Αυτά ίσως σας είναι βαρετά, αλλά για ρίξτε μια ματιά στον λογαριασμό της ΔΕΗ... Ακριβαίνει για κάτι τέτοια θέατρα... Ή σας περισσεύουν; Και επειδή ο κ. Η. Ευθυμιόπουλος δηλώνει ιδρυτής της Greenpeace στην Ελλάδα, για ρίξτε μια ματιά στο τι λέει για τα αιολικά ο συν-ιδρυτής της Greenpeace, παγκοσμίως. "Αναξιόπιστη φούσκα που κάνει ζημιά".
3. Το πιο εξωφρενικό που άκουσα ήταν πρώτον οι (δικαιολογημένες) ελπίδες του Δημάρχου για έσοδα από τα αιολικά της Άνδρου, και δεύτερον, ας με διορθώσει κάποιος αν παράκουσα, άκουσα τον κύριο ΔΑΦΝΗ Ευθυμιόπουλο να μιλάει για λαϊκές συμμετοχές, και λαϊκούς συνεταιρισμούς και ...σοσιαλδημοκρατία α λα Δανία για την χρηματοδότηση των αιολικών. Και του ξέφυγε και η λέξη "εγγυημένες αποδόσεις". Εν έτει 2013!
Ο μεν Δήμαρχος, προφανώς δεν παρακολουθεί ενεργειακές ειδήσεις. Ο ΛΑΓΗΕ χρωστάει ήδη λεφτά σε παραγωγούς ΑΠΕ. Οι καταναλωτές δεν έχουν να πληρώσουν την ΔΕΗ και κόβουν (ή τους κόβουν) το ρεύμα. Η βιομηχανία δεν αντέχει να πληρώνει για ΑΠΕ (και μάλλον θα απαλλαγεί -- μαντέψτε ποιος θα καλύψει την διαφορά). Αλλά γενικά η βιομηχανία δεν αντέχει το κόστος της ενέργειας με την πολιτική που ακολουθούμε και σιγά σιγά ...τελειώνει -- με ότι αυτό συνεπάγεται σε ανεργία και περαιτέρω αδυναμία πληρωμής φουσκωμένων λογαριασμών. Και δεν είναι μόνο Ελληνικό το φαινόμενο...
Πριν λίγες εβδομάδες, οι μεγάλες "ΔΕΗ" της Ευρώπης σε κοινή ανακοίνωση στις Βρυξέλλες, ζήτησαν να κοπούν επί τέλους οι επιδοτήσεις για ΑΠΕ. Μέσα σε αυτές και η ΕΝΕΛ που εμφανίζεται σαν συνεταίρος αιολικού επιχειρηματία στις Κυκλάδες. Οι Γερμανοί που κινούν αυτά τα νήματα έχουν δικό τους ξεσηκωμό από καταναλωτές και βιομηχάνους κατά των ΑΠΕ, με πρωτοσέλιδα σε μεγάλα έντυπα ότι όλες μαζί οι ΑΠΕ δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2.
Και σοβαρά, θα καλέσετε κοσμάκη να βάλει λεφτά; Ή θα δανειστείτε σαν Δήμος για βάλετε λεφτά. Να κοιταχτείτε σε κανένα γιατρό πρώτα, γιατί αργότερα, αν δεν σας τρέχουν για απιστία ή για βλακεία. Αυτά που λέω δεν είναι δικοί μου ισχυρισμοί, είναι ΕΙΔΗΣΕΙΣ, γραμμένα, γνωστά, και δεν δικαιούστε να μην τα γνωρίζετε, κύριοι), σίγουρα θα τρέχετε εσείς, οι Δήμοι, για ...Άρθρα 99. Ή θα πουλάτε εκτάσεις στο ...Περιφερειακό Πάρκο (αν είναι δικές σας), ή θα σας κυνηγάνε οι Δημότες σας που θα τους έχετε πάρει στον λαιμό σας.
Θα μου πείτε, "μα αφού μπαίνουν παντού αιολικά"...
Θα σας πω ότι πρώτα από όλα έχει πέσει ψύξη στον κλάδο. Δεύτερον μπαίνουν μόνο όπου υπάρχουν κορόϊδα με λεφτά για επιδοτήσεις. Τρίτον οι επιδοτήσεις κόβονται. Η αιολική φούσκα έχει σκάσει και μόνο ...αναχρονιστικοί εξακολουθούν και την προωθούν, και μόνο για τις επιδοτήσεις. Αν η επιδότηση είναι για 1.000, περισσεύουν 10 για την ΔΑΦΝΗ και 10 για μελέτες και 10 για δωράκια. Αλλά πόσο καιρό θα κρατήσει η επιδότηση;
Αύριο, θα προσπαθήσω να ανεβάσω ένα κείμενο που κυκλοφόρησε στο ακροατήριο της εκδήλωσης της ΔΑΦΝΗΣ που τα λέει αυτά (και πολλά άλλα) και έχει και αρκετές παραπομπές, να πεισθείτε ότι μάλλον ήπια σας τα λέω.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου