Τρίτη 8 Μαΐου 2018
Το πιο βαρετό θέμα, δυστυχώς χρειάζεται συνεχιζόμενη προσοχή: Ενστάσεις με έντυπα Δ11
Ξέρω πολύ καλά πόσο βαρετό και κουραστικό είναι το θέμα. Όλη η διαδικασία (και οι αναβολές στις εκδικάσεις στο ΣτΕ) είναι σχεδιασμένη να κάμψει τις αντιδράσεις, να βαρεθεί ο κόσμος. Κι όμως, ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος.
Μια λεπτομέρεια που έχουμε ξεχάσει είναι ότι στην δυστυχώς θετική απόφασή του για τα αιολικά της Νότιας Εύβοιας, το ΣτΕ είπε: "Μα δεν υποβάλλατε τις ενστάσεις σας στην διαβούλευση".
Τώρα που τα γράφω αυτά, τρέχει άλλη μια διαβούλευση για την Τήνο. Η κοινοπραξία ENEL/DAMCO(Κοπελούζος) έκανε πρόσφατα άλλη μια τροποποίηση (στην οποία μετακίνησε και κατάργησε μερικές ανεμογεννήτριες, αλλά τα αιολικά "πολύγωνα" είναι τα ίδια. Οι 25 ανεμογεννήτριες εύκολα θα γίνουν 55, ή 125. Από την στιγμή που μπήκε το μεγάλο καλώδιο, δεν τους εμποδίζει τίποτα -- και η τακτική των αιολικών είναι "θα τον βάζουν λίγο-λίγο μέσα μέχρι να συνηθίσουμε", συγγνώμη, τόσο χυδαία.
Άρα, πρέπει να υποβάλουμε, ξανά, αντιρρήσεις. Είτε σαν άτομα,. είτε σαν Σύλλογοι, είτε σαν Κοινότητες (είτε σαν Δήμος) -- αν δεν θέλουμε να γίνουμε σαν νησάκι με μεταλλικές οδοντογλυφίδες. Σε έντυπο Δ11 (η φόρμα που απαιτείται από την αδειοδοτική διαδικασία του ΥΠΕΝ). Στο έντυπο, εκτός από τα στοιχεία αυτού που το υποβάλει, αναγράφονται και οι ενστάσεις.
Ο πιο εύκολος τρόπος να υποβάλετε παρατηρήσεις σε φόρμα Δ11 είναι με λίγη βοήθεια από τους δικηγόρους που ασχολούνται με τις προσφυγές στο ΣτΕ. Ο Δήμος Τήνου (και τα άλλα νησιά) έχουν ένα δικηγορικό γραφείο (που εύκολα μπορεί να βοηθήσει) και η Περιφέρεια έχει άλλο ένα γραφείο που επίσης μπορεί να βοηθήσει-- όποιος έχει απορίες ή θέλει βοήθεια στο θέμα, ρωτάει, είναι ΠΟΛΥ εύκολο και απαραίτητο.
Πχ μερικές προφανείς ενστάσεις είναι: 1) Οι χωροθετήσεις. 2) Η καταπάτηση ιδιοκτησιών. 3) Οι παράνομοι δρόμοι που βαφτίζονται "υφιστάμενη οδοποιία". 4) Η μόνιμη βλάβη στο νησί. 5) Το απόλυτα ατελέσφορο στην ηλεκτροδότηση. 6) Οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε διαβρώσεις και υδροφόρο ορίζοντα (υπάρχει σχετική μελέτη του καθηγ. Στουρνάρα). 7) Η ζημιά στον τουρισμό που πάει να πάρει τα πάνω του το νησί. 8) Η εγγύτητα σε σπίτια και οικισμούς. 9) Η θέα από την θάλασσα και τους επισκέπτες. 10) Η οικονομική επιβάρυνση. ΜΗΝ ακούτε τα παραμύθια ότι δήθεν είναι καλή και καθαρή ενέργεια, ή δήθεν σώζει την Πτολεμαΐδα. Οι αιολικοί υπάρχουν ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις τους και θα σας πούνε ό,τι παραμύθι μπορούν για να πάρουν αυτές τις επιδοτήσεις -- μα ρίξτε μια ματιά στον λογαριασμό σας! Πρόκειται για επαγγελματίες ψεύτες.
Στην τελευταία διαβούλευση, υποβλήθηκαν μερικές 100άδες ενστάσεις (οι περισσότερες από την Πάρο). Χρειάζεται ξανά.
Σε αυτήν την διαβούλευση, εγώ θα επισυνάψω στο Δ11 και την Πανελλήνια Διακήρυξη για το θέμα. Την έχουν υπογράψει αρκετοί και από την Τήνο και τα άλλα νησιά. Δεν φτάνει που την υπογράψαμε. Πρέπει να υποβληθεί και σαν "Δ11" για να αναγκαστούν να την δούνε οι Υπηρεσίες των Υπουργείων που δίνουν τις άδειες. Μέχρι τώρα, το μόνο που έβλεπαν είναι οι γλοιώδεις αιολικοί υπάλληλοι, με μελέτες-μαϊμούδες ότι θα σώσουν το Κλίμα και θα φέρουν τουρίστες!
Η Πανελλήνια Διακήρυξη λέει:
"...Τα αιολικά έχουν αποδειχθεί μια αμφιλεγόμενη δραστηριότητα, με αυτοσκοπό τις επιδοτήσεις. Δεν συμβάλλουν σε περιορισμούς ρύπων, ούτε σε ενεργειακή αυτάρκεια ή σε ασφάλεια ηλεκτροδότησης, δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα, δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και δεν προστατεύουν κανένα περιβάλλον. Και όσο αυξάνονται οι εγκαταστάσεις, η ενσωμάτωση τους στο δίκτυο αποδεικνύεται προβληματική και με υψηλό κόστος. Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, κάνουν ζημιά στην Εθνική Οικονομία, στις τοπικές κοινωνίες, στον τουρισμό, αλλά και στο περιβάλλον.
Τα αιολικά κατακερματίζουν και απαξιώνουν γη, με διανοίξεις δρόμων και άλλες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις, συχνά σε αδιατάρακτες περιοχές, όπου και θα εγκαταλειφθούν όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις ή η λειτουργία τους. Έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα δε στην σπάνια ορνιθοπανίδα του τόπου μας. Η «σωτηρία του Κλίματος» θίγει την στοιχειώδη νοημοσύνη, αφού τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ εξακολουθούν και είναι ενεργειακά ασήμαντα και, όπου μετρήθηκαν, δεν μειώνουν ρύπους..."
Δεν λέτε "όχι" σε κάτι καλό. Λέτε "όχι" σε μία απάτη. "Όχι" σε μία αρπαχτή -- που δυστυχώς για όλους μας, χρειάζεται ΓΗ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου