Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Βάση και αιχμή

Τα θέματα ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος είναι καμιά φορά αντικείμενο πολέμων και μην περιμένετε εύκολη λύση από ένα ή χίλια blogs. Θα μείνω στο θέμα των ΑΠΕ, στις Κυκλάδες.

Ποιο είναι το πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε; Δεν έχουμε αρκετό, και φτηνό ρεύμα, και μολύνουμε το περιβάλλον εισάγοντας ακριβό πετρέλαιο, όταν θα μπορούσαμε να έχουμε λύση από τον ήλιο και τον αέρα. Αυτά είναι μία σειρά από ψέματα.

Οι ΑΠΕ είναι πανάκριβες, στην εγκατάσταση και την λειτουργία. Όσο πιο πολλές έχετε, τόσο πιο πολλά θα πληρώνετε. Δηλαδή, τόσο πιο πολλά από τις συμβατικές πηγές, όσο ακριβές και ειδεχθείς και αν είναι. Οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται και βαριά. Την επιδότηση την πληρώνουμε εμείς και την μοιράζονται εν μέρει και οι «διεφθαρμένοι».

Οι ΑΠΕ δεν λύνουν κανένα ενεργειακό πρόβλημα. Για να σας πείσω, πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει κάτι που λέγεται «ισχύς βάσης» και «ισχύς αιχμής». Βάση είναι η κατανάλωση μιας υψικαμίνου, ή του συνόλου των νοικοκυριών, κατά μέσο όρο. Αιχμή είναι η ζήτηση το μεσημέρι του καλοκαιριού όταν δουλεύουν όλα τα κλιματιστικά στο φουλ. Οι ΑΠΕ δεν λύνουν ούτε το πρόβλημα βάσης ούτε το πρόβλημα αιχμής. Και επειδή δεν αποθηκεύεται το ρεύμα, οι ΑΠΕ δημιουργούν και αστάθεια στο δίκτυο. Εξ ου και η ΔΕΗ (ή η ΔΕΣΜΗΕ) δεν θέλουν πάνω από ένα ποσοστό από ΑΠΕ.

Παράδειγμα, η Τήνος. Ας πούμε ότι η Τήνος έχει το 20% του ηλεκτρικού της από αιολικά και το υπόλοιπο από το δίκτυο. Τι θα γίνει αν το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου δεν φυσάει; Θα καλυφθεί η ανάγκη από το δίκτυο. Και που θα βρει ρεύμα το δίκτυο; Όχι από βάση, γιατί είναι δεσμευμένη αλλού. Άρα από αιχμή: Λαύριο, Ρωσικό αέριο. Ή, εισαγωγή από το καινούργιο Κοζλοντούϊ. Καλά μου παιδιά, η ισχύς αιχμής κοστίζει υπερδιπλάσια από αυτήν της βάσης. Άρα ή πληρώνεις ή μπλακάουτ (ή και τα δύο). Άρα κερατιάτικα όταν φυσάει και διπλά, όταν δεν φυσάει. Τόσο απλά.

Οι ΑΠΕ είναι ο προθάλαμος για πυρηνικά, γιατί μόνο αυτά μπορούν να είναι ισχύς βάσης αν δεν έχεις κάρβουνο ή πετρέλαιο. Καταλάβετέ το. Οι ωραίες φάρμες ανεμογεννητριών στην Αγγλία ή την Νεβάδα είναι δημόσιες σχέσεις ενεργειακών κολοσσών (και μαντέψτε τι καίνε αυτοί).

Τα μεγάλα αυτά θέματα χάνονται στα δήθεν οικολογικά συνέδρια. Όπως είπε και η τηθύς, «μπίζνες για να φάνε κάποιοι με πράσινο μανδύα». Θα προσέθετα φτωχομπινέδικο μπίζνες, γιατί δεν λύνει καν το πρόβλημα.

Η εικόνα είναι από την «εύπλοια», (κλικ στον σύνδεσμο…)

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαρά στην όρεξή σου όφι. Το επιχείρημα με την ανάγκη για πρόσθετη ισχύ αιχμής είναι κατανοητό. Επίσης προφανής η ολιγωρία της ΔΕΗ και της πολιτείας να έχουν μεριμνήσει για πρόσθετη ισχύ βάσης.

Για τις επιταγές της ΕΕ περί ΑΠΕ τι λες;

αμμοδύτης είπε...

Η ολιγωρία της ΔΕΗ είναι μείζον θέμα. Οι αριστεροί και οι νεοφιλελεύθεροι κατηγορούν ότι εδώ και χρόνια η ΔΕΗ έχει αλωθεί από ντόπια και λίγο αλλοδαπά συμφέροντα. Λυπάμαι να πώ ότι οι ενδείξεις τείνουν να συγκλίνουν (αλλά αυτά σε πολιτικά blogs των Αθηνών, τα τηνιακά φίδια δεν ξέρουν από τέτοια)

Η ΕΕ έχει ένα σωρό επιταγές, όπως πχ ου κλέψεις ευρωπαϊκά κονδύλια, ου επιδοτήσεςι κρατικές εταιρίες κλπ. Δεν συμφωνώ με όλες τις επιταγές, προφανώς και η Κυβέρνηση (και οι Γενικοί Γραμματείς) έχουν και αυτοί επιλεκτικές προτιμήσεις.

Θα σου πω μόνο τούτο. Η Γαλλία έχει ξαναγίνει υπερδύναμη λόγω των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδοτούν όλη την Ευρώπη (και τον Αθήνα 2004). Η Γερμανία μετά από χρόνια ανεμογεννητριών, ξαναπάει στην πραγματικότητα. Τις ΑΠΕ τις προωθούν στους ιθαγενείς.

Οι Δανοι είναι σημαντικοί εξαγωγείς ανεμογεννητριών. Οι Γερμανοι φωτοβολταΪκών. Υπάρχει μια απόψη που λέει ότι με αυξημένη χρηση φ/β, θα μειωθεί το κόστος και θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα (όπως πχ στους υπολογιστές)

Πλήρωνε μελετηρέ για να βελτιωθει η Ζήμενς.

Ανώνυμος είπε...

σε βλέπω ενημερωμένω περί τα ενεργειακά...

αμμοδύτης είπε...

τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει

Ανώνυμος είπε...

έχει βαρύνει λίγο το θέμα, να βάλεις τίποτα πιο ευχάριστο

Underwater είπε...

Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι γι'αυτά τα θέματα. Το Ειδικό Χωροταξικο ΑΠΕ οσονούπο θα πάει προς υπογραφή και απ'τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια περνάνε σημεία και τεράτα.

Ανώνυμος είπε...

nata mas, ante páli ap tin arhi

Ελληνας Ναύτης είπε...

ammodyti sereis an ehoun egrithei anemogenitries gia tin tino peran tis yparhousas?

αμμοδύτης είπε...

matelot grec, έγραψε σχολιαστής πριν εβδομάδες, ότι υπάρχει έγκριση για 4 στην θέση Πράσα πάνω από την β' εύρεση στου Πολέμου τον Κάμπο (εκεί δηλαδή που μαζευέται το νερό που βγαίνει στις πηγές πιο κάτω). Είναι και χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν έινα εμπόδιο (ραδιο αρβύλα όλα αυτά)

Υπάρχουν δυό ανεμοδουρια δεξιά και αριστερά της Αγίας Μαρίνας. Κάποιος συμφώνησε φαίνεται να παίρνει λίγο νοικι για ίσως «ακριβή γη» με θέα πανοραμική, δίπλα σε δρόμο... τι να πω. Τα ανεμοδούρια πανε πριν την ανεμογεννήτρια.

Κυκλοφορεί ότι έχει ισοπεδωθεί έκταση στο στενό προς Άνδρο για αντιστοιχες δραστηριότητες.

Εσύ νομίζεις ότι συμβάλουν σε παραγωγή ενέργειας. Και οι μπαταρίες στο περίπτερο συμβάλουν.

αμμοδύτης είπε...

δες και την ευπλοια (έχω σύνδεσμο). Πάνω δεξιά, εκει που λέιε για υποβρύχιες διασυνδέσεις βλέπεις και για ποιους παλιούς υποψήφιους βουλευτές γίνεται ολη η φασαρία. Τον Κοπελούζο δεν τον νοιάζει να γυρίζουν οι ανεμογεννήτριες, τον νοιάζει να πουλάει ισχύ αιχμής όταν δεν γυρίζουν. Κατάλαβες γιατι η φασαρία και γιατί όλα αυτά είναι ένα ακριβό θέατρο;

Ελληνας Ναύτης είπε...

Ego apla pisteuo oti oi ananeosimes piges energeias den einai hasimo hronou. Symphono apolyta oti stin Tino opou den tha einai syndedemenes me to kyrios diktyo tis DEH mallon petamena lefta tis vlepo. Oposdipote pantos auto to blog mou ehei anoiksei ta matia gia to nisi.

Ανώνυμος είπε...

Αμδύτη για να γίνει κατανοητό η ισχύ βάσης, πρέπει να πούμε.
Να γυρίζει η ανεμογενήτρια στου πολέμου τον Κάμπο και το έργοστάσιο παραγωγής στην Άνδρο,Λαύριο,Πτολεμαίδα,Μεγαλόπολη,να κόβει την ανάλογη ισχύ,αν δεν γίνεται αυτό που δεν θα γίνεται για τεχνικά πρακτικούς λόγους μηδέν το αποτέλεσμα.
Για την ισχύ αιχμής ακόμα χειρότερα τι παραπάνω να δόση, πόσες ανεμογενήτριες να βάλουμε μέσα στο σύστημα,θα έχουν σταθερή ισχύ παραγωγής;.
Ας σβήνουμε καλύτερα όσα περισσότερα φώτα μπορούμε (θα φαίνονται καλύτερα τα αστέρια που μας λές)Ας ρυθμίσουμε τους θερμοσίφωνες μας στους 50βC θα έχουμε και οικονομία στο νερό.
Ας σταματήσουμε να ζητάμε με αιτήσεις απο τον Δήμο να ηλεκτροφωτήσει κάθε στύλο που υπάρχει και να φωτήσουμε κάθε καμάρα και δρομάκι.Καί να είμαστε καλά τέτοια μέρα(περιβάλοντος )και του χρόνου να δούμε τα αποτελέσματα.

Ανώνυμος είπε...

έλληνα ναύτη, η κονόμα είναι στα υποβρύχια καλώδια. δες την ευπλοια και την επόμενη αναρτηση. Ο καυγάς είναι για δυο τρεις τσέπες.

αμμοδύτης είπε...

παράξενε μαζί σου

zavodiniakia είπε...

Έχω μπερδευτεί. Νομιζα ότι οι οικολόγοι είναι υπερ των ΑΠΕ, αλλά μάλλον δεν είναι

Ανώνυμος είπε...

η ΤΕΡΝΑ είναι υπέρ των ανεμογενητριών αλλά το πακετάρει οικολογικά για να σου αρέσει.

Ανώνυμος είπε...

Όσο αφορά την περίπτωση της αγίας Μαρίνας, το έμαθα κι εγώ από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, μου είπε ότι τον πλησίασαν και πρότειναν να του δώσουν 600 ευρώ το χρόνο και αυτός δέχθηκε, γιατι μέχρι σήμερα το νοίκιαζε 160 ευρώ σε ένα κτηνοτρόφο για να βάζει τα κατσίκια του…

Ανώνυμος είπε...

έμαθαν ότι απυτονομαστε και πλακωσαν οι γυφτοι

pathfinder είπε...

Τελικά πόσο μακριά είναι ο κόσμος απο την αλήθεια.!!
Ολοι νομίζουν οτι με 5-10 ανεμογεννήτριες θα λυθεί το πρόβλημα. Σου λένε φυσάει άρα τσάμπα το ρεύμα.
Αυτό όμως που λέγεται "οικονομοτεχνική μελέτη" ποιός ξέρει να το διαβάσει? Ο ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΟΥ. Ετσι ?
Και θα βγεί μετά ο πονηρός πολιτευτής να πεί για τις "άοκνες προσπάθειές του" .
Αμμοδύτη,παράξενε,μελετηρέ,underwater με καλύψατε.
Τα σέβη μου.