Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Υδρογεωλογία

Υπάρχει ένας καθηγητής, Γεώργιος Στουρνάρας, που ειδικεύεται στην Υδρογεωλογία. Το ξέρω, γιατί έχει γράψει, σε κάποια πολύ ωραία έκδοση του Δήμου, για την Τήνο. Είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά θυμάμαι τα εξής: Τα νερά στην Τήνο είναι ντόπια νερά, και η υπεράντληση από τις γεωτρήσεις αφ’ ενός μειώνει την στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, αφ’ ετέρου θα τραβήξει κάποια στιγμή θάλασσα. Ζητώ συγνώμη από τον καθηγητή αν τα θυμάμαι λάθος, αλλά αυτά μου έμειναν.

Ξέρω μερικούς με «νυχτερινή» γεώτρηση που θεωρούν ότι δεν υπόκεινται στους περιορισμούς του νερού από τον Δήμο, αφού έχουν «δικό τους νερό» για να θυμίσω την έκφραση του Ron Walkey. Έτσι απρόσκοπτα ποτίζουν τις βουκαμβίλιες, πλένουν τις σκάλες και γεμίζουν την πισίνα, ανακουφισμένοι ότι ξέφυγαν επιτέλους από την μεσαιωνική καταπίεση του ποτίσματος με το σταγονόμετρο και του κοινωνικού στίγματος της σκονισμένης σκάλας.

Καλοί μου φίλοι με το «δικό σας» νερό: Σας έβαλα μια άσχετη εικόνα, δυστυχώς αγγλόφωνη που δείχνει πως μία γεώτρηση κατεβάζει την στάθμη όλου του υδροφόρου ορίζοντα. Κάθε φορά που ποτίζετε στο χωριό Χ, μειώνεται το νερό του χωριού Ψ. Ο Δήμος, τι να κάνει; κάνει άλλη μια γεώτρηση στο χωριό Ψ, στερεύει την παραδοσιακή πηγή του χωριού Χ (αν και ο φίλος με την νυχτερινή γεώτρηση, κάνει την δουλειά του για δύο τρία χρόνια ακόμα – αν βρέξει το χειμώνα).

Κύριε Στουρνάρα, ακόμα και αν δεν σας ρωτήσουν πείτε στους Δημάρχους τι ζημιά κάνουν οι νόμιμες και οι παράνομες γεωτρήσεις. Πείτε τους τι διοικητικά εργαλεία έχουν να περιορίσουν την ήδη υπάρχουσα ζημιά. Πείτε στην Αστυνομία τι ζημιά κάνουν, για την ζωή του νησιού, οι νυχτερινές γεωτρήσεις. Πείτε στους καλούς κυρίους από την Σύρο, ότι κάθε φορά που δίνουν μια νέα άδεια, μας πεθαίνουν λίγο πιο γρήγορα.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτόπου πρέπει να ζητήσουμε από τον Στουρνάρα είναι να πει αν η ζημια που έχει γίνει από τις πολλές τρύπες έχει ήδη δώσει την χαριστική βολή

αμμοδύτης είπε...

Οι ντόπιοι λένε, εμπειρικά, ότι οι βουνήσιες πηγές, μπορεί να τρέχουν λίγο («ένα ρακί» ή 4-6 λίτρα την ώρα), αλλά τρέχουν πάντα, ακόμα και άν δεν βρέξει τον χειμώνα.

Η δικιά μου εμπειρία με την ανομβρία το 1997;98; είναι ότι οι βουνήσιες πηγές δεν άλλαξαν.

Φέτος, από τον Μάϊο, όλα είναι πεσμένα, τα επιφανειακά πηγάδια σε στάθμη, τα λαγκάδια σε ποσότητα (ένα που ξέρω δεν τρέχει την ημέρα) και παραδοσιακές πηγές, πιο χαμηλά, εντελώς. Δεν έιμαι ειδικός, αλλα υποψιάζομαι τις γεωτρήσεις, βάσει της εικόνας.

Και ακόμα είναι αρχές Ιουνίου...

Underwater είπε...

Για να το ζητήσουμε απ'τον κο Στουρνάρα πρέπει να πάμε. Θυμίζω Τετάρτη 5.30 ΙΤΙΠ.
Μπορούμε να παίξουμε και το παιχνίδι who is who.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο νυχτερινός Κύπριος είναι ακόμα στο νησί; Με δυο τρέις καταγγελίες μπορούμε να τον στειλουμε πίσω στην Κύπρο να κάνει τρύπες εκεί.

Underwater είπε...

Το χειμώνα είχε γένει στο ΙΤΙΠ μια προ-συνεδριακή συνάντηση. Μου είπαν πως παρακολούθησε κι αυτός την συζήτηση!!!!!!! Μάλλον μας δουλεύουνε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κύπριος γεωτρυπανάς; μα αυτός είναι ο Νο1 νυχτερινός, το ξέρουν όλοι. Είναι ακόμα στο νησί; Να αντικείμενο υπογραφών. Εξω ο τρυπητήρης!

zavodiniakia είπε...

ελπίζω ο καθηγ. Στουρνάρας να τοποθετηθεί και να μην είναι διπλωματικός. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Ανώνυμος είπε...

συμπαθή όφι η εικόνα τα λέει όλα

Ανώνυμος είπε...

fídi me to symbathio tha ginw kakos. Esy potízeis belanidies, kritharia. me ti ta potizeis me agiasmo;

αμμοδύτης είπε...

κανένα πρόβλημα, ανώνυμε 10:51, το κριθάρι δεν ποτίζεται (αλλά ευτύχώς έβρεξε και μέστωσε) και οι βελανιδιές ποτίζονται με σταλακτήρες από νερό επιφανειακού πηγαδιού, μέσω δεξαμενής που μαζεύει κατα την διάρκεια της εβδομάδας. Κάθε βελανιδιά καταναλώνει περίπου 3/4 του λίτρου μία φορά την εβδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα με τις γεωτρήσεις είναι ότι 1) δυστυχώς συμμετέχουν και οι Δήμοι: όπως λες στερεύει η πηγή, τι να κάνει ο Δήμαρχος, τρυπάει ή νομίζεις δεν τον πιέζουν;
2) κάτι γιαλιστεροί παρακάμπτουν τον Δήμο και πάνε κατ'ευθείαν πιο πάνω (έναν τον ανέφερες λιγο μετά το Πάσχα)

Ανώνυμος είπε...

φίδι, να ανφερθείς σε δεξαμενές και σε φράγματα.

αμμοδύτης είπε...

ελπίζω αυρίο, ανώνυμε 11:10

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση
Όσες γεωτρήσεις γίνονται με την κατάλληλη άδεια ιδιοτικές η για λογαριασμό των ΟΤΑ συνοδεύονται απο την ανάλογη μελέτη στην οποία αναφέρεται η δυνατότητα και η επιτρεπτεί άντληση σε κυβικά μέτρα ανα χρόνο,τοποθετήται υποχρεωτικά κατάλληλος υδρομετρητής.
Πότε, Που, Ποιός, έκανε τον απαραίτητο έλεγχο.

Underwater είπε...

Και ποιος ελέγχει τον λαδιάρη που δίνει αυτή την κατάλληλη άδεια?Αυτόν πρέπει να τον περιλάβει η Βενθεσυκίμη.

αμμοδύτης είπε...

ίσως στην ημερίδα τεθεί το θέμα «ευγενικά και τεχνοκρατικά»

Ανώνυμος είπε...

Η ειρωνεία είναι οτι τον καλέσανε να μιλήσει κιόλας...

αμμοδύτης είπε...

τώρα δεν ξέρω για ποιόν και τι μιλάτε, αλλά εκτός εάν έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο... Όσοι είναι μακριά συχνά παίρνου λάθος αποφάσεις από εσφαλμενες πληροφορίες. Καμιά φορά, παραπομπή στο κεντρικό γκουβέρνο είναι λύση Πόντιου Πιλάτου. Από ανρώπους στον Δήμο έχω ακούσει παράπονα ότι παρακάμπτεται ο Δήμος από αιτούντες ιδοκτήτες γεωτρήσεων.

Για μένα η άποψη του καθηγ. Στουρνάρα είναι η μόνη που μετράει, κι ας μην τον ξέρω τον άνθρωπο.

Ανώνυμος είπε...

Αρκεί να μιλήσουμε ανοιχτά αύριο. Καλά τα papers αλλά δεν τα λαμβάνει υπ'όψιν κανείς.

Ανώνυμος είπε...

Η γεώτρηση που κάποιος προσπάθησε να ανοίξει σε απόσταση αναπνοής από τη πηγή «Σπηλιά» της κώμης, εγεινε και αυτή με παράκαμψη από το Δήμο ; δε νομίζω .....

Ανώνυμος είπε...

μηπως ειναι καιρος να αρχισουμε να βουλωνουμε γεωτρησεις?????

Ανώνυμος είπε...

OΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ, αν σηκώνει, ρωτήστε αν η όποια ζημια από τις γεωτρήσεις είναι ανατρέψιμη. Αν ναι, ΝΑ ΒΟΥΛΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ