Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Διακήρυξη

1. Όταν οι καιροί το επιβάλουν, είναι επιτακτικό για τον λαό να απορρίψει το πολιτικό σύστημα που μέχρι τώρα τον κρατούσε δέσμιο και να αναζητήσει τις αρχές και τις αξίες που θέλει να διέπουν την ύπαρξή του.

2. Θέλουμε να ανακτήσουμε την υπερηφάνειά μας, όραμα για το μέλλον μας, τιμιότητα στα κοινά, διαφάνεια στην διαχείριση, ισότητα ενώπιον της δικαιοσύνης.

3. Δεν θέλουμε να ανακαλύψουμε νέο ή ουτοπικό πολιτικό-οικονομικό σύστημα, θέλουμε τα προφανή: να είμαστε ελεύθεροι, να μην μας κλέβουν, να μην μας ξεπουλάν, να μην μας εκπορνεύουν, να μην μας κοροϊδεύουν. Η ελευθερία του ενός να σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.

4. Ξέρουμε ότι είμαστε φτωχή χώρα. Ας προοδεύουν οι ικανοί και οι εργατικοί. Οι ανίκανοι και οι φτωχοί να έχουν ίσες ευκαιρίες και, αν δεν τα καταφέρνουν, να έχουν κάποιο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, μέσα από το φορολογικό σύστημα.

5. Δεν θέλουμε ταμπέλλες Ανατολής-Δύσης, Βορρά-Νότου. Είμαστε αυτοί που είμαστε.

6. Θέλουμε διαχωρισμό εξουσιών. Είναι το ένα μοναδικό, πιο κρίσιμο απαραίτητο συστατικό για την αναγέννηση και την εθνική επιβίωση. Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική. Η εκλογή και των τριών εξουσιών να είναι από τον λαό. Θέλουμε διαφάνεια στην χρηματοδότηση των αιρετών και των κομμάτων.

7. Η πρώτοι εκλεγμένοι να μας απαλλάξουν από την πολυνομία. Και από εκεί πηγάζει η διοικητική αγκύλωση και η διαφθορά. Να μας απαλλάξουν επίσης από την σημερινή Δημόσια Διοίκηση, στο μέγεθος και την φαυλότητά της.

8. Οι επίορκοι αιρετοί να στερούνται δικαιώματος συμμετοχής στα κοινά, για πάντα, και να δημεύεται η περιουσία των ιδίων και των συγγενών τους. Δόλιες προσπάθειες παράκαμψης αυτού του όρου και δόλιες προσπάθειες παράκαμψης της ανεξαρτησίας των τριών εξουσιών, να επιφέρουν έσχατες ποινές.

9. Το «Κράτος» δεν είναι Κράτος, είναι Πολιτεία. Του Λαού, των Πολιτών. Δεν θα έχουμε Υπηκόους, οι υπήκοοι είναι του παρελθόντος. Έλληνες πολίτες θέλουμε. Έλληνες πολίτες είναι όσοι ζούνε εδώ, με την θέλησή τους, μιλάν ή μαθαίνουν την γλώσσα, και συμμερίζονται τις αρχές της ελευθερίας, τιμιότητας, διαφάνειας και εθνικής ανεξαρτησίας.

10. Τρία είναι τα μελήματα της Πολιτείας: Οικονομία, Παιδεία, Ανεξαρτησία.

11. Το φορολογικό σύστημα είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Όχι διπλές φορολογίες, όχι αλλαγές κάθε χρόνο, σταθερότητα. Κοινή λογική. Ισορροπημένος προϋπολογισμός, πάντα. Αδυναμία εκπλήρωσης και τήρησης αυτού του όρου να συνεπάγεται αυτόματη παραίτηση του Εκτελεστικού. Η στήριξη των αδυνάτων να είναι μόνο μέσα από «αρνητική» φορολογία. Η ισορροπία της ελευθερίας της αγοράς με τον ρόλο της Πολιτείας να διέπεται από διαφάνεια και κοινή λογική. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα καλής Οικονομίας.

12. Η Παιδεία να μας θυμίζει τι είμαστε και να μας ετοιμάζει για το μέλλον. Οι αρχές και οι αξίες να ξεκινάν από την Παιδεία…άλλα δεν ξέρω.

13. Εάν, σε θέματα Εθνικής Ανεξαρτησίας, οι μίζες τιμωρούνται με θανατική καταδίκη και συνοπτικές διαδικασίες, νομίζω ότι αυτό θα είναι το ευκολότερο των τριών μελημάτων

* * * * * * *

Στις 4 Ιουλίου παλαιότερων εποχών ένας άλλος λαός τράβηξε διαχωριστική γραμμή από το δυσάρεστο παρελθόν του. Οι σχεδιαστές εκείνου του συστήματος βασίστηκαν σε λίγες απλές αρχές και λιγάκι στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη. Εύκολο είναι.

Δεν είμαι πολιτικός, και έχω δηλώσει άσχετος σε αυτά τα θέματα. Αλλά ας δω ή ας ακούσω έναν που να μου λέει με ειλικρίνεια λίγα από τα παραπάνω… Δεν είμαι υποψήφιος για τίποτα γιατί υπάρχω μόνο εικονικά.

Ζητείται τίμιος, με όραμα, και δυνατότητα επικοινωνίας,

8 σχόλια:

pathfinder είπε...

Ωραίος ο οφις. Μόνο που πρόκειται για τα αυτονόητα.
Αυτο που με τρομάζει όμως είναι οτι τα ίδια "αυτονόητα" διακηρύσει ο κάθε πρόεδρος κόμματος όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Μετά τα ξεχνάνε.
Σ αυτό που διαφωνώ είναι η διατύπωση περι ελευθερίας.
Αν η δική μου σταματά εκεί που αρχίζει η δική σου τότε θα είχαμε ορισμό του ατομικισμού.
ΕΛ ΕΥ ΘΕ ΡΙΑ=
ΕΛΕΥΣΗ του ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΛΟΥ (ΕΥ) δια της ΡΟΗΣ (ΡΙΑ) των ΘΕΣΜΩΝ (ΘΕ).
Και επειδή έχουμε πραγματική κρίση θεσμών αυτή την περίοδο τα υπόλοια "αυτονόητα" είναι "αυτονόητα απόντα" .

Ανώνυμος είπε...

αστο ρε φιδακι και η μερα είναι περίεργη.

ageloudas είπε...

Μπράβο φίδι,

πάρε το κείμενο και τρίψτο στη μούρη πρώτα των τοπικών αρχόντων και μετά πάμε ιεραρχικά προς τα πάνω, νομαρχία περιφέρεια υπουργεία.
Σπουδαία γραφή, γιατί λέει τα απλά και αληθινά.
Μια επισήμανση μόνο, δεν θεωρώ την Ελλάδα φτωχή χώρα. Οι Έλληνες ίσως φτωχαίνουν ....

αμμοδύτης είπε...

έχεις δίκιο, ως συνήθως, pathfinder, το συμφέρον του συνόλου πάνω από το συμφέρον του ατόμου, αλλά ποιός αποφασίζει ποιο είναι το συμφέρον του συνόλου...

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣΤΑ ΡΕ ΑΜΜΟΔΥΤΗ!
ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΑΥΤΑ;ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΙΤΙΔΑ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΠΡΙΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΤΟ ΚΡΕΜΑΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΙΒΑΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΥΜΙΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΞΙΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Να στείλεις το κείμενο στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όλοι ψάχνουν για την 'νέα' και 'καθαρή' ιδεολογία.
Το κυβερνών κόμμα δεν την χρειάζεται. Έχει καταλήξει οτι Ελλάδα= κόμβος συγκοινωνιών, μεταφορών, ενέργειας. Όλα τ'άλλα μπορούμε να τα γ*&^%$με.

Ανώνυμος είπε...

μπα, και την κυβέρνηση θα την βόλευε, αλλά καλύτερα κράτα το για τον Α Σαμαρά..κάτι τετοια δεν λέει κι αυτός