Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Αγορές (3) Τούνελ χωρίς φως


Ο επίλογος του τι γίνεται ή τι έγινε στις αγορές, δεν θα γραφτεί απόψε. Αν ανέβηκε χτες ο Dow ή ο ΓΔ σήμερα, δεν έχει σημασία. Μόλις τώρα έχουμε μπει στο τούνελ, και κανείς, ούτε οι μηχανοδηγοί μπροστά δεν ξέρουν τι έχει στην άκρη. Η ελπίδα είναι να υπάρχει άκρη.

Ο Dow, στις 5 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης είναι κάτω 77 μονάδες ή 0.8% κάτω. Η καμπύλη των επιτοκίων (αυτήν να βλέπετε) έγινε πιο απότομη από τους 3 μήνες στα 10 χρόνια. Πολλή ρευστότητα τώρα, οι έμποροι περιμένουν απότομη άνοδο. Άνοδος επιτοκίων ξέρετε τι σημαίνει για τα πάσης φύσεως ομόλογα; Πτώση τιμής. Θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και θα ακριβύνουν τα μελλοντικά δάνεια… Μην ψάχνετε για προαναγγελίες υπερπληθωρισμού στον χρυσό, δεν έχει κουνηθεί.

Από το πρωί σκέπτομαι ότι θα καταργηθεί και η αρχή της λογιστικής περί διπλής εγγραφής. 3 ή 4 ή δεν ξέρω πόσα τρις θα μπούνε στο σύστημα, και νομίζω ότι δεν θα είναι συμβατικά δανεικά, αυτά που περιμένει ο πιστωτής να πάρει πίσω, αλλά φρέσκα, δανεισμένα από το φεγγάρι. Θα χρωστάει η Γη στο φεγγάρι, δανεικά και αγύριστα. Αν όλοι το κάνουν, δεν θα επηρεάσει καν τις ισοτιμίες.

Θα ήθελα πολύ να γράψω «βρε _αμώ το!» αλλά δεν θέλω να θίξω την σοβαρότητα του site… Η φωτογραφία είναι από τη Φορτέτζα στο Ρέθυμνο.
http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo948811.htm

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τι να πούμε τώρα.

Μια χαρά χάλια.

Πως το καλό φτάσαμε ως εδώ, εγώ αυτό δεν καταλαβαίνω.

Ανώνυμος είπε...

έφεση για κατανάλωση; εύκολο χρήμα; ανεξέλγκτες επενδυτικές δραστηριότητες; συγκρούσεις συμφερόντων; απληστία;

Ανώνυμος είπε...

Δες στο Tinos biz ανοιχτή επιστολή του Μ.Βίλλα για το ελαιοτριβείο. Έχουν χώρο, άδειες κλπ στην ΕΑΣ. Λεφτά δεν χουν και περιμένουν από τους Δήμους. Τέτοιες μέρες τέτοια λόγια...

Ανώνυμος είπε...

γιατί δεν ψάχνετε την ιδέα της πολυμετοχικής ή λαϊκής βασης δουλειάς με την Ενωση;