Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Απληστία


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να σώσουν το σύστημα. Φυσικά, για αυτούς, φταίει η …Αμερική (όπως στην ΝΔ φταίει, ακόμα, το Πασόκ…τώρα θα αλλάξει, θα φταίει η διεθνής κρίση).

Οι Ευρωπαίοι, σε αντίθεση με τους υπερατλαντικούς, δεν έχουν κοινό ταμείο. Δεν έχουν καν μια διεύθυνση. Η πρώτη αντίδραση των Γερμανών ήταν Γερμανική: «Εμάς το σπίτι μας είναι εν τάξει γιατί να πληρώσουμε τα προβλήματα των άλλων;» Ωστόσο η Γερμανία εξάγει, δυστυχώς, σε ιθαγενείς και πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν θα της πεθάνουν.

Το ότι ξεκίνησε η κρίση στην Αμερική, είναι λιγάκι παραμύθι. Η κρίση φάνηκε στην Αμερική, αλλά δύο αγγλικές τράπεζες έχουν κρατικοποιηθεί, και τραπεζικά προβλήματα υπάρχουν, για την ώρα, στο Βέλγιο, την Γερμανία και την Ολλανδία.

Δεν τα λέω αυτά ούτε για να σας τρομάξω, ούτε για να σας πω ότι δεν έχουμε πρόβλημα. Φυσικά και έχουμε. Δανειστήκαμε πέρα από τις δυνατότητές μας. Δανειστήκαμε με την παραδοχή ότι το διαμέρισμα που βάλαμε υποθήκη θα ανεβαίνει σε αξία (αυτό είναι «φούσκα»). Κάναμε «αναπτυξιακά έργα», ροκανίσαμε και φάγαμε το 30%, το αναπτυξιακό έργο ήταν μαϊμού και οι μίζες φαγώθηκαν σε πολυτέλειες και κατανάλωση.

Αυτό είναι το παγκόσμιο πρόβλημα: Απληστία με δανεικά (ή κλοπιμαία), χωρίς αίσθηση του ρίσκου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα δυσκολευτούν όσοι έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ή δανείζονται μέσω πιστωτικής κάρτας

Ανώνυμος είπε...

Θα τελειώσουν και τα έργα στο λιμάνι τώρα που φτήνηνε το χρήμα. Θα γλυτώσουν το μπαζωμα για παρκινγκ στη Παλλάδα οι φίλοι σου

αμμοδύτης είπε...

Το πρόβλημα θα το έχουν οι τράπεζες και ο κόσμος με τα στεγαστικά δάνεια αν στενέψουν τα πράγματα.

Τι θα κάνουν οι τράπεζες; Θα δείξουν σιωπηλή ανοχή χάνοντας χρήματα ή θα αρχίσουν πλειστηριασμούς σε μια αγορά που ήδη είναι πεσμένη;

Αν δεν πέσουν οι τιμές των ακινήτων, δεν θα βγούμε από την κρίση, αλλά η πτώση της τιμής των ακινήτων δεν θα είναι χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες.

Ανώνυμος είπε...

Και ακούγεται ότι θα αυξήσουν φόρους! Μα σε τέτοιες καταστάσεις οι φόροι δεν θα έπρεπε να μειωθούν;

Ανώνυμος είπε...

Πολλές εισηγμένες δανείζονται με ενεχυρο τις μετοχές τους. Οι τράπεζες ξεφορτώθηκαν τις μετοχές για να μαζεψουν μετρητά (ρίχνοντας την μετοχή). Τι ενέχυρο θα βάλουν οι εισηγμένες αν δεν έχουν; Αρα ακάλυπτες οι τράπεζες. Μύλος

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή να ευχόμαστε να βρεξει το χειμώνα και να μην κάνει κρύο?

Ανώνυμος είπε...

Τούμπες τα χρηματιστηρια σήμερα. Το πετρέλαιο πέφτει συνέχεια, αλλά στο Ελλάντα βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης ανεβαίνουν για να κονομάνε δυο τρείς (λαθρ)έμποροι

Underwater είπε...

H εικόνα εντυπωσιακή. Τί συμβολίζει?
α) Τον κακόμοιρο που τον παρασέρνουν στην ακολασία διαβόλοι και τριβόλοι?
β)τραβάτε με κι ας κλαιω?
γ) Ο σώζον εαυτόν σωθήτω?
δ) Το τομάρι μου ας είναι καλά και ας τους άλλους να κουρεύονται?

Ανώνυμος είπε...

ο κολασμένος άπληστος καταπιεστής που φεύγει από το [διάλεξε το αγαπημένο σου γραφείο δημόσιας διοίκησης] και πάει για τιμωρία.

Underwater είπε...

Έτσι είναι. Όλοι ζούμε με τις επιλογές μας.