Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Αβεβαιότητες


Λοιπόν…Πρέπει να παραδεχτώ ότι έχω μπερδευτεί με τα διεθνή οικονομικά. Όλοι μιλάνε για διεθνή και τοπική ύφεση. Ωστόσο οι αγορές δείχνουν σταθεροποίηση, αν κρίνει κανείς από τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Άπω Ανατολή, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, και το δικό μας το ΧΑ.

Οι Ευρωπαίοι δίνουν την εντύπωση ότι η δική τους εκδοχή της πολιτικής οικονομίας θα υπερισχύσει και σχεδόν πανηγυρίζουν για την …πτώση της Wall Street. Ωστόσο, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε βαθιά νερά, με δάνεια μερικών τρισεκατομμυρίων στην Ανατολική Ευρώπη και την Λατινική Αμερική. Ο φόβος είναι απλός: Αν καταρρεύσει μία χώρα, θα συμπαρασύρει το σύστημα, όπως στην κρίση της Ανατολικής Ασίας το 1997. Η προσοχή είναι στην Ουγγαρία. Έχει σοβαρά μακροοικονομικά προβλήματα που, αν ξεφύγουν, θα επηρεάσουν την Ανατολική Ευρώπη από την Λιθουανία μέχρι την Τουρκία.

Αύριο έχει «τις Εκλογές». Τα προγνωστικά είναι σαφώς υπέρ των Δημοκρατικών, με φωνές ότι «αν όλοι αναποφάσιστοι ψηφίσουν Μακέην…» κλπ. Μην περιμένετε απότομες ή εμφανείς αλλαγές στα οικονομικά. Ίσως στην ρητορική, αλλά όχι στα οικονομικά. Το πρώτο τεστ του καινούργιου Προέδρου θα είναι το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι Δημοκρατικοί εύκολα γίνονται γεράκια, αν αμφισβητηθούν διεθνώς.

Μέσα σε όλα πήρε φωτιά και έκταση στον Τσικνιά, το Σάββατο. Αυτές οι πυρκαγιές στα βουνά της Τήνου, συνήθως συνοδεύονται από λειψυδρία το επόμενο καλοκαίρι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιά σταθεροποίηση. Τζόγος γίνεται απανταχού με χαμηλές μετοχές παράλληλα με το επικείμενο ναυάγιο των τραπεζών. Σήμερα το ΧΑ δείχνει ανάκαμψη λόγω των Αμερικανικών εκλογών. Απο μεθαύριο θα δείτε πτώση.