Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Ξώμπουργο (7)


Αυτό που βλέπουμε σήμερα στον γρανιτικό όγκο του Ξώμπουργου είναι ό,τι έχει μείνει από το Βενετσιάνικο Κάστρο, που έπεσε το 1715 στους Τούρκους. Η φωτογραφία και η ερείπωση αδικούν το ύψος και τον όγκο της οχύρωσης.

Το Ξώμπουργο χρησιμοποιήθηκε από τον 11 πΧ αιώνα, και φαίνονται κυκλώπεια και αρχαϊκά τείχη, και ιερό της Μεγάλης Θεάς (που έγινε ιερό της Δήμητρας στον 5ο πΧ αιώνα). Ίσως κάποτε οι αρχαιολόγοι βρουν και παλαιότερα ίχνη. Στο νησί υπάρχουν Μυκηναϊκά ευρήματα και λίγοι οψιδιανοί, αλλά δεν έχουν γίνει σχετικές ανασκαφές στο Κάστρο, που όμως είναι σχεδόν θαμμένο από τα ερείπια της Μεσαιωνικής πόλης.



Η Νότα Κούρου είναι καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (http://archaeology.arch.uoa.gr/dep_members/dep_kourou.htm). Έχει κάνει, μεταξύ άλλων και ανασκαφή στο Ξώμπουργο. Μπορείτε να βρείτε μια καλή περίληψη και μία σύντομη επισκόπηση της Ιστορίας της Αρχαίας Τήνου, στον Α’ τόμο της έκδοσης του π. Μάρκου Φώσκολου (και του Δήμου Εξωμβούργου), «Τήνος, Ιστορία και Πολιτισμός», Εκδόσεις Δεδεμάδη, 2005

Δείτε και εδώ:
http://zervonikolakis.lastros.net/pyravna.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: