Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Αγάπι


Έγραψα τις προάλλες μια ανάρτηση με τίτλο «πρόχειρος οδηγός». Ούτε φτιάχνω, ούτε πουλάω οδηγούς, αλλά κατά καιρούς τους χαζεύω, όπως χαζεύω τις Αθηναϊκές εφημερίδες. Όχι για την είδηση, αλλά για να δω, ο συγκεκριμένος εκδότης, τι θέλει να μου περάσει.


Οι οδηγοί για το νησί είναι, επιεικώς ελλιπείς και που και που προκατειλημμένοι Τις περισσότερες φορές δείχνουν άγνοια. Το νησί είναι μεγαλύτερο και αρκετά πιο πολύπλοκο από την πρώτη εντύπωση.


Εγώ, ας πούμε, νόμιζα ότι κάτι ήξερα για την περιοχή μου. Ωστόσο είμαι παντελώς άσχετος για μια περιοχή που φαίνεται από εδώ που είμαι, δεν απέχει 4-5 χιλιόμετρα, έχω περάσει πολλές φορές, και όμως κάθε φορά «ανακαλύπτω».


Προσπαθώντας, πέρσι, να αποτυπώσω μονοπάτια (ή δρόμους αν το προτιμάτε), είδα ότι υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο γύρω από το Αγάπι, που όμως μέσα στα δέντρα του λαγκαδιού ή τις βελανιδιές γύρω γύρω, δεν φαινόταν στην αεροφωτογραφία...


Πέρυσι το φθινόπωρο περπάτησα και φωτογράφισα το μονοπάτι-δρόμο από το Αγάπι προς τη Βωλάξ, που είδα ότι ήταν καθαρό και συντηρημένο από τους ίδιους τους Αγαπιανούς. Απόλαυση... Μία ώρα σε δάσος στις Κυκλάδες... Φέτος είδα ότι καθάρισαν και το κομμάτι προς τον έρημο οικισμό «Μεγάλος Ποταμός» και προς το Σκλαβοχώρι, το χωριό του Γκύζη.


Η έκπληξη; Έχει περισσότερους, και σε πρώτη εντύπωση όχι λιγότερο περίτεχνους περιστεριώνες από άλλα χωριά που φημίζονται για τους περιστεριώνες τους. Και νερόμυλους... Και συμπαθητικούς ανθρώπους, που αν προσέξεις, έχουν λίγο διαφορετικό γλωσσικό ιδίωμα από τους υπόλοιπους....

Ο φίλος Μανώλης Κ., σημάδεψε τα βασικά μονοπάτια που ενώνουν το Αγάπι με την Βωλάξ, τον Μεγάλο Ποτάμό και το Σκλαβοχωριό. Τα αρχεία είναι μεγάλα και μάλλον θα πάνε στην ophioussa.com, μαζί με φωτογραφίες και άλλο υλικό.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η εικόνα είναι τόσο διαφορετική από αυτό που ξέρουμε.

Ανώνυμος είπε...

Εμείς που είμαστε από εκεί δεν ξέρουμε πια την ιστορία και περιμένεις από τρίτους;

Ανώνυμος είπε...

Ποιός είναι ο Μεγάλος Ποταμός?

Artanis είπε...

Πολύ όμορφα όλα...Πραγματικά όμως, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που δίνουν αξία σε έναν τόπο...
Καλημέρα και καλή βδομάδα να έχεις...

Ανώνυμος είπε...

Τα άγνωστα χωριά, μακριά από την μόδα και τα λεφτά είναι τα διαμάντια του νησιού. Ελπίζω να το καταλάβουμε πριν να είναι αργά.

αμμοδύτης είπε...

Όλη η περιοχή γύρω από το Αγάπι (και πάνω από το Αγάπι) είναι εξαιρετική και "παρθένα", σαν την περιοχή από Αετοφωλιά προς Πλατειά και το βουνό από πάνω.

Μεγάλος Ποταμός είναι ένα παλιό χωριό, δίπλα στην άσφαλτο που πάει προς Αγάπι. Έχει και μια εκκλησία, ορθόδοξη νομίζω, που δεν θυμάμαι το όνομά της. Αγνώστου (σε μένα) χρονολογίας Αντικείμενο ψαξίματος.

Μα οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν ένα μέρος μαγικό, άλλοι ζωντανοί, άλλοι πεθαμένοι, Artanis

Θα το καταλάβουμε Ανώνυμε 2.41, θα το καταλάβουμε.