Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Πεντάγραμμο χωρίς νότες


Διαβάζω στο antinews συζήτηση περί τέχνης και πολιτικής (http://www.antinews.gr/?p=9931) και, ομολογώ, ότι δεν είμαι σίγουρος αν τα δύο έχουν σχέση ή αν είναι αλληλοεξαρτώμενα. Μην με παρεξηγείτε, δεν θεωρώ το blog μου «τέχνη», ούτε με πολυενδιαφέρει η πολιτική (ειδικά στην νεοελληνική εκδοχή της)


Ωστόσο, φωτογραφίζοντας ό,τι φωτογραφίζω και παρουσιάζοντάς το, όπως μου ’ρχεται, ενέχει κάποια άποψη «αισθητικής». Σίγουρα προσπαθώ να βρω το σωστό σχήμα ή χρώμα προκειμένου να μου αρέσει, και αν αρέσει και σε εσάς ακόμα καλύτερα.


Η αισθητική είναι υποκειμενική. Υποκειμενική είναι και η ελευθερία της έκφρασης. Δεν μου αρέσουν ορισμένα θέματα. Δεν μου αρέσουν τα μπετά, και οι πολυκατοικίες και τα κιτς νεόπλουτα. Και αφού δεν μου αρέσουν, τα αποφεύγω σαν θέματα. Έχω σκεφτεί να αφιερώσω ένα μήνα σε πιο ρεαλιστικές εικόνες για να δείτε ασχήμια να χορτάσει το μάτι σας. Είναι απίθανο πόσο άσχημο φαίνεται κάτι όταν μπει σε ορθογώνιο πλαίσιο σε δημόσια στατική θέα.


Η «συγγνώμη» για την πολυκατοικία, ήταν, λοιπόν, αισθητική. Ωστόσο, αν θέλετε μπορώ να την κάνω και ταξική. Ταξικά σας ενημερώνω ότι έσβησα τα «περιττά» από αυτές τις εικόνες… Κάτι σπιτάκια, κάτι πρόχειρα, και γενικώς ανθρώπινα, έργα της εικοσαετίας. Την τελευταία δεν την πείραξα. Αυτό είναι για ταξικούς και όχι αισθητικούς λόγους Η απάντηση στον ανώνυμο σχολιαστή είναι, ωστόσο, καθαρά αισθητική.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το αισθητικό το κατάλαβα. Το ταξικό που κολάει

En' Tino είπε...

Φίλε αμμοδύτη, μάλλον ψάχνεις για κοπλιμέντα...?
Οι φωτογραφίες σου είναι αντικοιμενικά όμορφες και όπως κρίνω από σχόλια κάποιων το έχουν "αγαπήσει" αν και δεν το έχουν επισκευτεί.
Τώρα όσο αφορά για την μελλοντική σου ανάρτηση με τις ασκήμιες, ενδιαφέρων θα ήταν να τις δούμε με την δική σου οπτική άποψη, ίσως παίζοντας με το χρώμα (ασπρόμαυρο, σέπια...)και να βγεί κάτι καλό...ίσως.

Artanis είπε...

Η τελευταία φωτό έιναι πολύ ωραία, παρά την πεζότητά της...
Πεντάγραμμο χωρίς νότες, με το νεαρό φεγγάρι παρατηρητή των πάντων...
Καλημέρα...

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό! Πεντάγραμμο χωρίς νότες.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά η αισθητική είναι ταξική ή αταξική (ή άτακτη);

Ο νοών...νοείτω είπε...

Συνθέτης-στιχουργός: Αμμοδύτης
Διευθυντής ορχήστρας: Artanis

Η αισθητική είναι ....ηθική.

Εξάκτινος είπε...

Κοινωνία, αισθητική, κουλτούρα, πολιτισμός και πολιτική συνδέονται αν κρίνεις από τα χάλια της Ελλάδας. Πάσχουμε σε όλους τους τομείς και την παρακμή την βλέπεις σε όλα τα παραπάνω. Αντίθετα όποτε υπήρχε δυναμισμός στην Ελληνική κοινωνία παρήχθη άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα και η πολιτική ήταν επίσης υγιής.

ΥΓ. Η mother έρχεται στην Τήνο με πακέτο κοινωνικού τουρισμού. Δεν ξέρω περισσότερα. Όταν επιστρέψει θα σου γράψω τα νέα.

αμμοδύτης είπε...

Αστο ανώνυμε 8.20...

Φίλε En'Tino, φοβάμαι να αρχίσω με τις κακιές φωτό... θα με αφορίσουν σίγουρα...

Artanis, θα αλλάξω τον τίτλο της ανάρτησης από "Ταξική αισθητική" σε "Πεντάγραμμο χωρίς νότες"

Ανώνυμε 3.08, "μεθοδευμένη". Λείπουν κάτι πολυόροφα παραδοσικά, ένας δρόμος λίγο off, κάτι τσιμεντολιθένια και τέτοια

Φίλε Nοών...νοείτω, "ηθική", μαζί σου.

Άστα Εξάκτινε, τα επιχειρηματικά μαντάτα δεν είναι καλά, με το κράτος χωρίς πολλά για πέταμα, θα ζοριστούν οι κρατικοδίαιτοι (και εμείς που τους συντηρούμε). Εύχομαι να περάσει καλά η mother...

Ο νοών...νοείτω είπε...

Φίλε εξάκτινε, σου είχα γράψει ότι ενδιαφέρομαι για την νέα σου ιστοσελίδα. Εάν θέλεις στείλε μου την διέυθυνση.
Καλημέρα.