Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ανθρωπογενής αλλαγή κλίματος


Πήγα "βόλτα" στην Πεντέλη... Μέχρι πρότινος, η Πεντέλη ήταν δάσος. Είχαν μάλιστα επιχωματώσει και κάτι νταμάρια για να τα "αποκαταστήσουν" και αυτά. Μετά βέβαια κάηκε η Πεντέλη, η δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά μετά το 89, η τρίτη ήταν τώρα πρόσφατα.


Δεν έχω ιδέα πόσες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν, ούτε πόσο ...διοξείδιο το άνθρακα δέσμευαν κάθε χρόνο με την φωτοσύνθεση, ή πόσο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώθηκε με τις τρείς πυρκαγιές. Ξέρω, ωστόσο, ότι η Πεντέλη θα συγκρατεί λιγότερο νερό στο υπέδαφός της και ο αέρας που θα κατεβαίνει το καλοκαίρι στο λεκανοπέδιο θα είναι λίγο πιό ζεστός. Που σημαίνει τα κλιματιστικά θα δουλεύουν λίγο περισσότερο.


Όσοι, μέρες σαν σήμερα, πήγαιναν στην Πεντέλη για βόλτα στο δάσος, ή λουλούδια, ή μέλισσες, τώρα μάλλον την αποφεύγουν και άντε να φαρδύνουμε το δρόμο να είναι και πιο γρήγορη η μετακίνηση προς Ανατολική Αττική.


Πήγε και η Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και φύτεψε πευκάκια στην Πεντέλη, ίσως τα είδα, έχουν κιτρινίσει λίγο, θα έπρεπε να είχαν φυτευτεί Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Αλλά όσο και αν ήταν τηλεοπτικά, ή φωτογραφικά, ή ψυχολογικά ωραία η δενδροφύτευση, 1.000, ή 10.000 πευκάκια, που σε 10 χρόνια θα έχουν ένα μέτρο ύψος (και σε 20 μάλλον θα ξανακαούν), το μόνο που κάνουν είναι να τονίζουν την θλίψη. Χρειάζονται εκαντοντάδες χιλιάδες πευκάκια και φράχτης για τους Αθηναίους... Γιατί και ο Υμηττός που αναδασώθηκε όταν ήμουν μικρός, τώρα ξανάγινε ...αυτοκινητόδρομος.

Για να υπολογίσουμε τώρα... Πόσες ανεμογεννήτριες, σε πόσα ελληνικά βουνά, θα κάνουν την ίδια ζημιά με τις πυρκαγιές στην Πεντέλη;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό το φύτεμα και τα παιδικά φτυαράκια, αλλά κάτι μου λέει ότι αυτό δεν θα σταματήσει τους εμπρηστές σε λίγους μήνες. Πάλι κοροϊδευόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΦΤΙΑΡΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ

Ανώνυμος είπε...

αγριεύεσαι και μόνο που την κοιτάς ...
@αλλενάκι

αμμοδύτης είπε...

Εγώ δεν αγριεύομαι που την κοιτώ, που την ακούω αγριεύομαι...

Σύγχρονος Αγιος Αυγουστίνος που μας έφερε την πράσινη θρησκεία.