Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Το έθιμο που χάλασε

Ξημερώματα Πρωτομαγιάς κάποτε σήμαινε ότι οι νεαροί στα χωριά θα ξενυχτούσαν, γυρνώντας από αυλή σε αυλή για να μαζέψουν γλάστρες.


Περίεργο έθιμο, θα μου πείτε, και σίγουρα όχι τόσο ευχάριστο στον κάθε νοικοκύρη να ξυπνάει το άλλο πρωί και να ψάχνει τις γλάστρες του. Που όμως εκείνο το καιρό ήξερε που να τις βρει, καθώς το έθιμο υπαγόρευε να πηγαίνουν τις γλάστρες-λάφυρα στο προαύλιο της εκκλησίας. Μάλιστα η κάθε νοικοκυρά ένιωθε ίσως, ενδόμυχα και περήφανη γιατί η γλάστρα της ήταν από τις «καλές» με τα εντυπωσιακά λουλούδια, άξια να την προσέξουν.


Δυστυχώς αυτό ήταν ΤΟΤΕ. Γιατί τώρα το έθιμο έχει φθίνει και διαστρεβλωθεί. Το αθώο νόημα της μετακίνησης των γλαστρών, έχει μετατραπεί σε ανελέητο πόλεμο μεταξύ των ανυπεράσπιστων λιγοστών κατοίκων των χωριών απέναντι από ομάδες ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ που γεμάτοι λύσσα «αδικαιολόγητη» εκδικούνται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σπίτια και κατοίκους των χωριών, ιδιαίτερα της Καλλονής. Οπλισμένοι με καδρόνια, πέτρες και λεμόνια στήνουν «πετροπόλεμο» όλη τη νύχτα στα σοκάκια και τα εκσφεδονίζουν στις αυλές και στις πόρτες των σπιτιών!

Η αστυνομία το γνωρίζει εδώ και δύο χρόνια που έχουν ενταθεί αυτές οι ενέργειες, αλλά δυστυχώς η αστυνόμευση είναι ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ! Γιατί μέχρι να ανέβουν στο χωριό από τη Χώρα, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι οι δράστες έχουν διαφύγει προς κάθε κατεύθυνση αφού τα σοκάκια είναι πολλά και ο χρόνος διαφυγής ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟΣ.

Και αναρωτιέμαι όχι μόνο για τον ΛΟΓΟ για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά τα γεγονότα, αλλά και για την χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από ΟΛΟΥΣ το θλιβερό αυτό, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ συμβάν.

Όλοι γνωρίζουν το τι συμβαίνει και όλοι κάνουν τα στραβά μάτια. Η νύχτα της τελευταίας βραδιάς του Απριλίου έχει σταματήσει από καιρό να είναι αγνή και αθώα.

Και απευθύνομαι στις αρχές του τόπου μας και ερωτώ: «γιατί ολιγωρείτε κάθε χρόνο;», «γιατί δεν συλλαμβάνετε κανέναν;», «γιατί δεν περιπολείτε όλη την νύχτα στα Κάτω Μέρη αφού γνωρίζετε το τι συμβαίνει;» , «γιατί πρέπει και ΦΕΤΟΣ να περάσουν μια ακόμη ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ νύχτα συγκεκριμένοι κάτοικοι της Καλλονής;»



Γιατί θα πρέπει να νιώθουμε απροστάτευτοι και ανίκανοι κάθε χρόνο τέτοια μέρα;

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι ντόπιοι σίγουρα ξέρουν ποιόις κάνει τι. Παιδιά που έχουν μπερδευτεί από την πολλή τηλεόραση

En' Tino είπε...

Μία άλλη παραλλαγή αυτού του εθίμου ήταν να πηγαίνεις την γλάστρα στο παραθύρι της καλή σου... και έτσι καταλάβαινε ότι την αγαπούσες...
Αυτά περι το τέλος του '80 και αρχές '90.

Καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Το πτώμα ενός άνδρα ηλικίας περίπου 60-65 ετών σε αποσύνθεση εντόπισαν και περισυνέλλεξαν χθες στις 8 και 10 το βράδυ από αμμώδη ακτή του όρμου «Κολυμπήθρας» στην Τήνο οι άνδρες της Λιμενικής Αρχής. Στο σημείο οδηγήθηκαν μετά από τηλεφώνημα γυναίκας η οποία και υπέδειξε το σημείο στο οποίο βρισκόταν ο νεκρός άνδρας

Ανώνυμος είπε...

Τι λέτε ρε παιδιά τι γίνετε και εμείς δεν έχουμε ιδέα????????????
Είναι όντος τόσο τραγικά τα πράγματα?????????
Η μήπως λίγο φουσκωμένα????????????????
Μήπως υπάρχουν διαφορές με συγκεκριμένα άτομα??
Που βρισκόμαστε στην Αθήνα για να συμβαίνει κάτι τέτοιο??
Την 17 Ν κυνηγάμε? Τι έγινε δεν τους μάζεψαν όλους??

Ανώνυμος είπε...

κάποιοι από την καλλονή (ξέρουμε ποιοι είναι) έρχονται τα τελευταία 3-4 χρόνια στην Κώμη και σπάνε παράθυρα, τραπέζια και ότι βρουν, πριν 2 χρόνια έριξαν πέτρα σε μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να κάνει ράμματα στο χέρι της!
Τα παιδιά της κώμης τις γλάστρες από τα σπίτια του χωριού, τις πάνε στις 2 εκκλησίες.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ανωνυμία πέφτει.
Όποιος έχει τα κότσια να μιλήσει επώνυμα . Δεν έχω προσωπικά με κανέναν σας απλά θίγετε το χωριό μου.

αμμοδύτης είπε...

Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι μάλλον έχουν αποπροσανατολιστεί οι γκομενοδουλειές, και γι αυτό έχουμε παρατράγουδα. Τον παλιό καιρό, ας πούμε, αν ήσουν από τα Κελιά και πήγαινες βόλτα το καλοκαίρι στον αμαξωτό (κα' εξοχήν νυφοπάζαρο), δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα να περάσεις τα Ρέντια (από όπου άρχιζαν να κυκλοφορούν Κωμ'τιανές) γιατί μπορεί να έπεφτες σε ...γελούδες!

aerial είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 9:01,

με συγχωρείς που θίξαμε το χωριό σου που τυχαίνει να είναι και δικό ΜΟΥ χωριό και ξέρω από πρώτο χέρι το τι συμβαίνει γιατί αυτοί που το παθαίνουν κάθε χρόνο είναι οι γονείς μου. Εγώ ανώνυμα δεν μιλάω, επώνυμα μιλάω καθώς το ψευδώνυμο aerial που χρησιμοποιώ ουσιαστικά είναι προς διασκέδαση και όχι προς απόκρυψη στοιχείων. Το ποιά είμαι το ξέρουν σχεδόν όλοι που παρακολουθούν αυτήν την ιστοσελίδα, και δεν λέω τίποτα εδώ μέσα που δεν είναι αλήθεια!!!

Και αν δεν πιστεύεις εμένα. ΠΕΡΝΑ αύριο από την ΚΑΛΛΟΝΗ γύρω στις 12 με 4-5 το πρωί-γιατί ΤΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ και πες μου εσύ αν δεν είναι στο πόδι οι περισσότεροι.

Τουλάχιστον σ' αυτούς τους οποίους πηγαίνουν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ γιατί φαίνεται ότι έχουμε και ΣΤΑΜΠΑ!!! μέσα σ'όλα τα υπόλοιπα.

Και για να αμφισβητείς τα λεγόμενά μας μάλλον δεν είσαι στην Τήνο τέτοια εποχή! Έχω άδικο???

aerial είπε...

Ανώνυμε 2:00, αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι κι εγώ!!!
Γιατί τους αφήνουν και ΔΕΝ τους μαζεύουν????

Ανώνυμος είπε...

Τη μια σου σπάνε τα παράθυρα στο αμάξι, την άλλη δέχεσαι επίθεση από τους μικρούς που τους λείπουν οι γκόμενες, νομίζω ότι έχεις έρωτα με την αστυνομία aerial.
Βάλτε μέσα τις γλάστρες για μια νύχτα και τελειώνει η ιστορία. Σε λίγο θα μας πεις ότι σας κάψανε το χωριό τα πιτσιρίκια

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 8:01, μην είσαι άδικος. Σε ένα χωρίο που μεγάλωσες και ζεις χρόνια και έχεις μάθει ότι δεν χριεάζεται να κλειδώνεις, και ότι ο μόνος κίνδυνος είναι αν βρέξει πολύ ή λίγο, το να ξανέρθεις σε καθεστώς φόβου των πειρατών (που ξέρει η Τήνος, αλλά πριν το 1850) είναι δυσάρεστο. Είτε σου σπάνε γλάστρες, είτε σου σκάβουν δρόμους νύχτα, είτε σου κάνουν άλλες μεταμεσονύκτιες _ουστιές.

Οι γλάστρες μαζεύονται. Τα μεταμεσονύκτια μερικών μερικών αλητών;

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει αμμοδύτη ήμουν υπερβολικός. Αλλά δε νομίζω ότι η ασφάλεια των χωριών έχει να φοβάται από μια βραδιά πρωτομαγιάς. Παιδιά είναι κάνουν την πλάκα τους και στο δικό μου το χωριό. Κανείς δεν τους πήρε με τις πέτρες ούτε με τα λεμόνια, ούτε ανακατεύτηκε η αστυνομία. Ας είμαστε σοβαροί, η aerial το παρουσίασε σαν εισβολή χούλιγκαν μετά από γήπεδο. Ξέρουν ποιοι είναι οι νεολαίοι, αν ενοχλούνται ας μιλήσουν στους γονείς τους

Ανώνυμος είπε...

Aerial με απογοήτευσες, σε είχα συνηθίσει σε τόσο όμορφες αναρτήσεις, ήσουν σαν να λέμε μία σταγόνα δροσιάς, αναμνήσεων από την ιδιαίτερη πατρίδα μου.
Αν και λείπω τόσα χρόνια, δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στο χωριό μου.
Στο χωριό μου βρω παιδιά?
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ
Κουκουλοφόροι ? που βρέθηκαν???

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζομαι ότι όλα τα χωριά έχουν κάποια μικροπροβλήματα όχι μόνο το δικό σας.
Αλλοίμονο να τα έβγαζαν όλοι στο διαδίκτυο. Να πιάσω να σας πω εγώ δικές μας ιστορίες να βαρεθείτε να διαβάζετε. Ένα πολύ απλό, μέχρι ο φωτισμός του καμπαναριού ενόχλησε (και έγινε θέμα γι αυτό) τα διπλανά σπίτια, γιατί το φως του έμπαινε από τα παντζούρια τους.
Στραβά και ανάποδα υπάρχουν παντού, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εμμένουμε σε αυτά.
Πρέπει να βλέπουμε την καλή πλευρά της ζωής και μάλιστα ενός εθίμου που τείνει καθώς φαίνεται να εξαφανιστεί, μαζί με όλα τα υπόλοιπα εκείνα υπέροχα έθιμα που θυμόμαστε και νοσταλγούμε όσοι είμαστε μακριά

Ανώνυμος είπε...

καλά κάνουν και βγαίνουν στο διαδίκτυο. Του ενός του ξερίζωσαν δυο δέντρα, Του άλλου του φαρμάκωσαν τον σκύλο. Του άλλου του ξέφραξαν το χωράφι για να μπουν πρόβατα να του ξαλείψουν τα αμπέλια. Κάποια ζώα κάνουν βρωμιές την νύχτα. Κρίμα που δεν βγαίνουν και τα ονόματά τους, Τι δηλαδή. Ότι λέγαμε παλιά στον καφενέ, τωρα το γράφουμε.

aerial είπε...

Συγγνώμη που σας ενόχλησα με τη δημοσίευσή μου.
Συγγνώμη που δεν σας αρέσει να ακούτε ή μάλλον να διαβάζετε τα στραβά του χωριού μας.
Συγγνώμη που θέλετε να έχετε όμορφες αναμνήσεις από το χωριό που αφήσατε κάποτε.

Στους δικούς μου ανθρώπους όμως που σήμερα θα περάσουν μια πολύ δύσκολη νύχτα ποιός θα τη ζητήσει??
Εσείς θα θέλατε να βρισκόσασταν στη θέση τους και όλο το βράδυ να δεχόσασταν επιθέσεις από πέτρες, λεμόνια και ξύλα?

Νομίζετε ότι τα μεγαλοποιώ ή ότι τα βγάζω από το μυαλό μου?
Μου φαίνεται ότι απλά εθελοτυφλείτε και φαντάζεστε ότι όλα είναι ρόδινα κι ωραία.

Δε λέω ότι δεν υπάρχουν και τα μικρά παιδιά που απλά θα μετακινήσουν γλάστρες από δω και από κει αφού αυτό είναι το έθιμο!

Ο πετροπόλεμος όμως που κολλάει?

και αγαπητέ ανώνυμε 8:01, μάλλον δεν διαβάζεις σωστά το τι γράφω γιατί το περιστατικό με το αυτοκίνητο δεν έγινε σε μένα.
Το γεγονός όμως είναι ότι έγινε. Και το γεγονός είναι ότι σήμερα πάλι θα γίνει μία από τα ίδια.

Ο λόγος που έκανα αυτή τη δημοσίευση δεν είναι για να αμαυρώσω το χωριό μου και το όνομά του. Είναι γιατί βλέπω ότι κάθε χρόνο γίνονται τα ίδια και χειρότερα και κανείς δεν κάνει τίποτα γι αυτό. Δεν περιμένω φυσικά να βγάλω άκρη μέσα από εδώ, δεν καταλαβαίνω όμως γιατί θα έπρεπε να "κουκουλώνουμε" τις άσχημες καταστάσεις και να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν.

Καλώς καμωμένα ότι κι αν κάνουν με τη δικαιολογία ότι είναι παιδιά?

Γιατί ξέρουμε κι αν είναι παιδιά?

Ανώνυμος είπε...

Καλά έκανες και τα έβγαλες προς τα έξω. Μιά ζωή σε αυτή την χώρα κάνουμε στραβά μάτια και φτάσαμε το 2010 να εκλέξουμε σοσιαλιστές επειδή έταζαν ότι λεφτά υπάρχουν και δεν κάνει να κόψουμε μισθούς και να βάλουμε φόρους, και μας έβαλαν σε χρεωκοπία. Και πριν από αυτούς βγάλαμε τους άλλους που έλεγαν ότι ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν γιατί κουράστηκαν.

Όλα στη φόρα. Η κοροιδία και η λαμογιά τέλος!

Οι ληστες και οι απατεώνες στη φυλακή. Οι ψεύτες σπίτια τους.

Οι τύποι που κάνουν ζαβάδες τη νύχτα? Στυλιάρια δεν έχετε?