Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017
Βοσκήσιμος έκτασις Κελλίων, τοποθεσία κτήματος. Ἔκτασις καὶ περιγραφή ὁρίων, εν Κελλίοις, 25η Ἰουνίου 1938
Τι είναι αυτό που: Kείται εντός της περιφερείας της κοινότητος Κελλίων και εις θέσιν «Πολέμου Κάμπος», είνε χερσότοπος, συνορεύει γύρωθεν με τοποθεσίας «Γλυφάδι», «Κωνσταντάρα συκιά», «Σούναρον», «Λιχνόβουρλα», «ανεμόμυλον», «Πλακάκια», «Λιχνόβουνον ή Ζαν[]ή Σγκούρα», «Βαθειά λήμνον», «Κουμαρίδι Ιωάν. Ζαρμπάνη», «Τρεις πόρτες», «Ύψωμα Μαραγκού» και καταλήγει [] εις «Γλυφάδι». Έχει έκτασιν τριακοσίων {300} περίπου στρεμμάτων.
Πριν προσπαθήσω (αναρμοδίως) να απαντήσω, το παραπάνω κείμενο είναι από αυτό το απόσπασμα:
Που είναι από το παρακάτω "επίσημο" Κοινοτικό Έγγραφο της 25ης Ιουνίου 1938 (με πιστό αντίγραφο 10/10/2013 και, όπως όλες οι εικόνες, μεγαλώνει με αριστερό κλικ, ή με δεξί κλικ και επιλογή "άνοιγμα σε νέα σελίδα") :
Να το ξαναρωτήσω:
Τι είναι αυτό που: Kείται εντός της περιφερείας της κοινότητος Κελλίων και εις θέσιν «Πολέμου Κάμπος», είνε χερσότοπος, συνορεύει γύρωθεν με τοποθεσίας «Γλυφάδι», «Κωνσταντάρα συκιά», «Σούναρον», «Λιχνόβουρλα», «ανεμόμυλον», «Πλακάκια», «Λιχνόβουνον ή Ζαν[]ή Σγκούρα», «Βαθειά λήμνον», «Κουμαρίδι Ιωάν. Ζαρμπάνη», «Τρεις πόρτες», «ύψωμα Μαραγκού» και καταλήγει [] εις «Γλυφάδι». Έχει έκτασιν τριακοσίων {300} περίπου στρεμμάτων. Στην εικόνα αριστερά (που την είχα ανεβάσει εδώ, και μεγαλώνει με κλικ, νομίζω ότι είναι η απάντηση, αλλά δείτε το και εσείς, παρακάτω, ... εάν διαφωνείτε...)
Να τα πιάσουμε ένα ένα; Δεν θα πω πολλά, θα παραπέμπω όμως σε παλαιότερες αναρτήσεις που έχουν λεπτομέρειες:
1) Είναι στην περιφέρεια της Κοινότητας Κελλίων.
2) Είναι στο Πολέμου τον Κάμπο
3) Είναι χερσότοπος (ήταν, το 1938)
"Συνορεύεται γύρωθεν με" (δηλαδή συνορεύει με, δεν περιέχει, συνορεύει, γύρω-γύρω, με):
4) Γλυφάδι
5) Κωνσταντάρα Συκιά
6) Σούναρον (και εδώ)
7) Λιχνόβουρλα (και εδώ)
8) ανεμόμυλον
9) Πλακάκια
10) Λιχνόβουνον ή Ζαννή Σγκούρα
11) Βαθειά λήμνον
12) Κουμαρίδι Ιωάν. Ζαρμπάνη (ο ΙΖ ήταν αδερφός της γιαγιάς του σημερινού ιδιοκτήτη)
13) Τρεις πόρτες
14) ύψωμα Μαραγκού
15) καταλήγει σε Γλυφάδι (Νο 4) από όπου και ξεκίνησε το "γύρωθεν".
16) "περίπου 300 στρέμματα". Εδώ τα χαλάμε: Ο τοπογράφος μέτρησε 770:
Σε υπόβαθρο χάρτη Γ.Υ.Σ. 6588.8/1983:
Με συντεταγμένες και με τις γειτονικές εκτάσεις. Θυμίζω ότι η γραμμή Πλακάκια-Αλώνες-Λιχνόβουρλα-Σούναρο-Κωνσταντάρα συκιά, είναι (ήταν) το διοικητικό όριο Κελλιών (Καλλονής) και Καρδιανής.
Υπάρχει και μια μελέτη (τρίτων) αλλά πού να την ανεβάσω σε pdf... Δείτε τους παραπάνω συνδέσμους, έχουν μερικά από τα στοιχεία και καλύτερες φωτό.
Αν τώρα ενδιαφέρεστε να δείτε πώς εγώ βρήκα την φερόμενη Κοινοτική Έκταση, διαβάστε παρακάτω:
Κατ' αρχάς, για να μην το ξεχνάτε: Kείται εντός της περιφερείας της κοινότητος Κελλίων και εις θέσιν «Πολέμου Κάμπος», είνε χερσότοπος, συνορεύει γύρωθεν με τοποθεσίας «Γλυφάδι», «Κωνσταντάρα συκιά», «Σούναρον», «Λιχνόβουρλα», «ανεμόμυλον», «Πλακάκια», «Λιχνόβουνον ή Ζαν[]ή Σγκούρα», «Βαθειά λήμνον», «Κουμαρίδι Ιωάν. Ζαρμπάνη», «Τρεις πόρτες», «ύψωμα Μαραγκού» και καταλήγει [] εις «Γλυφάδι». Έχει έκτασιν τριακοσίων {300} περίπου στρεμμάτων.
Και πάμε, ένα-ένα:
Η Τήνος είναι αυτή που είναι:
Υπάρχει αυτό το Κοινοτικό Έγγραφο του 1938 (το έχω δείξει 1-2 φορές) που λέει ότι η Κοινοτική έκταση της Κοινότητας Κελλίων, "κείται [...] εις θέσιν «Πολέμου Κάμπος , είνε χερσότοπος », κλπ.
Πριν πάμε σε λεπτομέρειες, η Τήνος, στο κέντρο περίπου, έχει ένα οροπέδιο, πράσινο (με φρύγανα), που λέγεται Πολέμου Κάμπος, που το λιμπίζονται διάφοροι, και που είναι η υδρολεκάνη της γύρω περιοχής. Εκεί, λέει το Κοινοτικό Έγγραφο, ότι είναι η Κοινοτική Έκταση. Σε χερσότοπο, στην περιφέρεια Καλλονής (Κελλίων) στου Πολέμου τον Κάμπο. Χοντρικά, στον κύκλο του παρακάτω χάρτη:
Σε μεγέθυνση παρακάτω. Φαίνονται τα χωριά και οι δρόμοι (για να προσανατολιζόμαστε).
Λίγο ρωτώντας και λίγο ξέροντας, και λίγο ψάχνοντας με ένα μικρό GPS έβαλα "σημεία" γύρω από τα τοπωνύμια (για την ακρίβεια στις οριοθετικές ξερολιθιές) -- εύκολο στο Google Earth. Και ακόμα πιο εύκολο, αν πριν ψάξετε για τοπωνύμια παρατηρήσετε ότι ο συγγραφέας του Κοινοτικού εγγράφου παρέθεσε τα τοπωνύμια σε αριστερόστροφη σειρά, το ένα μετά από το άλλο. Το έγγραφο του 1938 είναι προσεκτικά διατυπωμένο και, νομίζω, σαφές. Στην παρακάτω εικόνα δείχνω μόνο ένα σημείο (και όχι το περίγραμμα από ξερολιθιές της κάθε ιδιοκτησίας) για απλότητα:
Το ίδιο με το από πάνω, σε μεγέθυνση:
Αν δοκιμάσετε να ενώσετε με ευθείες τα όρια των τοπωνυμίων με τα οποία λέει ότι "συνορεύεται γύρωθεν" η Κοινοτική Έκταση, θα βγάλετε ένα σχήμα κάτι σαν το παρακάτω (που αφήνει κενά ανάμεσα στην έκταση που προκύπτει, και στα όρια με τις ξερολιθιές. (Δοκιμάστε να ενώσετε εσείς τα σημεία των τοπωνυμίων, η εικόνα μεγαλώνει με κλικ):
Αν ακολουθήσετε τις περιμετρικές ξερολιθιές, όπου υπάρχουν, θα βγάλετε κάτι τέτοιο:
Η "κοινοτική βοσκήσιμος έκτασις" είναι ο μη καλλιεργούμενος, χέρσος χώρος ανάμεσα στις οριοθετημένες εκτάσεις και στα θεωρούμενα ως γνωστά τοπωνύμια. Η μνεία των τοπωνυμίων σε αριστερόστροφη σειρά κάνει την επιβεβαίωσή τους πιο εύκολη. Τα πιο πιθανά δύσκολα τοπωνύμια νομίζω ότι είναι το "Κουμαρίδι"και η "Κωνσταντάρα Συκιά". Το ένα το γνώριζα, το άλλο το έμαθα περνώντας έξω από τον Καρκάδο, όταν συνάντησα τυχαία τον Α.Α. και μου είπε ότι ήταν δικιά του η "Κωνσταντάρα Συκιά". Το "ύψωμα Μαραγκού" επίσης δημιουργεί "πρόβλημα" στο σχήμα, αλλά α) το ύψωμα Μαραγκού είναι διακριτό από τον λόφο στα Ανατολικά του, που καταλήγει στις Πόρτες, και β) επίσης διακριτό, και από τις ισοϋψείς, από το "Κοκκαλά" στα Δυτικά του. Και γ) είναι σαφές και απότομο ύψωμα, όπως επίσης είναι και περιφραγμένο. Ήξερα από τον μακαρίτη τον μπάρμπα Π. ότι ήταν και δικό του, και σε 10 λεπτά είχα εντοπίσει τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες. Τέλος, δ) το Έγγραφο είναι σαφές: "συνορεύεται γύρωθεν με ... ύψωμα Μαραγκού...". Δεν λέει με "λαγκάδι Μαραγκού", η "λάκωμα Μαραγκού". Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
Στην άλλη, την Δυτική άκρη της΄Έκτασης, είναι εντυπωσιακό πώς το παραπάνω σκαρίφημα ταυτίζεται με τον χάρτη του 1948.
Να την η εικαζόμενη Κοινοτική Έκταση από ψηλά:
Δυστυχώς το Google Earth δεν έχει, ή δεν ξέρω πώς δουλεύει, μέτρηση εμβαδών. Έχει όμως το ΕΚΧΑ (το Κτηματολόγιο). Η επόμενη φάση έχει λίγο περισσότερο χασομέρι. 1) Μπείτε στο ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο) και πηγαίνετε στην περιοχή σε αυτό που σημαδέψατε πιο πάνω (αν μάθετε να βρίσκετε την Καρδιανή, είναι εύκολο, η έκταση είναι λίγο πάνω, βορειοανατολικά). 2) Τραβήξτε γραμμούλες εκεί που έχει ξερολιθιές (οι διπλές ξερολιθιές είναι παλιοί δρόμοι), σημαδέψτε με γραμμούλες και τα φυσικά σημεία (Σούναρο, κλπ), βάλτε και τα τοπωνύμια τώρα που τα μάθατε, και να ένα σκαρίφημα στο ΕΚΧΑ (μεγάλο αρχείο (κλικ στην εικόνα, αν θέλετε να δείτε λεπτομέρειες):
Το ΕΚΧΑ έχει και δυνατότητα υπολογισμού εμβαδών (και αποστάσεων). Η εικαζόμενη Κοινοτική Έκταση της Κοινότητας Κελλίων του 1938, είναι, όπως την μέτρησα εγώ, σε ...5 λεπτά, 700 στρέμματα. Για να την περπατήσετε θέλει μισή με μία μέρα, ανάλογα πόσο ρεμβάζετε. Οι μηχανικοί έβγαλαν 770 στρέμματα... 'Όχι ότι έχει σημασία, αλλά έβαλα τρεις συντεταγμένες χ-ψ σε τρία άκρα, και την απόσταση 300 περίπου μέτρων, δεξιά, από την στροφή για τα Πράσα.
Αυτά, και καλορίζικη. Και καλή Σαρακοστή. Τα περίεργα νέα είναι ότι με την πατέντα των Δασικών Χαρτών, όλα γίνονται "δημόσια" με συνοπτικές διαδικασίες (παρά το καθεστώς των Κυκλάδων για την ιδιωτική γη) και το (όχι πλέον) μυστηριώδες Κοινοτικό Έγγραφο του 1938 που είναι μάλλον απλά ιστορικό κειμήλιο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου