Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Ύψωμα Μαραγκού στου Πολέμου τον Κάμπο


Υπάρχει αυτός ο δρόμος ανάμεσα Αετοφωλιά και Πλατιά, στην Βόρεια Τήνο. Για την ακρίβεια, ανάμεσα Αετοφωλιά και διασταύρωση με τον δρόμο που πάει από τα Ιστέρνια στον Πύργο και Πάνορμο, μήκος περί τα 12 χιλιόμετρα με ωραίες θέες προς Βόρειο Αιγαίο, Ικαρία, Χίο, Ψαρά και καμιά φορά Σκύρο.



Ο δρόμος αυτός έχει διάφορα αξιοθέατα, μεταξύ αυτών το ερείπιο του Ελληνιστικού Πύργου στην θέση "Πυργιά" (με την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων απέναντι) τον μεσαιωνικό οικισμό Κόρης Πύργος (όπου και η εικονιζόμενη εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου - πάνω, στο κέντρο, οι πηγές της Ζωδεμένης (κι η Παλιοκλησιά -- αριστερά)  και, τέλος, ο κατοικημένος πολιτισμός της Έξω Μεριάς.

Σε αυτόν τον δρόμο, περίπου 5 χιλιόμετρα από την Αετοφωλιά και άλλα 7 από την διασταύρωση για Πλατιά και Πύργο, δίπλα στης Κόρης τον Πύργο υπάρχει το λαγκάδι του Μαραγκού, σημαδεμένο με κόκκινο στην πάνω εικόνα, και με μήκος της τάξεως του 1 χιλιομέτρου. Έχει και μία δύο πηγές και άλλες τόσες γούρνες και παλιά ο κόσμος πότιζε περιβόλια δεξιά αριστερά, τώρα έχει 1-2 λάστιχα και ποτίζουν πιο πέρα.


Το λαγκάδι Μαραγκού έχει δύο "β'ναλάκια" δεξιά αριστερά, το ένα (προς Ανατολάς φτάνει μέχρι τις Τρεις Πόρτες (που φαίνονται από της Κόρης τον Πύργο, αλλά και από τα "Γράμματα") και το άλλο, Δυτικά, είναι το "Γλυφάρι" (που πιο νότια έχει και το τοπωνύμιο "Κοκκαλά").   Το λαγκάδι Μαραγκού ξεκινάει από την ανατολική πλευρά ενός υψώματος με το καθόλου πρωτότυπο όνομα "Ύψωμα Μαραγκού".

Αν αναρωτιέστε γιατί το ύψωμα Μαραγκού λέγεται ''Υψωμα Μαραγκού", η απάντηση είναι στους χάρτες με τις ισοϋψείς (η παρακάτω εικόνα είναι ο χάρτης 6588.8 της ΓΥΣ από αεροφωτογραφία του στρατού του 1983, το υπόβαθρο περίπου κάθε σύγχρονου τοπογραφικού που δεν προσπαθεί να κρύψει κάτι).  Το υψόμετρο πάει από 380 μέτρα σε 580 μέτρα, αν ήμουν τοπογράφος θα σας έλεγα και τι μεγάλη κλίση είναι αυτή. Όταν λέμε "ύψωμα", εννοούμε "ύψωμα". Κάτι που λαχανιάζεις να ανέβεις. Θα μου πείτε, εάν είστε ευσυνείδητος, "μα μήπως έχει και άλλα υψώματα κοντά στο λαγκάδι του Μαραγκού". Έχει. 1) το Γλυφάρι και 2) τις Τρεις Πόρτες. Και, συνορεύει και με του Πολέμου τον Κάμπο, όπως φαίνεται και στον 6588.8 της ΓΥΣ του 1983.


Και για να φαίνεται πιο καθαρά, ορίστε τμήμα του 6588.8 της ΓΥΣ του 1983.  Έβαλα και άλλα τοπωνύμια, αλλά σήμερα μιλάμε μόνο για το Ύψωμα Μαραγκού, το μόνο ύψωμα πάνω από το λαγκάδι που δεν λέγεται Γλυφάρι ή Τρεις Πόρτες και συνορεύει με του Πολέμου τον Κάμπο:


Το ύψωμα Μαραγκού (αυτό που πάει από 400 σε 580 μέτρα υψόμετρο) έχει ιδιοκτήτες. 'Όπως και κάθε έκταση που έχει γύρω γύρω από αυτήν ξερολιθιές -- αυτές οι κόκκινες γραμμές... Έχω κάνει περίπου Κτηματολόγιο της περιοχής. 

Και μαντέψτε, τι είναι αυτό που α) βρίσκεται στου Πολέμου τον Κάμπο, β) είναι χερσότοπος (ή μάλλον ήταν το 1938 χερσότοπος) και γ) συνορεύει γύρω γύρω με 1) Γλυφάρι, 2) Κωνσταντάρα Συκιά (ναι υπάρχει τέτοιο πράγμα και είναι και φίλος μου ο ιδιοκτήτης), 3) Σούναρο (ευχαριστώ κ. Κ), 4) Λιχνόβουρλα, 5) Ανεμόμυλο (ευχαριστώ κ. Κώστα, εμείς το ξέρουμε σαν αλώνες), 6) Πλακάκια, ευχαριστώ κ. Φ. 7) Ζαννή σγκούρα, 8) Βαθιά Λίμνο, 9) Κουμαρίδι, 10) Τρεις Πόρτες,11)  Ύψωμα Μαραγκού και πάλι Γλυφάρι.  Μέχρι και με σειρά τα έγραψαν οι άνθρωποι...

Δεν θα δώσω απάντηση στο αινιγματάκι τώρα, σε επόμενη φορά.  Είναι ωραία και εύκολη βόλτα. Μια μιάμιση ωρίτσα με GPS χειρός, μια μέρα με κανονικό GPS για κανονικό τοπογραφικό, άντε βάλε και μισή μέρα για επαλήθευση τοπωνυμίων, και μέρες ατέλειωτες εάν θέλετε να ρεμβάσετε. Κάποιοι, βέβαια, φαντάζονται ότι εδώ πάνω είναι ...βιομηχανική ζώνη.

Οι εικόνες μεγαλώνουν με κλικ.


Και στον χάρτη του ΕΚΧΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: