Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017
Γλυφάρι και Κωνσταντάρα Συκιά, στον δρόμο Αετοφωλιά - Πλατιά
Εν τάξει... Εκτός εάν είστε ο Λ.Α. (ο ιδιοκτήτης του εικονιζόμενου αμπελιού - η έκταση με τις πεζούλες που φαίνεται καθαρισμένη), ή ο Ντ.Α. (ο ιδιοκτήτης της ασπρισμένης δεξαμενής δεξιά) ή, εάν έχεις σπιτάκι στης Κόρης τον Πύργο, δεν θα σας ενδιέφερε το "Γλυφάρι".
Αλλά, το Γλυφάρι είναι σημαντικό, επειδή θέλω να καλύψω όλα τα τοπωνύμια του Κοινοτικό Έγγραφο του 1938 (κλικ αριστερά για μεγέθυνση) που περιγράφουν την Κοινοτική "Βοσκήσιμον" Έκταση της Κοινότητας Κελλίων και τα τοπωνύμια ξεκινάνε από το Γλυφάρι (Γλυφάδι το γράφουν, αλλά Γλυφάρ' προφέρεται σήμερα, με ένα βαθύ "αα" και ένα "ρ" aspiré, όταν τ' ακούσετε θα καταλάβετε τι Γλυφαρ', τι Γλυφάδ)' και καταλήγουν πάλι στο Γλυφάρι. Σημειωτέον ότι η άσφαλτος περνάει δίπλα από εκεί που ήταν το παλιό μονοπάτι-δρόμος, το Γλυφάρι το ξέρουν οι πάντες (που είναι από εδώ). Το Γλυφάρι και η Κωνσταντάρα Συκιά είναι εύκολα επειδή είναι πάνω στον δρόμο (αν μάθετε που είναι η Κωνσταντάρα Συκιά -- δεν υπάρχει συκιά ούτε για δείγμα).
Πάντως, για τον εντοπισμό, σάς παραπέμπω στο Google Maps που όλα τα βλέπει. Φαίνεται και το αμπέλι του Λ. και η η ασπρισμένη δεξαμενή του Ντ (αλλά δεν διακρίνεται η κολόνα της μεσαίας τάσης και το άσπρο-κόκκινο κολονάκι στον δρόμο.:
Κι αν θέλετε να το δείτε από πιο ψηλά (εδώ φαίνεται και η Κωνσταντάρα Συκιά -- και, φυσικά και το αμπέλι και η δεξαμενή), πάλι από το Google Maps:
Αν καίγεστε να δείτε την Κωνσταντάρα Συκιά στην δορυφορική, από κοντά, εδώ. Έχω ξαναγράψει για αυτήν όταν πήγα να την δω, με τον ιδιοκτήτη και με τον Γιώργη. Και εδώ έχει κάτι μεγάλες πελεκητές πέτρες από το παρελθόν... Το ενδιαφέρον είναι ότι ο λόφος στα αριστερά (Δυτικά), που έχει την Παλιοκλησιά, φαίνεται ότι κρύβει πιο περίεργα πράγματα ακόμα... Αν είχα φαντασία, θα έβλεπα κάποιο νεκροταφείο, με όλα αυτά τα μακρόστενα περιφραγμένα πού έχει... Άσε πια την ίδια την Παλιοκλησιά....
Κι αν θέλετε να τα δείτε όλα αυτά στον χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού 6588.8/83... Φαίνεται ο παλιός (μεσαιωνικός ή αρχαίος) δρόμος. Φαίνεται και το αμπέλι! Λογικό είναι... Και το αμπέλι του παππού μου στην Μπαλαμπά φαίνεται, και υπάρχει από το 1947 που το φύτεψε και ...πέθανε από το κρύο. Αυτές οι πεζούλες έχουν φτιαχτεί δύσκολα.
Για να προσανατολιστείτε, η παρακάτω εικόνα δείχνει τις συντεταγμένες και το Γλυφάρι στον χάρτη του ΕΚΧΑ (όλες οι εικόνες μεγαλώνουν με αριστερό κλικ, ή δεξί κλικ και επιλογή "άνοιγμα σε νέο παράθυρο):
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου