Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

«Τρεις Πόρτες» στου Πολέμου τον Κάμπο

 
Οι Τρεις Πόρτες είναι τρία υψώματα (μεταξύ Κασσάδου και Πολέμου Κάμπου -- αναφέρονται μάλλον σαν Δύο Πόρτες στον "Χάρτη των Μηχανικών")  και ο π. Αντώνης Φόνσος επίσης αναφέρει "Δυό Πόρτες" σαν την "κορυφή του δυτικού λαγκαδιού που οδηγεί από τη βαθιά Λήµνο στού Πολέµου το Κάµπο, Καρδιανή Ιστέρνια, Κόρης το Πύργο".

Το τοπωνύμιο "Βαθειά (ή Βαθιά) Λήμνο ή Λίμνο" δεν υπάρχει σε χάρτες, το ξέρουν όμως όλοι οι Κατωμερίτες και οι Καρδιανιώτες. Και αυτό περιγράφεται από τον π. Αντώνη σαν "το οροπέδιο του πολέµου το Κάµπο, ανάµεσα τα Γράµµατα και τη περιοχή Γκάγκαρη, απ' όπου ξεκινά το ρέµα του Καναβά".  Δεν είναι και κανένα ...μικροσκοπικό μέρος, φαίνεται και σε κάτι φωτογραφίες παρακάτω και σε προηγούμενη ανάρτηση.  Η Γκάγκαρη είναι στον 6588.8/83 και τα Γράμματα, είτε είναι αρχαία, είτε του ...1920, είναι στην θέση τους, και αυτά για το θεαθήναι.  Ο φιδαετός της φωτό είναι πάνω από το Κουμαρίδι.

Οι Τρεις (ή Δύο) Πόρτες φαίνονται σε σειρά και από τις δύο πλευρές από όπου τυπικά περνούσε κόσμος (ναι, πριν το 1960, περνούσε κόσμος στα βουνά και στις ερημιές με φορτωμένα γαϊδουράκια για "πούληση" στην Όξω Μεριά).

Ο κόσμος δεν έφτιαχνε τοπωνύμια για να βάζει γρίφους στις επόμενες γενιές. Έδινε ονομασίες για να δίνει οδηγίες και να βρίσκει τον δρόμο, ειδικά σε μέρη όπου δεν υπήρχε οργανωμένο οδικό δίκτυο:  "Θα πας από τα δυό β΄νιά και θα διείς τις τρεις πόρτες, μόνο θα στρίψεις αριστερά, πάνω απ τ΄Γιάννη τ'Ζαννή τ'ν τάργα, θα βρεις το νερό πριν τ' Φακίνα τ' σγκούρα, κι απέ γραμμή για τα Ιστέρνια ".  Για παράδειγμα.  Αυτός ο Γιάννης' τ' Ζαννή ήταν θείος μου... Και είχε πάρει αυτό το χωράφι από έναν με παρατσούκλι "Jabo" που πέθανε στην φυλακή στην Σύρο το 1943, όπου τον είχαν βάλει επειδή, λένε, έκλεψε κάτι σίγλυνα).

Στην παρακάτω εικόνα οι Τρεις Πόρτες όπως φαίνονται από τις "Μάντρες" ή τα "Γράμματα" στο παλιό μονοπάτι που πήγαινε από τα Κελλιά στην Βαθειά Λίμνο και από εκεί στα Έξω Μέρη. Αυτή είναι η πρώτη θέα, από την κορυφογραμμή "Δυο Βουνά-Αμμώνια -- Γράμματα", στο μονοπάτι Κελλιά -- Αγία Υπακοή -- Μπαγκαλάκια -- Μάντρες -- Βαθειά Λίμνο:




Η ίδια θέα, από λίγο πιο χαμηλά (και από πιο αριστερά (νότια) από την πιο πάνω φωτό).  Φαίνεται λίγο διαφορετικά, αλλά φαίνεται και περίπου το 1/3 από την Βαθειά Λίμνο (και φαίνεται και το κατ΄κιό τ΄Γιάννη τ' Ζαννή, χαμηλά, στο κέντρο της εικόνας.  Να και η φωτό του original Ζαννή (προ-πάππου μου -- δεν είχε αυτός χωράφια εδώ... Αυτά ήταν του Jabού που ενώ ήταν "Στεργιώτης", μάλλον καταγόταν από "Αρμάο-Βουλευτή"):


Οι "Τρεις Πόρτες" όπως φαίνονται από τον δρόμο που πάει από Κόρης Πύργο προς Χαλακιά (ή, αν προτιμάτε, από Αετοφωλιά προς Πλατιά). Δεξιά, είναι το Γλυφάρι.  Το ύψωμα Μαραγκού δεν φαίνεται είναι ανάμεσα στο Γλυφάρι και στις Τρεις Πόρτες (δεν βοηθάει και η σκίαση της ώρας):


Η διασταύρωση στις "Τρεις Πόρτες" (σημαδεμένη με βέλος στον παρακάτω ορθοφωτοχάρτη).  Τα μελίσσια είναι στην "Πόρτα 1" αν ακολουθήσουμε την αυθαίρετη αρίθμηση της παραπάνω εικόνας,  Αριστερά (από εκεί που φαίνονται τα μελίσσια) κατεβαίνει προς Μαραγκού. Το σκάμμα όπου είναι τα μελίσσια, το έκανε κάποιος Ν.Κ. από τον Πύργο, που μού είπε (ενώπιον τρίτου) ότι ...τού παραχώρησε τον χώρο ο Ζ.Α.!  Με την παραπάνω παραδοχή "1,2,3", αυτή είναι η "πόρτα 1".   Κατά τα λεγόμενα, την διάνοιξη του χωματόδρομου, την έκανε ο ίδιος Ζ.Α. μεταξύ 1998 και 2001.  Τα μελίσσια είναι άλλου μελισσοκόμου.  Ευθεία, δεξιά, κάτω προς Κασσάδο. Δεξιά φαίνεται και το "Κουμαρίδι" (του Γ.Α.).  Στο βάθος δεξιά αχνοφαίνεται το Δρακονήσι:


Η θέα από τις "Τρεις Πόρτες" προς "Μαραγκού".  Εδώ φαίνεται το ύψωμα Μαραγκού και το Γλυφάρι (που πιο Νότια λέγεται και Κοκκαλά). Από πίσω, αριστερά, το Σούναρο.  Στο βάθος ο Προφήτης Ηλίας (πάνω από τον Μαρλά) και από πίσω η Άνδρος.  Αυτόν πάλι τον χωματόδρομο τον έκανε άλλος:


Και, για να μην έχετε περιέργεια πού καταλήγει αυτός ο χωματόδρομος, να που καταλήγει. Αυτό, είναι το λαγκάδι Μαραγκού, κάτω, χαμηλά. Το ύψωμα Μαραγκού είναι από πάνω, δεξιά:


Για να προσανατολιστείτε, αυτός είναι ο χώρος στο ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο) (στο τέλος αυτής της ανάρτησης φαίνονται και οι συντεταγμένες):


Κατά ερμηνεία μηχανικού-τοπογράφου που τα έχει απεικονίσει όλα αυτά σε τοπογραφικό, λέμε τώρα, μπας και χρειαστούν, ο όρος "Τρεις Πόρτες" ενδέχεται να αναφέρεται στο "τρίστρατο" που είναι σημαδεμένο με το βέλος, στην παραπάνω εικόνα.  Ωστόσο, όταν ρωτούσα "που είναι αυτές οι Τρεις Πόρτες" ένα φίλο μου με σπίτι και χωράφι στης Κόρης τον Πύργο, σήκωσε το χέρι και μου είπε "να βρε, δεν τ'ς βλέπεις;  Μία δύο τρεις".  Είτε με την μία είτε με την άλλη εκδοχή και από κάτι άλλες ..πηγές, που δεν είναι του παρόντος, όταν λέμε "Τρεις Πόρτες" εννοούμε "Τρεις Πόρτες".

Και στον χάρτη 6588.8 της Γ.Υ.Σ. του 1983 (πάντα με την αυθαίρετη αρίθμηση των 1, 2 και 3 στις "πόρτες"):


Κι από ψηλά, για να μην ξεχνάτε που βρίσκεστε:


Πλάκα δεν έχει να βλέπεις τον κόσμο από ψηλά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: