Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

"Ζαννή σγκούρα, ή Λιχνόβουνο"


Αυτή είναι η σγκούρα του Ζαννή... Που αναφέρεται το 1938:


Η παρακάτω εικόνα είναι από τα Google Maps (με επιλογή θέασης της δορυφορική εκδοχής, και των φωτογραφιών).  Είναι "σύνθετη" με την έννοια ότι προσέθεσα χωριστά την "θέση" κάθε φωτογραφίας. Για να μην παρεξηγηθούμε, εγώ τράβηξα τις φωτογραφίες, αλλά όποιος θέλει, εκεί είναι η περιοχή και μπορεί να ελεγχθεί ως προς την ακρίβεια:




Το ίδιο υπάρχει και στο Google Earth, όπου έχει και εικονίδια για επιλογή των ίδιων φωτογραφιών. Δυστυχώς, το Panoramio σταμάτησε και δεν γνωρίζω τρόπο ανάρτησης άλλων τέτοιων φωτογραφιών στην δορυφορική εικόνα.

"Σγκούρα" στην τοπική διάλεκτο, είναι το χωράφι που κρατάει πάντα υγρασία. Αυτό, όταν συμβαίνει σε παραθαλάσσιες εκτάσεις δυσκολεύει τις καλλιέργειες, λόγω της επιφανειακής αλάτωσης, αλλά εδώ πάνω απλά βοηθάει στο να γίνονται καλά "καλοκαιρινά" (αγγούρια, ντομάτες κλπ -- παρά την χρόνια έλλειψη ασβεστίου και καλλίου στο χώμα)

Τα αναφερόμενα ονόματα (γύρω από την σγκούρα του Ζαννή) είναι, βασικά, παρατσούκλια, οι άνθρωποι αυτοί έχουν όνομα και επώνυμο.

H  ακριβής τοποθεσία της εικόνας είναι (σύμφωνα με το Google Maps) "37,611610 25,088769", και μπορείτε να την επιβεβαιώσετε είτε από το Google Earth, που δείχνει συμβατικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη, είτε από το παρακάτω απόσποσπασμα του ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου (λήψεις φωτογραφιών 2007-2009):


Και, φυσικά, στον χάρτη 6588.8 του 1983, της Γεωγραφικής Υπηρεσία Στρατού (τα χρώματα, μέσα από τις ξερολιθιές που φαίνονται, τα προσέθεσα εγώ):

Δεν υπάρχουν σχόλια: