Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Η Αναστασία Δεληγιάννη και "το άλας της γης"


http://www.tinosnow.gr/2019/02/blog-post_902.html η έμφαση στο κείμενο είναι δική μου

Θα ήθελα να εκφράσω και εγώ δημόσια, την άποψή μου για το θέμα των αιολικών πάρκων. Ένα θέμα που κατ’ αρχάς με προβλημάτισε μέχρι να το «ψάξω» για να μπορέσω να τοποθετηθώ και να δράσω ανάλογα. Τολμώ να πω ότι ήμουν από αυτούς που ήταν υπέρ των ΑΙΟΛΙΚΩΝ, έχοντας στο μυαλό μου ότι πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας προς όφελος του νησιού μας. Επειδή όμως κάτι άρχισε να μη μου πηγαίνει καλά και ως άνθρωπος δεν δέχομαι ό,τι μου παρουσιάζεται αλλά «το ψάχνω» τόσο σε επίπεδο πληροφορίας όσο και προέλευσης αυτής, νομίζω πλέον, απόλυτα κατασταλαγμένα, ότι έχω μια πληρέστατη εικόνα, τόσο για το θέμα της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, όσο και για τις επιπτώσεις του σε κάθε επίπεδο.

Στις μέρες μας τα αιολικά πάρκα «διαφημίζονται» ως καλή πρακτική και επιθυμητή μορφή εναλλακτικής ηλεκτροδότησης. Πόσο ακριβές είναι αυτό; Και εάν ισχύει, τότε γιατί οι ανεμογεννήτριες είναι κάτι εντελώς παρωχημένο στην Ευρώπη, ενώ εμείς θα πρέπει να το «λουστούμε»; Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται και πόσο καλό marketing της ιδέας υπάρχει πίσω από μία φαινομενικά θετική εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης;

Ας μην ξεχνάμε ότι τα αιολικά είναι μάλλον ένας υποχρεωτικός και μη ανταποδοτικός "φόρος", αφού τα πληρώνει ο καθένας μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Υπήρχαν βέβαια και συμπατριώτες μου που πίστευαν ότι «α! ωραία θα έχουμε δικό μας ρεύμα, σαν τις πατάτες παραγωγής μας ένα πράγμα! Όταν έχουμε διακοπές ρεύματος θα ξεκινά αυτό!!!»

Ελπίζω βέβαια να έχουν καταλάβει ότι το ρεύμα «μας» θα «ταξιδεύει» και δεν θα αποθηκεύεται, το όποιο ρεύμα εν πάση περιπτώσει θα «καταφέρουμε» να παράγουμε μέσω αυτής της διαδικασίας, υπολογίζοντας τις αυξομειώσεις της έντασης του αέρα!

Η εγκατάστασή τους είναι περισσότερο «υποχρεωτική» από «επιθυμητή», αφού προκαλούν τόση ζημιά στον τόπο που εγκαθίστανται, τόσο που αν δούμε τις υπόλοιπες επιπτώσεις, το αισθητικό κομμάτι φαντάζει τουλάχιστον το λιγότερο τρομακτικό.

Εκείνο που κατάλαβα είναι ότι ουσιαστικό όφελος και κέρδος έχουν ΜΟΝΟ οι εταιρείες που τα τοποθετούν και κάποιοι «πέριξ» αυτών που αν συναισθανθούν τη ζημιά που προκαλούν στον τόπο και τα παιδιά τους σε βάθος χρόνου και κάνουν «τη σούμα» πάλι χαμένοι θα βγουν.

Δυστυχώς η νομική αντίσταση, εναντίον της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, είναι όλο και πιο δύσκολη. Το βλέπουμε καθημερινά!!!

ΚΑΠΟΙΟΙ έχουν χαράξει τις τύχες μας και αυτό είναι που με εξοργίζει και με κάνει να αντιδρώ σαν άνθρωπος. Γιατί για άλλη μία φορά το συμφέρον λίγων καθορίζει την τύχη των πολλών. Έλεος! Πόσες θυσίες στο βωμό του κέρδους!

Όχι! Δεν έχουμε αναχρονιστικές ιδέες όσοι αντιστεκόμαστε στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Δεν είναι θέμα αισθητικής. Δεν είναι θέμα παρωπίδων. Είναι θέμα διατήρησης του φυσικού πλούτου του νησιού μας, της κληρονομιάς που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, της ποιότητας ζωής μας.

θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω την αντίδρασή και τη συστράτευσή μου, στον κάθε αγώνα, ενάντια στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στα νησιά μας και ειδικότερα στην Τήνο και ελπίζω αυτή η «αγωνία» μου και όλων των νησιωτών και συμπατριωτών μου, να πέσει σε «ευήκοα ώτα» και να προστατευτούν επιτέλους τα «χειροποίητα νησιά» μας.

Καλό μας αγώνα!


Δελτίο Τύπου http://www.tinosnow.gr/2019/02/blog-post_107.html

"...Οι αρνητικές συνέπειες της εγκατάστασης των αιολικών στο νησί μας συζητήθηκαν εκτενώς και εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους η ζημιά που θα προκαλέσουν στον τουρισμό, στην οικονομία και στο περιβάλλον, θεωρείται τεράστια μπροστά στα σχεδόν ανύπαρκτα οφέλη τους. Βασικός στόχος μας παραμένει η σχετική ενημέρωση των κατοίκων του νησιού. Η ανάγκη για άμεση ευαισθητοποίηση και δράση είναι μεγάλη..."Υπάρχουν διάφορα "αντιαιολικά κινήματα" στην Ελλάδα. Ελάχιστοι μπαίνουν στον μπελά να προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί, πραγματικά, αντιδρούν και να ξεπεράσουν την ξύλινη και μεθοδευμένη (βαλτή) αλλά πεπερασμένη γλώσσα.
 
Στην Τήνο είμαστε τυχεροί που και ο προηγούμενος Δήμος και ο σημερινός οργάνωσαν επιστημονικές ενημερωτικές ημερίδες, μία το 2014, και μία το 2018. Είμαστε τυχεροί που έχουμε ανθρώπους σαν την αντιδήμαρχο (στην αρχική εικόνα) και τον σημερινό Δήμαρχο, και τον προηγούμενο, που έχουν ενημερωθεί και βοήθησαν και βοηθάνε. Χωρίς την συνδρομή του Δήμου είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί η χυδαία προπαγάνδα που δηλητηριάζει το ΥΠΕΝ και την Ελλάδα.
 
Και είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που έχουμε άτομα, που δεν φαίνονται, ούτε επιδιώκουν να φαίνονται, που είναι αυτό που λέω "το άλας της γης", τα άτομα που κάνουν την διαφορά μεταξύ παρακμής και ανάτασης. Αυτά τα άτομα ήταν και είναι οι καταλύτες... Ο ΓΣ, η ΙΠ, ο ΠΑ, η ΑΠ, ο ΠΚ, η ΕΑ, η ΡΦ, ο ΜΠ,  και ένα σωρό άλλοι, που δεν ξέρω καν τα ονόματά τους...  Σε αυτούς και στην Αντιδήμαρχο, και σε όσους αντιμάχονται την παρακμή, υποκλίνομαι...

Και στους ηλίθιους που καραδοκούν, θυμίζω: Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατικές λιγνιτικές μονάδες. Ούτε καν μονάδες αερίου. Ούτε εξοικονομούν λιγνίτη, ή αέριο. Μετρημένα και τεκμηριωμένα. Ούτε μειώνουν κανέναν ρύπο. Ούτε συμβάλλουν σε ασφάλεια και επάρκεια ηλεκτροδότησης. Υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται και επιδοτούνται από εμάς, για να μάς πουλάνε αιολικά οι "φίλοι" μας και να εισπράττουν ποσοστά οι θλιβεροί που παριστάνουν τους "επιχειρηματίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: