Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Δύσκολος και Αγροίκος (2)


Το πώς χαρακτηρίστηκα «δύσκολος» ήταν εύκολο. Το «αγροίκος» είναι μεγάλη ιστορία.

Ταξίδευα πριν ένα χρόνο περίπου με το πλοίο και συνάντησα μια γνωστή μου που έχει σπίτι στην Τήνο και, σαν και μένα, γκρινιάζει για την Τήνο που αλλάζει και χάνεται. Η φίλη μου με σύστησε σε μια άλλη φίλη της, που με την σειρά της μου είπε για την προσπάθεια ανάδειξης των μονοπατιών της Τήνου, από την Νομαρχία και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας κλπ. Ενθουσιάστηκα, γιατί εκτός από το ότι είχα ήδη αρχίσει να σημαδεύω μονοπάτια, κατάλαβα ότι τα μονοπάτια της περιοχής μου θα ήταν πιθανό επιχείρημα κατά της «βιομηχανικής ζώνης».

Προσφέρθηκα να βοηθήσω οικονομικά την ΕΕΠΠΠ, μέσω της Πρόεδρου της. Η Πρόεδρος επανήλθε και είπε ότι με €2.500 θα μπορούσε να γίνει η αποτύπωση που θα έδενε με την προσπάθεια της Νομαρχίας, και το δέχτηκα. Συζητήσαμε μάλιστα και το «μοίρασμα» της Τήνου σε δύο μηχανικούς, έναν δικό της, έναν δικό μου. Ενημέρωσα τον δικό μου και περίμενα οδηγίες.

Ο καιρός περνούσε, χρήματα δεν είχα δώσει, αλλά δεν είχα και νέα. Εξαφανισμένη η Πρόεδρος. Δεν είμαι ακριβώς της υπομονής, και ξεκίνησα να απεικονίζω τα μονοπάτια σε αεροφωτογραφία, μόνος μου, κάτι που ήταν σαν puzzle, που τέλειωσε αισίως μετά λίγους μήνες. Επεδίωξα συνάντηση, και ένα βράδυ, της έδειξα και της έδωσα τον χάρτη και ένα DVD με ένα αρχείο περίπου 1GB…Συζητήσαμε τι παρουσιάσεις θα κάναμε στον Δήμο και ανέλαβε την επαφή με την Νομαρχία. Εγώ ενημέρωσα γνωστό μου στον Δήμο.

Ξέρω ότι έδειξε τον χάρτη στα μέλη του τοπικού, αλλά μετά την έχασα. Πρόλαβε και μου είπε ότι η ανάδειξη είναι δύσκολο και πολύπλοκο πράγμα (δεν βλέπω καμία δυσκολία…) Κατάλαβα ότι κάτι είχε συμβεί και αργότερα μου είπε ότι υπήρξε κάτι προσωπικό, κάποιο θέμα υγείας και κάποια διαφωνία με τα μέλη του τοπικού. Μου ανέφερε «δεν έχω πια σχέση με το Τοπικό της Εταιρίας, καλύτερα να προχωρήσεις μόνος σου». Κατόπιν τούτου, άρχισα να μιλάω για τα μονοπάτια εδώ, χάρισα το αρχείο στον Δήμο και ίσως τυπώσω ένα βιβλιαράκι.

Στην δουλειά μου, αναλύω τα πάντα. Εδώ, δεν έδωσα σημασία. Ήθελαν μονοπάτια, δεν ήθελαν, με την Νομαρχία, ή χωρίς, με την ΕΕΠΠΠ, ή χωρίς, με την Πρόεδρο ή χωρίς…Εμένα μου αρέσει ο χάρτης μου και η Τήνος.

Μέχρι τώρα δεν έχει αγροικίες…αλλά συνεχίζεται.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μήπως τα 2500 παραήταν ελκυστικά;

Ανώνυμος είπε...

Σε ένα οικισμό, ο σύλλογος του, μετά απο παρότρυνση του Τοπικού Συμβουλίου ανέθεσε σε μεγάλο γραφείο τοπογραφικών εργασιών την αποτύπωση όλου του οικισμού με τους δρόμους, τις ιδιοκτησίες, και τα μονοπάτια, που ξεκινούν απο το οικισμό.Χρησιμοποίησαν όλα τα σύχρονα μέσα και έχουν τις απαραίτητες εξαρτήσεις και εξασφαλίσεις για παρα πολά χρόνια.
Και για όσους δεν καταλαβαίνουν την χρησιμότητα αυτού του έργου:
α)Υπάρχει ένα σημαντικό υπόβαθρο για όποια μελέτη χρειάζεται να γίνει υπογειοποίηση δικτύων,αποχετευτικό,ύδρευση, πλακοστρώσεις κ.λ.π,.
β)Υπάρχει εξασφάλιση των δρόμων που τοπογραφίθηκαν και γενικά όλων των ιδιοκτησιών αφού θα υπάρχει ένα εξαιρετικό αρχείο που θα αποκλείει πολλές περίεργες ένέργειες στο μέλλον.
γ)για τα μονοπάτια που ξεκινάνε απο το χωριό υπαρχει η εξασφάλιση οτι δεν θα χαθούν μέσα στα ''ρουμάνια'' όταν φύγουν και οι τελευταίοι που τα χρησιμοποιούν .Ακόμα θα μπορούν να συντηρηθούν, να βελτιωθούν, και όπου χρειαστεί να διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες που έχουν τόσες ελιές να τις αξιοπιήσουν με ευκολότερη πρόσβαση (αν έχει ελαιοτριβείο η Τήνος)
Και όλα τα παραπάνω είναι μερικά απο τα θετικά που θα είχε μια αποτύπωση όλων των μονοπατιών οι οποία πιστεύω θα έπρεπε να γίνει απο τους Δήμους μιας και είναι το οδικό τους δίκτυο αφου αυτό αναγνωρίζεται απο το Π,Δ. ''δημόσιοι δρόμοι είναι όσοι προηπήρχαν του 1923''

αμμοδύτης είπε...

γεια σου παράξενε

έδωσα στον Δήμο το αρχείο με τα μονοπάτια.

Η Εταιρία Προστασίας μάλλον αλλού το πήγαινε. Νομίζω ότι ο Δήμος θα το προχωρήσει, βόηθα και εσύ

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΕΠΠ αλλού το πήγαινε ή η Ο.Δ.? Έγραψες πως η ίδια σου είπε να προχωρήσεις μόνος σου. Που είναι η ΕΕΠΠ? Καλό είναι να προσέχουμε τι λέμε γιατί οι ομάδες χρειάζονται στο νησί.

αμμοδύτης είπε...

σωστός ο ανώνυμος 7:16, και στα δύο μέρη του σχολίου του.