Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Η πραγματική Τήνος


Η πραγματικότητα είναι ίσως υποκειμενική, γιατί κάθε ένας από εμάς βλέπει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, και με βάση τα δικά του βιώματα και τις δικές του παραστάσεις. Για μένα, η πραγματική Τήνος είναι τα παιδιά που βλέπετε κάθε πρωί στην λαϊκή αγορά, στην Παλλάδα, μπροστά από τα «επισκευασμένα» Βενετσιάνικα κτίρια.

Τα παιδιά αυτά δεν έρχονται από τα μονοπάτια με τα γαϊδουράκια τους, όπως οι γονείς τους και οι προπαππούδες τους παλιότερα. Ούτε φεύγουν από το χωριό στις 2 την νύχτα για να είναι στην αγορά στις 7 το πρωί.

Αλλά η ζωή τους είναι η ίδια. Δουλεύουν από την άνοιξη, σκάβουν, φυτεύουν, μεταφυτεύουν, ποτίζουν, σκαλίζουν, ξεχορταριάζουν, πετάνε τα χαλασμένα, μαζεύουν και κάθονται στην αγορά, περιμένοντας να πουλήσουν το λίγο αγροτικό πλεόνασμα. Και μεθαύριο, ξανά. Κι αν αρρώστησαν τα φυτά, ή αν στέρεψε το πηγάδι, δεν θα έχει, ούτε θα ακούσετε παράπονο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εικόνες σαν κι αυτή πονάνε όταν χάνονται.
Σε όλη την Ελλάδα!

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια μ'εκείνο το φριχτό μη-κτίριο με τα ψηλά κάγκελα που κατασκευάστηκε στην Παλλάδα για να στεγάσει την αγορά τί έχει γίνει? Φαίνεται τελειωμένο. Ή μήπως δεν προοριζόταν για αυτή τη χρήση? Μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει γιατί έχω χάσει συνέχειες?

Ανώνυμος είπε...

εννοείς τις παλιές τουαλέτες;

Ανώνυμος είπε...

Nai

Ανώνυμος είπε...

Ο Μάριος Ξ από πότε έγινε αγρότης στη Παλλάδα;

Ανώνυμος είπε...

Ηταν να γίνει μέχρι να βάλει ο Αθηναίος την πλάκα που το εγκαινίασαν ομού μετά του Περιφεριάρχη (?).Μετά το ξέχασαν