Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Τρικόκαστρο


Κατά άλλους, Τουρκόκαστρο, αλλά η πρώτη εκδοχή είναι η σωστή, νομίζω... Τα περί Τρικόκαστρου, προσεχώς στην ".com". Για την ώρα, μετά 3 μέρες περπάτημα πάνω κάτω, κοντέυω να συνδέσω την Βόρεια με την Νότια Τήνο, από το βουνό, με το καινούργιο παιχνιδάκι, το GPS και την βοήθεια του ΓΘΣ που έχει την υπομονή να μου δείχνει τον δρόμο για να βρω το ...μονοπάτι.

Η πάνω κίτρινη γραμμή είναι ο δρόμος που συνδέει τα Κελιά (πάνω δεξιά), από την Αγία Υπακοή, τα Μπαγκαλάκια, "τ' Καβάσ'", την Βαθειά Λίμνο και "τ' Φακίνα τσ' σγκούρες", με τα Ιστέρνια και την Καρδιανή. Πρόκειται για απλό μονοπάτι, χωρίς τις ξερολιθιές, δεξιά αριστερά.

Η κάτω κίτρινη γραμμή συνδέει τα Κελιά με την Πάνω Στράτα (και από εκεί με οποιονδήποτε προορισμό στην Νότια Τήνο, αλλά μάλλον Καρδιανή και Ιστέρνια), από τις Μάντρες και σε συνέχεια κάτω από το Τρικόκαστρο ("Τρ" στην εικόνα). Το μονοπάτι αυτό είναι "δρόμος" με ξερολιθιές δεξιά αριστερά, αν και τα φρύγανα έχουν υπερισχύσει.

Και οι δύο δρόμοι περνάνε από μέρη που και στον άσχετο περαστικό μοιάζουν με "παλιές" οχυρώσεις. Υπομονή, θυμηθείτε αυτά τα μονοπάτια, θα τα χρειαστούμε σύντομα.

Και καλό μήνα!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αφού έκανες τον δρόμο ως εκεί, δεν ενώνουν οι δύο κίτρινες γραμμές?

αμμοδύτης είπε...

Ένώνουν, αλλά σε άλλη βόλτα. Εξ άλλου νομίζω ότι το κάτω κίτρινο μονοπάτι, είναι πολύ παλαιότερο των ιδιοκτησιών που αρχίζουν στο δυτικό άκρο του, αφού το "τέμνουν" δημιουργώντας μονοπάτια δεξιά και αριστερά που καταλήγοιυν στην Καλλονή. Ούτως ή άλλως, το κτίσιμό του, σαν ξερολιθιά είναι διαφορετικό, με μεγαλύτερες πέτρες από τα χωράφια που συναντά.

Η θεωρία μου είναι ότι η Τήνος ξαναμοιράστηκε μετά το 1715, ενώ τα μονοπάτια προϋπήρχαν.

Μην σε ξεγελά το μικρό φαινομενικό μήκος. Η κάτω γραμμούλα μου έφαγε μισή μέρα περπάτημα... πρεπει να φτάσεις ως εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Περπάτα εσύ, για να ροκανίζουν κονδύλια οι χοντροί στην Σύρο