Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Ελληνικές Τράπεζες

Η διεθνής οικονομική κρίση υποτίθεται έχει σχέση με «φούσκες» και με έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες. Έλλειψη ρευστότητας σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό χρήμα για να συνεχίσουν οι τράπεζες να δανείζουν ή, να μην έχουν να δώσουν λεφτά στον δικαιούχο καταθέτη. Για αυτό έχει γίνει αυτός ο διεθνής χαμός.

Στην Ελλάδα η κρίση ρευστότητας πήρε άλλη μορφή. Ο κόσμος φοβήθηκε για την ασφάλεια των χρημάτων του σε 3-4 ιδιωτικές τράπεζες και τα σήκωσε και τα πήγε στην Εθνική. Και η Εθνική είναι «ιδιωτική», αλλά είτε λόγω μεγέθους είτε λόγω κρατικής συμμετοχής εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη. Στο κάτω κάτω, ψωνίζεις όπου θες, πας τα λεφτά σου όπου θες.

Οι 3-4 (δύο τρεις είναι) ιδιωτικές τράπεζες ξέμειναν. Και «ιδιωτικές» όπως είναι, πήγαν στο κράτος και κλάφτηκαν. «Μπαμπά, μπαμπά, μου παίρνουν την ρευστότητα. Το κράτος τους έδωσε ρευστότητα.

Και τι έκαναν οι τράπεζες; Πήραν τα ευρωπαϊκά και τα κρατικά λεφτά και …αγόρασαν τις μετοχές τους! Σε καιρούς που η κοινή λογική και η Τράπεζα της Ελλάδος λέει «περιφρουρήστε το κεφάλαιό σας», «δώστε δάνεια στην αγορά που πονάει» κλπ, οι τράπεζες μοιράζουν πλουσιοπάροχο αφορολόγητο μέρισμα…σε ημέτερους; Στα αφεντικά τους;

Στην φωτό, ο κύριος Προβόπουλος, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Υποτίθεται ότι διασφαλίζει το τραπεζικό σύστημα. Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στην Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος στην Άλφα.

Γράφει σήμερα (1/11) η Ναυτεμπορική ότι Πειραιώς και Eurobank σκέφτονται ότι μπορεί και να μην θέλουν την κρατική ενίσχυση... Τουλάχιστον μία τράπεζα, ξένων συμφερόντων, την αρνήθηκε, με το σκεπτικό ότι ήταν μηδαμινή σε σχέση με αυτήν προς τις Ελληνικές και δεν ήθελε τον μπελά...Προφανώς άλλα έχουν παιχθεί.

8 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Και για να είμαι σωστός, στην φάση που είμαστε δεν μπορεί η κεντρική τράπεζα να αφήσει καμμία τράπεζα να φαλιρίσει. Αν φαλιρίσει μία, καταρρέει όλο το σύστημα.

Αλλά η αγορά ιδίων μετοχών;

Ρευστότητα παρέχουμε ή δωράκια στους εαυτούς μας;

Δείτε και το http://www.antinews.gr/?p=4081

Ανώνυμος είπε...

και τα λεφτα μας ειναι σιγουρα τωρα;

Ανώνυμος είπε...

Λογική η επισήμανση, αν ωστόσο γύρισε το κλίμα της αγοράς από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών, δεν βοηθάει η θετική προσδοκία την πραγματική οικονομία?

Ανώνυμος είπε...

Χαζή ερώτηση θα κάνω, αλλά κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ, είναι γιατί οι τράπεζες ήταν καλύτερες από το συρτάρι της σερβάντας μου, για να φυλάει τα χρήματά μου ιδιαίτερα μετά την πτώση των επιτοκίων και της επιβολής φόρου 10% επ' αυτού στα επιτόκια.

Ανώνυμος είπε...

xereis kanenan dioikiti tis TTE pou na min krata isoropies?

Ανώνυμος είπε...

H ISTORIA THA GRAPSEI OTI OI TRAPEZES EFTASAN STO APOKORYFOMA TIW PARASITIKIS DOXAS TOYS STO 2008

αμμοδύτης είπε...

Εκτός μέτρων ζητεί να μείνει η Τράπεζα Πειραιώς

1/11 07:00 - Μετά τις επιφυλάξεις της Eurobank διά στόματος Νίκου Νανόπουλου, από πλευράς της Τράπεζας Πειραιώς δηλώνεται ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της αναφορικά με το πακέτο μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος

απο την Ναυτεμπορικη

Ανώνυμος είπε...

βρε μήπως τα golden boys δεν θέλουν γκιουλέκα στα μπονους τους;;