Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

1571 Battaglia di Lepanto


Σας έχω ζαλίσει με ιστορίες Ρωσο-Τουρκικών πολέμων στις σκοτεινές μου κινήσεις να καταλάβω τις σχέσεις καθολικών και ορθοδόξων στην Τήνο. Συνάμα, σας ζαλίζω κατά καιρούς με απόψεις ή σχόλια για την κεφαλαιαγορά. Σήμερα, τα δύο προσφιλή μου θέματα συναντιόνται:

Το Χρηματιστήριο σήμερα πέρασε κάτω από τις 1571 μονάδες. Ξέρετε… 1715, η πτώση της Τήνου, 1571 η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (που δεν έγινε στην Ναύπακτο αλλά στην ευρύτερη περιοχή που οι Βενετοί αποκαλούσαν «Όρμο Ναυπάκτου») ανάμεσα στην Ιερή Συμμαχία της Γαληνότατης, του Πάπα, της Γένοας, της Ισπανίας, της Σαβοΐας, και των Ναϊτών Ιπποτών, από την μία και τους Οθωμανούς υπό τον Kaptan-ı Derya Ali Paşa με διάφορους κουρσάρους, αλλά χωρίς αρκετούς γενίτσαρους από την άλλη.

Αν οι ιεροί σύμμαχοι δεν τρωγόταν μεταξύ τους, ίσως να είχαν εκμεταλλευτεί την νίκη τους και να είχαν φτάσει μέχρι τα Δαρδανέλια και την Κωνσταντινούπολη… Οι Τούρκοι ανέκαμψαν λίγο αργότερα και υπό τον Piyale Pasha, πήραν την Κύπρο και ταλαιπώρησαν και την Τήνο.

Η Ναυμαχία του Λεπάντο, η δεύτερη ίσως σημαντικότερη ναυμαχία στον κόσμο, μετά την Σαλαμίνα, από πολλές απόψεις σταμάτησε την προέλαση των Τούρκων στην Μεσόγειο. (Αυτές τις μέρες, το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι γεμάτο Ιστορία). Κοντά στον ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Castello της Βενετίας, υπάρχει η καθολική Santa Maria Formosa (Αγία Μαρία η Έκλαμπρος) όπου φυλάσσεται η Madonna di Lepanto, ή Παναγία της Ναυπάκτου, ιερό κειμήλιο της Βενετίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Βιβάλντι έγραψε το 1716 την Juditha triumphans devicta Holofernis barbarie, σε ανάμνηση της νίκης των Βενετών έναντια στους Τούρκους στην Κέρκυρα!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=-udnuLOdyUY&feature=related

για απόσπασμα