Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Ρωσο-Τουρκικός πόλεμος 1768-1774 (1)


Η Τήνος ήταν στρατηγικής σημασίας στα τέλη του 18ου αιώνα, με Ρώσους, Γάλλους και Τούρκους (και Άγγλους) να τραβάνε ο καθένας προς τα συμφέροντά του. Εμάς μας έχουν πει για τον Λάμπρο Κατσώνη και τον Aleksey Grigoryevich Orlov, και την θαυματουργή εικόνα, και την παλιγγενεσία.

Ο Ρωσο-Τουρκικός πόλεμος 1768-1774 ξεκίνησε σαν Πολωνικός διχασμός, μεταξύ του Πολωνού βασιλιά (και εραστή της Αικατερίνης της Μεγάλης) και Πολωνών «ευγενών» . Η Αικατερίνη η Μεγάλη έκανε την Ρωσία την Μεγάλη Δύναμη στην ΝΑ Ευρώπη και απέκτησε πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα .

Μπορεί να θυμάστε το έργο «Τάρας Μπούλπμπα» αν είστε παλιοί. Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Nicolai Gogol. Είναι ιστορικό μυθιστόρημα ρομαντικού εθνικισμού με θρησκευτικά περιτυλίγματα. Αφορά στην διαμάχη των αγνών και ηρωικών ορθόδοξων Κοζάκων, με τους καθολικούς Πολωνούς. Οι καθολικοί Πολωνοί υποβοηθούμενοι από Εβραίους κατηγορούνταν για φρικτά εγκλήματα ενάντια στους φτωχούς ορθόδοξους. Επιτίθενται οι ορθόδοξοι, σκοτώνουν τους εβραίους, πολιορκούν τους καθολικούς, αντεπιτίθενται οι καθολικοί, σκοτώνουν τα παιδιά του Τάρας και τελειώνει το μυθιστόρημα (και το έργο) με τον ετοιμοθάνατο φλεγόμενο Τάρας να ευαγγελίζεται την έλευση του Μεγάλου Τσάρου που θα κυβερνήσει την Γη.

Το μυθιστόρημα θεωρείται «θεμελιώδες» στην δημιουργία του της «ρωσικής ψυχής» και του ρωσικού εθνικισμού, στο πλαίσιο της ανόδου των πάσης φύσεως εθνικισμών, στο τέλος του 18ου αιώνα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο σνδικάτο. Με ρώσικη προπαγάνδα δεν είμαστε αυτοί που είμαστε? Όταν κατέρευσαντο 89 ησυχάσαμε για λίγο. Τα αέρια δικά τους είναι.

Ανώνυμος είπε...

Παραμύθι σερβίρουν, ο καθένας αυτό που συμφέρει αυτόν. Όσο πιο υπανάπτυκτος και αμόρφωτος είσαι τόσο πιο εύκολα το χάβεις

Ανώνυμος είπε...

Για να μην παραπονιέται όποιος παρεξιγιέται με τα όνειρα. Ρώσικη η πατέντα.