Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Θέα Βορειοανατολικό-Ανατολικό Αιγαίο


Περίεργες πρωινές ώρες, έχεις την ευκαιρία να χαζέψεις τον ορίζοντα. Ήξερα από παλιά ότι με την ανατολή φαίνεται η Χίος από την Βόρεια Τήνο. Μερικά από τα τελευταία πρωινά, φαινόταν όχι μόνο η Χίος, αλλά και ένα σωρό άλλα νησιά. Αν ήμουν πρωτόγονος άνθρωπος με σχεδία, σίγουρα θα έμπαινα στον πειρασμό να δω τι μέρη είναι αυτά…


Έχουμε και λέμε… Στις 23 μοίρες (Β-ΒΑ) και απόσταση 59 ναυτικών μιλίων αχνοφαίνοται τα Ψαρά. Από τις 35 έως τις 48 μοίρες φαίνεται η Χίος. Το πιο κοντινό της άκρο είναι στα 44 ν.μ. Από τις 57 έως τις 70 μοίρες φαίνεται, πολύ αμυδρά, μόνο σε καθαρές μέρες και η Τουρκία.

Στις 83-85 μοίρες, ανατολικά, και απόσταση 73 ν.μ. φαίνεται η Σάμος, και για την ακρίβεια το όρος Κερκετεύς, που υψώνεται απότομα στα 1400 μέτρα, και από την Τήνο φαίνεται μόνο σαν ένα απότομο βουνό. Με απόσταση 72 ν.μ., αρχίζει να έχει επιρροή και η καμπυλότητα της Γης, στο που τελειώνει ο ορατός ορίζοντας… Η Ικαρία είναι στις 85-95 μοίρες, ανατολικά, και απόσταση 45 ν.μ., και αυτό που φαίνεται πιο καθαρά λόγο ύψους είναι ο Κάβο Πάπας, αλλά όλη η Ικαρία φαίνεται, είναι ψηλό νησί. Από εδώ που είμαι, φαίνεται ο φάρος της Άνδρου στις 335 μοίρες, Β.,η κορυφή του Τσικνιά στις 107, το Ξώμπουργο στις 122, και μεταξύ των δύο, στις 116 μοίρες, φαίνεται και λίγη Μύκονος.

Αν θέλετε και άλλες θέες από το οροπέδιο, δείτε εδώ. Δεν ξέρω τι λένε οι μετεωρολόγοι, και οι κλιματολόγοι, αλλά 1-2 μέρες τώρα, κάνει κρύο το πρωί στο ταπεινό υψόμετρο των 400 περίπου μέτρων…

ΥΓ. (α) Οι εικόνες σε αυτή την ανάρτηση, μεγεθύνονται με κλικ επάνω τους. (β) Η πορτοκαλιά γραμμή πάει στις βραχονησίδες "Καλόγεροι", στρατηγικής σημασίας. (γ) Ζητώ συγγνώμη που δεν απαντώ σε σχόλια, αλλά είμαι με στικάκι κινητής τηλεφωνίας και είναι αρκετά μεγάλο πρόβλημα η επικοινωνία με το διαδίκτυο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

....κι είπα πως είχαν τελειώσει τα κατακαλόκαιρα, και αγκαλιά μου το φθινόπωρο είχα...
μα ήρθες,κι έφερες λιόχτιστα σπίτια από την Ικαριά, βότσαλα και άμμο απ᾽το Μαραθονήσι...
ήρθες... φώτισες...

Ανώνυμος είπε...

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=352060&dt=03/09/2010

Ανώνυμος είπε...

Είσαι σε κάποιο υψόμετρο και τα βλέπεις. Η καμπυλότητα της Γης πράγματι δεν επιτρέπει ορατότητασ σε τέτοιες αποστάσεις από το επίπεδο της θάλασσας. Και στο Ξώμπουργο έχει καταπληκτικές θέες και στον Τσικνιά.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν δείχνει τους Καλόγερους το GoogleEarth?