Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τα έργα και η χρηματοδότησή τους


Με αφορμή άρθρο της «Τηνιακής», Θα σχολιάσω και εγώ την χρηματοδότηση των Δημοτικών (και όχι μόνο) έργων.

Η λέξεις «χρέος» και «δανεισμός» είτε από το Δημόσιο, είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εμένα μου δημιουργούν και φόβο και άγχος. Και αυτό, γιατί τα περισσότερα Δημόσια και Δημοτικά έργα (σε όλη την Ελλάδα), είτε το πιστεύουμε, είτε όχι, τα πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι, άμεσα ή έμμεσα.

Το Δημόσιο χρέος, που έχει ξεπεράσει τα €300 δις, και που όσο και να χτυπιέται ο κύριος Παπακωνσταντίνου η «ρύθμισή» του (λέγε με «ελεγχόμενη χρεοκοπία») είναι αναπόφευκτη – και έχει συμβεί στην Ελλάδα αρκετές φορές στο παρελθόν -- είναι η απόλυτη απόδειξη και επιβεβαίωση της αρνητικής μου τοποθέτησης σε Δημόσιο και κατ΄ επέκταση σε Δημοτικό χρέος. Αν σήμερα είμαστε σε καθεστώς οικονομικής Κατοχής, με το spread πάνω από τις 900 μονάδες, αν ανεβαίνει το ΦΠΑ, αν ανεβαίνει η ανεργία, αν θα φτωχύνουμε όλοι κατά 30 ή 50%, ή αν θα πεινάσει το 30% των Ελλήνων, είναι αποτέλεσμα της διόγκωσης του Κράτους και του δανεισμού του, κυρίως από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Εμένα με ενοχλεί κάθε καθεστώς Κατοχής, αλλά αυτό θα το καταλάβει ο πολύς κόσμος μετά τις Δημοτικές εκλογές, και να μου το θυμηθείτε.

Αν ο μέσος άνθρωπος αισθάνεται ανήμπορος να ελέγξει τα «Δημόσια Κρατικά Έργα», τουλάχιστον τα Δημοτικά έργα και φαίνονται, και ο μέσος Δημότης «βλέπει», και την λήψη των αποφάσεων, και την υλοποίηση, και την χρηματοδότηση…


Από αυτή την άποψη, η δανειακή χρηματοδότηση είναι, καθ εαυτή, διαφανής. Την βλέπεις, είτε συμφωνείς με το έργο, είτε διαφωνείς. Και κάνεις και τα κουμάντα σου ότι κάπως θα το ξεπληρώσεις, και ελέγχεσαι από τους δημότες σου, άμεσα, και όχι σε 6 μήνες ή 6 χρόνια. Η χρηματοδότηση με αύξηση των υποχρεώσεων σε προμηθευτές, π.χ. εργολάβους, είναι και λανθασμένη, από χρηματοοικονομικής άποψης, και αδιαφανής. Βασίζεται στην κάκιστη διαχειριστική πρακτική που διέπει το Ελληνικό Δημόσιο «καν’ το μωρέ τώρα, και θα βρεθούνε τα λεφτά». Ή «κάνε τώρα αυτό και θα πάρεις το άλλο για αντάλλαγμα».

Η κεντρική Κυβέρνηση θα έχει όλο και περισσότερα προβλήματα, που μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου ΔΕΝ θα μπορεί να κουκουλώνει με λόγια. Έτσι, όλο και περισσότερα Δημοτικά έργα που είχαν κρατική χρηματοδότηση, θα βασίζονται σε Τοπική χρηματοδότηση. Οι Δήμοι που θα προκύψουν από τον Καλλικράτη θα ανακαλύψουν ότι, όχι μόνο θα πρέπει να μάθουν τι είναι χρηστή και διαφανής οικονομική διαχείριση, αλλά ότι δεν μπορούν να συντηρούν περισσότερους Δημοτικούς υπαλλήλους από όσους …Δημότες έχουν. Ούτε θα μπορούν να χρηματοδοτούν «έργα» αμφίβολης χρησιμότητας, ούτε με δανεικά, και ακόμα χειρότερα, με φανερή ή (φόβος και τρόμος) αφανή αύξηση στο κεφάλαιο κίνησης.

Δεν έχω άποψη, ούτε θέλω να έχω άποψη στο ποιος κάνει τι, σήμερα στην Τήνο, αλλά θα κάνω μία πρόβλεψη: Όποιος προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα πρέπει να κάνει (συγγνώμη για την λέξη) και μία απογραφή… Τα δάνεια, φαίνονται. Οι υποσχέσεις πληρωμής σε ορισμένες κατηγορίες εργολάβων, όχι πάντα. Και η αποπληρωμή τους, ενστικτωδώς, με ανησυχεί.



Το παραπάνω σχεδιάγραμμα (δεν έβαλα αμέσως παραπομπή από που το ξεσήκωσα -- συγγνώμη δεν θυμάμαι τώρα), είναι η ιστορία της μεταπολίτευσης, ή «Πώς χάσαμε την οικονομική (και την εθνική;) μας ανεξαρτησία», αλλά αυτό είναι άλλη ανάρτηση...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το δικομματικό κράτος της πασοκοδεξιάς-δεξιοπασοκικής διακυβέρνησης μας έχει φέρει στα χάλια που είμαστε. Η δεξιά έχει τις ευθύνες της πριν το 1967. Από εκεί και μετά έχουμε πασοκρατία. Από το 81-89 καταστράφηκε η ΝΔ και η δεξιά, με τα πασοκοκρατούμενα ΜΜΕ δεν είναι παρά αναποτελεσματικές παρενθέσεις. Το σημερινό Πασόκ είναι φασισμός με πρασινοσοσιαληστρική προβιά.

Ανώνυμος είπε...

Βαλτός ήταν και ο Αντρέας. Στην εποχή του ήταν ήρωας που έκανε όνειρα πραγματικότητα Αλλά το είδαμε και το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Ο Γέρος Παπανδρέου? Αυτός δεν ξεπούλησε τους κομμουνιστές στους Άγγλους?

Ανώνυμος είπε...

Ολοι την πάρτη τους

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομιζω οτι το κρατος ειναι δικοματικο.Στην ουσια ενα κομμα μας κυβερναει.Δεν υπαρχει αριστερα,δεξια και κουραφεξαλα.Αυτα ηταν τα μεγαλα λογια τησ μεταπολιτευσης.Το θεμα ειναι τα προσωπα,αυτα κυβερνουν και εφαρμοζουν πολιτικες αναλογες των περιστασεων.Το ΠΑΣΩΚ αυτη τη στιγμη κυβερνα εφαρμοζοντας την ιδεολογια του?Μηπως η προηγουμενη κυβερνηση εφαρμοσε την δικη της?Ολοι κρινονται εκ του αποτελεσματος.Αυτο που ενδιαφερει εμενα ειναι οτι βλεπω τους τοπικους "αρχωντες" να μην μπορουν να εφαρμοσουν πολιτικες αναλογα των περιστασεων αλλα αλλα αναλονονται σε μικροπολιτικες σκοπιμοτητες χωρις ποτε να παρουσιαζουν εργο.Πρεπει καποια στιγμη να μας πουν πως σκεπτονται την ΤΗΝΟ ΜΑΣ μετα απο 10 χρονια,και να αγγιξουν ορισμενα καθεστωτα που εχουν καταστρεψει το νησι.Αλλα πως να το κανουν αυτο οταν απο μονοι τους ειναι καθεστος?...Περιμενω με αγωνια να εμφανιστει μια τριτη υποψιοτητα ικανη να ταροξει τα λιμναζοντα νερα στην τοπικη μας αυτοδιοικηση.Τουλαχιστον να μας πει καποιος κατι ουσιοδες,κι οχι να μας μιλαει για τα προσωπικα οφελη που θα αποκτησουμε αν των ψηφισουμε,κατι ουσιοδες για το νησι μας,κατι για το μελλον του,να μας πει οτι θα βοησει το νησι με αυτο κι αυτο και τ'αλλο.Προσωπικα πιστευω οτι η Τηνος διαθετει τετοιες προσωπικοτητες απλα εμεις τοσα χρονια ψηφιζουμε δημαρχους με οπως και τους προθυπουργους.

Ανώνυμος είπε...

Το ρώτησα και προηγούμενα. Ποιός αγαπάει το νησί.

Ανώνυμος είπε...

Ολοι το αγαπαμε το νησι,καθενας με τον τροπο του.Μακαρι να το αγαπουσαν και αυτοι που κρατανε-κατα ενα μεγαλο ποσοστο ευθηνης-την τυχη του στα χερια τους γιατι ο τροπος τους μοιαζει με τον τροπο που αγαπουν η Ελληνες πολιτικοι τους Τουρκους ομολογους τους.Μεχρι και κουμπαριες κανουν αλλα μετα δεν σε ειδα δε σε ξερω!Αλλα ειπαμε απο το '67 στην Ελλαδα περιμενουμε την αλλαγη,στην Τηνο θα ερθει σε 25 χρονια?!!!

Ανώνυμος είπε...

να κάνετε μία δημοσκόπηση για προγνωστικά

Ανώνυμος είπε...

Tα δημοτικά έργα κατά 90% είναι άχρηστα έως επιζήμια. Απόδειξη πως βασικές υπηρεσίες όπως νερό, αποχέτευση, σκουπίδια δεν παρέχονται. Λεφτά θα δίνονται μόνο για έργα αποκατάστασης θεομηνιών και καταστροφών. Τα άλλα ξεχάστε τα.

Ανώνυμος είπε...

Το νερό της Ζοδεμένης στη Καλονή ήρθε με εθελοντική εργασία και λεφτά από τους κατοίκους. Από τότε πετάνε λεφτά βάλε βγάλε ράβε ξήλωνε και το βιολί να πέζει

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΣΟΚ και τα παιδάκια του κάνουν τα πάντα να κρατηθούν μέχρι τον Νοέμβρη. Τα έργα γι αυτό γίνονται να βγει και κανένα φραγκάκι και κανένα ψηφαλάκι

Ανώνυμος είπε...

Να γίνοται Μάρτιο οι εκλογές που δεν έχει έργα.