Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Γιαουρτάκι ή γουρουνόπουλο;


Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ από την Ελευθεροτυπία

Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της Ανδρου η πληροφορία ότι το νησί τους θα μετατραπεί σύντομα σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο. Η ανησυχία των κατοίκων πηγάζει από το γεγονός ότι βάσει των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών αναμένεται να τοποθετηθεί στο νησί, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα τη μορφολογία του χώρου.

Πληθαίνουνε τον τελευταίο καιρό οι αντιδράσεις κατοίκων των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών μας για την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών ύψους άνω των 100 μέτρων.

Ανοίγει έτσι ένας διάλογος για τις συνέπειες μιας ελαφρά τη καρδία επιτάχυνσης της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Διάλογος που εδώ και καιρό απασχολεί και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Ολο και πιο συχνά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διατυπώνουν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θέτουν ακόμη ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την πραγματική συμβολή της τεχνολογίας των ανεμογεννητριών στην ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αμφιβολίες εκφράζονται και για την αποτελεσματικότητα της αιολικής ενέργειας, που από τη φύση της είναι απρόβλεπτη και αυξομειούμενη χωρίς να αποθηκεύεται. Αναφορά γίνεται επίσης στο γεγονός ότι οι πηγές αιολικής ενέργειας δεν είναι ικανές να μας απαλλάξουν από τις ρυπογόνες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά. Προκαλούν ανισορροπία στο σύστημα διανομής, απαιτώντας πολυδάπανα συμπληρωματικά δίκτυα και αυτοματισμούς που τα πληρώνει ο φορολογούμενος και όσο αυξάνει η συμμετοχή τους απαιτούν την κατασκευή πρόσθετων συμβατικών σταθμών για εφεδρεία, των οποίων η παράλληλη υπολειτουργία κοστίζει οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για τον χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό εξάπλωσης των σταθμών αιολικής ενέργειας, που έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται η βιοποικιλότητα, να αποδεκατίζονται τα τελευταία οχυρά χλωρίδας και πανίδας. Να αλλοιώνεται ανεπανόρθωτα το ανάγλυφο, παραβιάζοντας την κλίμακα του τοπίου, του σημαντικότερου εθνικού μας πόρου, με χωματουργικά, δρόμους, δίκτυα ρεύματος, μηχανές ύψους 150 μ. κ.λπ.

Να μειώνεται η αξία της γης και των ακινήτων γύρω από τα πάρκα. Ενώ παρόμοιες πρακτικές έρχονται σε αντιπαράθεση με τον τουρισμό και ιδιαίτερα τις εναλλακτικές μορφές.

«Είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες γύρω από οικολογικά ζητήματα, ανάμεσά μας επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, και μπορεί σε πρώτο άκουσμα η αντίδρασή μας στους αιολικούς σταθμούς να ξενίζει και να μοιάζει τοπικιστική. Δεν είναι έτσι όμως, ανησυχούμε πραγματικά και βασίζουμε την ανησυχία σε πολλά επιχειρήματα», λέει στην «Ε» ο περιβαλλοντολόγος και εκπρόσωπος του δικτύου οικολογικών οργανώσεων του Αιγαίου, Αλέξανδρος Μαβής, που μαζί με πολλούς κατοίκους της Ανδρου αντιτάσσεται στην αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Ανδρο και εδώ και χρόνια μελετά σε βάθος το θέμα και προσθέτει: «Το σύμβολο της ανανεώσιμης ενέργειας έχει μετατραπεί σε δούρειο ίππο της βαριάς βιομηχανίας. Ολα τα τελευταία νομοθετήματα για τις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας στην ουσία ασχολούνται μόνο με βιομηχανικά αιολικά "πάρκα". Βασίζονται σε μια κατάσταση και μια στρεβλή εικόνα ήδη διαμορφωμένη από τις εταιρείες και επιχειρούν επίσπευση πάση θυσία. Χωροταξική προσέγγιση δεν έγινε ποτέ. Το τελευταίο νομοσχέδιο θα έχει καταστροφικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

«Εάν το ζητούμενο», λέει ο κ. Μαβής, «είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξοικονόμηση και τον εξορθολογισμό της ενεργειακής χρήσης και ζήτησης και στην προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος, κατευθύνσεις που θα είναι πολύ πιο αποδοτικές και με λιγότερο κόστος. Πρώτα εξοικονομεί κανείς και μετά προσθέτει. Με την παρούσα λογική είναι σαν να προτείνουμε σε έναν παχύσαρκο αντί για δίαιτα να τρώει και ένα άπαχο γιαουρτάκι μαζί με το γουρουνόπουλο.

Ετσι προωθούνται μονόπλευρα και με απαράδεκτα συνοπτικές μεθοδεύσεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών "πάρκων", των οποίων η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται σοβαρά σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από πλούσια βιβλιογραφία, τα οποία παρά το δυσανάλογο κόστος των υποδομών που απαιτούν, δεν μας απαλλάσσουν από τους συμβατικούς σταθμούς και τα οποία δεν συνεισφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας δείχνει να καθορίζεται από την προοπτική του εύκολου κέρδους».

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός υποψήφιος της τοπικής αυτοδοίκησης θα βρεθεί με ποσοστά?

Ανώνυμος είπε...

Και γιαουρτάκι και γλυκό κυδώνι μετά το γουρουνόπουλο

Ανώνυμος είπε...

Τι περίμενες; Τώρα που δεν τις θέλουν αλλού σε εμάς θα τις φέρουν. Σε 10 χρόνια θα λέμε τι καταστροφή πάθαμε

Παράξενος είπε...

Στο Ηλεκτρον Σεπτεμβριος 2010 (περιοδικό της διοίκησης της Δ.Ε.Η.) μεχρι το 2014 πρέπει η Κυκλάδες να έχουν τροφοτηθεί σε σύστημα βρόχου με τάση 150κv πρώτο κομμάτι Λαύριο, Κύθνος, Σύρος, και μετά, Πάρος, Νάξος.
Παράλληλα πρός Μύκονο, Τήνο για να κλείσει ο βρόχος(αμφίδρομη τροφοδότηση) με την Άνδρο και να αξιοποιηθούν οι εκεί εγκαταστάσεις ώστε να μπορέσουν να αποροφήσουν την ενέργεια απο τα αιολικά που θα στηθούν εκει.
Ευτυχώς κάνει ειδική αναφορά οτι η Τήνος θα τροφοδοτηθεί με υποθαλάσσιο καλώδιο και θα αξιοποιηθούν οι υποσταθμοί κλειστού χώρου (κτίρια) τα οποία λέει οτι είναι κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Ανώνυμος είπε...

Γνωστη εταιρια δημοσκοπησεων διεξηγαγε τηλεφωνικη δημοσκοπισηση κατα παραγγελια "επιφανους Τηνιακου"και εντυποσιαζει με τα ερωτηματα που ετεθησαν,οπως και με τα αποτελεσματα της.Ποιον βγαζει δημαρχο με διαφορα 8,3%?

Ανώνυμος είπε...

μούφα ακούγεται το τελευταίο. Χαλασμένο τηλέφωνο. Τόσο καιρό στο νησί δεν άκουσα κανένα να τον πήρανε τηλέφωνο να τον ρωτήσουν. Αυτά στο νησί δεν κρύβονται!

Ανώνυμος είπε...

για να έχει νόημα μία δημοσκόπηση πρέπει να λες πότε, πόσοι, τα ερωτήματα κλπ

δημοσκόπηση 20 ατόμων στον Τριαντάρο, ή 20 ατόμων στο Φαλατάδο δεν έχει στατιστική σημασία

εξ άλλου κοντός ψαλμός αλληλούϊα

Ανώνυμος είπε...

http://www.topontiki.gr/article/9682
Εκατομύρια ευρώ με κρεμύδια!

Ανώνυμος είπε...

Κι ομως αυριανος δημαρχος συμφωνα με την δημοσκοπιση που εγινε σε δειγμα 650 ατομων ειναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ!!Επισεις στο ερωτηματολογιο ετεθησαν ονοματα ως πιθανες υποψηφιοτητες και βγηκαν συμπερασματα για το μελλον....μεγαλο ειναι δε και το ποσοστο αποχης που φτανει το 18% Ισος αυτος που περαγγειλε την δημοσκοπηση εχει κατι στο μυαλο του,γιατι προς το παρων κραταει ουδετερη σταση και δεν εχει παρελθον στους δημους.Ειδωμεν....

Ανώνυμος είπε...

Λες η απελευθέρωση από το δικοματισμό να αρχίσει από την Τήνο? Δύσκολο γιατί τα στρατιωτάκια είναι πιασμένα από τους φεουδάρχες. Toυλάχιστον να πούμε ΌΧΙ στους λακέδες του ΔΝΤ

Ανώνυμος είπε...

είπαμε να λέμε παραμύθια αλλά αυτό παραείναι: ότι και καλά ερωτήθηκαν 650 άτομα πάνω στο νησί και κανείς δεν πήρε μυρωδιά παρά μόνο ο ανώνυμος των 11:58 που έχει και όλα τα στοιχεία για την έρευνα...
Οι περισσότεροι εδώ μέσα θα θέλαμε 3ο συνδυασμό αλλά η πικρή πραγματικότητα είναι πως στην προσπάθεια που έγινε μέσα στον καλοκαίρι ώστε να συμπληρωθεί 3ο ψηφοδέλτιο όλοι κάναμε τις πάπιες! Άλλος είπε έχω δουλειές και δεν μπορώ να ανακατευτώ, άλλος είμαι εκεί και δεν θέλω να φανεί το όνομά μου κοκ. (δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός παλικάρια όταν βγαίνουμε στην βροχή δίχως ομπρέλα)

Ανώνυμος είπε...

και που είσε ακόμα, με της ανεμογενήτριες τα ίδια θα γίνουν.

αδιαφορία πλήρη. σε ενα τόπο χωρίς πολίτες αποφασίζουν οι προύχοντες τι ειναι καλο και τι κακο για εμάς.

Ανώνυμος είπε...

Να τι εννοούμε με την ανάπτυξη http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4594796. Αιολικά, αιολικά, αιολικά. Εις υγείαν μας.

Ανώνυμος είπε...

http://andriwtis.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Περισσοτερα στοιχεια μολις καταφερω να παρω και την ερευνα στα χερια μου για να πειστουν και οι δυσπιστοι που δεν θελουν να καταλαβουν οτι επιτελους οι Τηνιακοι ξυπνησαν και θα αντιδρουν σε ολα τα κακος κειμενα του τοπου τους.Τελος η φατριες και τα φεουδα.Ολοι οσοι χρησιμοποιουν την ψηφο μας για να πλουτισουν και να εκμεταλευτουν την θεση που τους δινει θα πανε-πρεπει να πανε-σπιτια τους.-Πρεπει να δωσουμε την ευκαιρια στους νεους που θελουν αλλα τους κανουμε να μην τολμουν,λες και ειδαμε προκοπη απο επαγγελματιες πολιτικους για να δουμε απο επαγγελματιες δημαρχους......συνεχιζεται.....

Ανώνυμος είπε...

http://lamogios.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

την ελπίδα την χτίζουμε, δεν την παίρνουμε με στοιχεία στα χέρια