Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Θα συνηθίσεις... θα σου αρέσει...


Μόλις είδα ότι ο Πρωθυπουργός, θα κάνει διάγγελμα την Δευτέρα. Δεν έχω ιδέα τι θα πει, μάλλον πόσο χάλια ήταν τα πράγματα και πως οι "θυσίες του λαού δεν θα πάνε χαμένες", και πως "πρέπει να θυσιάσουμε για να διορθώσουμε τα λάθη της Δεξιάς και του Πασόκ". Είμαι σίγουρος θα αναγνωρίσει λάθη και στο Πασόκ. Ωστόσο, ποιάς Δεξιάς; Δεξιά είχαμε από το 1949 μέχρι το 1981. Πασόκ από το 1981 μέχρι σήμερα με ένα διάλειμμα του ανηψιού ΚΚ. Τον Μητσοτάκη, με συγχωρείτε δεν τον μετράω, τον βάζω …τυρκουάζ. Και από το 1981, ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν Υπουργός. Άρα δεν θα έχουμε ακριβώς παρθενογένεση, την Δευτέρα.

Σας το ξαναλέω. Μην πιστέψετε ούτε ένα δευτερόλεπτο ότι εσείς φταίτε για την κατάντιά μας. Σας λένε διεφθαρμένους και ότι φταίτε, για να έχετε το κεφάλι κάτω και δεν θα έπρεπε. Οι πολιτικοί μας φταίνε, και το χαζοκούτι που κοιτάτε 2-3 ώρες την ημέρα. Κλείστε την τηλεόραση!

Λυπάμαι που η οικονομική και η α-πολιτική συγκυρία δηλητηριάζουν τις εκλογές, γιατί οι εκλογές θα έπρεπε να είναι καθαρά Τοπικές, και όχι κομματικές, ούτε να είναι Δημοψήφισμα για το αν λέμε «Ναι» ή «Όχι» στην Κατοχή που δεν καταλάβαμε καλά-καλά πως μας προέκυψε. Κατοχή έχουμε, μην έχετε αμφιβολία.

Παρεμπιπτόντως, βγήκε προχτές -- είπανε, δεν το άκουσα εγώ με τα αυτιά μου -- κάποιος Ιταλός, Lorenzo Bini Smaghi, της Ερωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και είπε ότι αν ο Πρωθυπουργός μας είχε πάρει τα προφανή, τα σε όλους γνωστά, τα απαραίτητα μέτρα όταν κέρδισε τις εκλογές, δεν θα είχαμε ούτε την κρίση δανεισμού ούτε θα είμαστε τώρα σε ασκήσεις γιόγκα και Καθεστώς Μνημονίου. Το είπε δεν το είπε, στην Αθήνα το φωνάζουν οι πάντες εδώ και ένα χρόνο, Πασόκοι, και Δεξιοί, αλλά έχει γίνει ΚΑΙ αυτό πολιτικό θέμα.

Θα σας πω εγώ από τώρα μια πικρή αλήθεια. Πήγαν να φτιάξουν ένα κλίμα ευφορίας, αλλά τέτοιες μέρες, τέτοια λόγια... Τα αδιέξοδα στενεύουν. Το πρόγραμμα αποπληρωμών χρέους τα επόμενα δύο χρόνια λέει ότι …δεν θα μπορούμε – ότι αυτό σημαίνει. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι «όχι σε καλή κατάσταση». Η Αγροτική Τράπεζα παρακαλάει τις Κατοχικές Δυνάμεις να την αφήσουν να κάνει αύξηση κεφαλαίου γιατί … δεν έχει. Οι φόροι είναι πάνω, αλλά τα έσοδα του Κράτους κάτω, και η ανεργία πάνω. Το πετρέλαιο και το ρεύμα πάνω 10 ή 20% και να μην με λένε αμμοδύτη αν δεν κρατάει τα χειρότερα για μετά τις εκλογές… Ίσως αυτό (δεν) θα πει την Δευτέρα. Καλή δύναμη.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιλάει κανείς ότι ο νέος Δήμος δεν θα έχει μία?

Ανώνυμος είπε...

Φρίκη η φωτογραφία.

αμμοδύτης είπε...

Ορίστε... την βελτίωσα, αν και η αρχική, που τώρα δεν πολυφαίνεται, νομίζω ότι αρμόζει στην γενικότερη κατάσταση

Ανώνυμος είπε...

κούκλα... δεν πειράζει, δεν χρειάζεται να μας σφίγγεται άλλο η καρδιά.

Ανώνυμος είπε...

Περίεργη σιωπή γύρω από την τύχη των δημοσίων υπαλλήλων
Υπάρχουν μερικά δεδομένα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε:
Πρώτον, έχουμε το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν χρέος στον κόσμο.
Δεύτερον, η μαύρη τρύπα του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή η διαφορά μεταξύ φόρων και δαπανών, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι τεράστια και Τρίτον, το ένα σκέλος του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή τα έσοδα (φόροι) έπιασαν οροφή σε ότι αφορά τη δυνατότητα επιβολής νέων φόρων. Εξάλλου, η απόφαση της κυβέρνησης για περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, δείχνει και πλήρη αδυναμία είσπραξης παλαιότερων φόρων.

Επομένως δεν μένει πλέον άλλη λύση από το... να μειώσουν (Τρόικα και κυβέρνηση) το άλλο σκέλος του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή τις δημόσιες δαπάνες. Η νέα αναθεώρηση του ύψους του ελλείμματος από την Eurostat, μάλλον σηματοδοτεί βέβαιη επέμβαση στις δημόσιες δαπάνες. Μέσα στις δημόσιες δαπάνες όμως είναι και ο αριθμός των απασχολουμένων στο Δημόσιο.

Η εκκωφαντική λοιπόν σιωπή, τόσο της Τρόικας όσο και της κυβέρνησης γύρω από την τύχη μεγάλου αριθμού Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων, ενόψει των επερχόμενων εκλογών μας βάζει σε ζωηρές ανησυχίες. Ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από την Βρετανική κυβέρνηση για απόλυση 500.000 Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τους Έλληνες δημόσιους υπαλλήλους

Ανώνυμος είπε...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑΤΑ…ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ!
Eδώ και λίγες εβδομάδες, τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, ή έστω λιγότερης κατήφειας, σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Στόχος, είναι να πείσουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία, πως τα «χειρότερα πέρασαν», πως «βρισκόμαστε στον πάτο αλλά πάμε να ανεβούμε σιγά – σιγά». Πώς, εν πάσει περιπτώσει, βρε αδερφέ, δεν θα έχουμε νέα μέτρα ή εάν έχουμε θα είναι πολύ ηπιότερα…

Αυτό εκφράζεται με διάφορους τρόπους:

Καταρχήν, βλέπουμε αυτές τις μέρες, τον Υπουργό Οικονομικών, να τονίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας λόγω της έκτης κατά σειρά αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, από τη Eurostat. Βέβαια, την ίδια ώρα ο Όλι Ρεν εμμέσως πλην σαφώς τον διαψεύδει, αλλά ο κ. Παπακωνσταντίνου επιμένει με καθημερινές δηλώσεις… Ποιόν να πιστέψουμε άραγε, όταν μάλιστα η σχετική ημερομηνία ανακοίνωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος μετατέθηκε από τις 22 Οκτώβρη για τα μέσα Νοέμβρη, μετά δηλαδή τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Bέβαια, η Κυβέρνηση δεν μένει εκεί. Εδώ και αρκετές ημέρες, τόσο ο οικονομικός τύπος όσο και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, πανηγυρίζουν για την πτώση των spread, από τις 1000 στις…670 μονάδες! Αυτό που ξεχνάνε βέβαια να μας πουν, είναι πως αυτή η πτώση οφείλεται στην μικρή (και όπως όλα δείχνουν, και για σκοπό επικοινωνιακής εξυπηρέτησης της Κυβέρνησης) δραστηριοποίηση των ελληνικών τραπεζών στην δευτερογενή αγορά ομολόγων (αξία συναλλαγών € 1,8 δις το Σεπτέμβρη του 2010 από…€51 δις το Σεπτέμβρη του 2009). Εικονική πραγματικότητα με άλλα λόγια!

Επίσης, γενικευμένη, είναι και η απόπειρα παραπλάνησης των εργαζομένων, σχετικά με τους επιμέρους δείκτες της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πανηγυρισμοί για τη μείωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο, χωρίς όμως να μας λένε πως η μείωση αυτή, οφείλεται στην πτώση των εισαγωγών και στην αύξηση των εξαγωγών πλοίων από δεύτερο χέρι, και όχι σε αύξηση των εξαγωγών αγαθών, δηλαδή σε αύξηση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας. Ακόμα ένα παράδειγμα, αποτελεί η μέτρηση της πτώσης των λιανικών πωλήσεων, βάσει των μη-αποπληθωρισμένων (δείκτης κύκλου εργασιών) αντί των αποπληθωρισμένων (δείκτης όγκου) στοιχείων.

Ανώνυμος είπε...

Τέλος, η Κυβέρνηση εμφάνισε το άσπρο – μαύρο και σε ότι αφορά το κεφαλαιώδες ζήτημα της ανεργίας. Μόλις χτες (19 Οκτώβρη), βάφτισε ως μεγάλη δέσμη καταπολέμησης της ανεργίας, τις χαριστικές παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο. Δηλαδή, την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα μια επισφαλή θέση εργασίας και φυσικά τις συμβάσεις μαθητείας – δουλείας για τους νέους.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, παρακολουθήσαμε πρόσφατα και τον οικονομικό τύπο να επικαλείται σκόπιμες διαρροές, οι οποίες εμφανίζουν το ΔΝΤ, να βλέπει θετικά την μέχρι το 2018, επέκταση του δανεισμού των € 110 δις. Φυσικά, «ξεχνούσαν» να μας πουν, πως η επέκταση αυτή θα συνεπάγεται, νέες δεσμεύσεις, δηλαδή νέα επικαιροποιημένα μνημόνια.

Με άλλα λόγια, αυτό που εντέλει προσπαθούν να κρύψουν η Κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, είναι πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν αφορούν μόνο το ύψος των κρατικών δαπανών και την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Έτσι λοιπόν, δεν μας λένε κουβέντα για το γεγονός πως η χρόνια υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Ούτε φυσικά πρόκειται να μας πούνε ποτέ, πως οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας αποψιλώνονται από το «σκληρό» ευρώ, δηλαδή σε τελική ανάλυση, λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Είναι προφανές πως η Κυβέρνηση αλλά και οι κυρίαρχες μερίδες της αστικής τάξης, τρέμουν πραγματικά την κάλπη της 7ης Νοέμβρη. Για αυτό εμφανίζουν μια εικονική πραγματικότητα μικρής βελτίωσης, αποκρύπτοντας το γεγονός πως την επομένη των εκλογών μας περιμένουν όλους και όλες σκληρά μέτρα!

Όσοι καταστρέφουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον μας τρέμουν, το ενδεχόμενο η βουβή οργή της κοινωνίας να εκφραστεί με το «μαύρισμα» των δυνάμεων, που στηρίζουν λιγότερο ή περισσότερο την τρόικα και το Μνημόνιο. Και επίσης, γνωρίζουν, πολύ καλά, πως μια «ανώδυνη κάλπη», θα σπείρει την ηττοπάθεια στα κομμάτια αυτά της κοινωνίας που σιγά – σιγά συνειδητοποιούν πως η θέση τους είναι στο δρόμο του αγώνα.

Ας τους χαλάσουμε λοιπόν τα σχέδια

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟ ΔΙΝΕΙ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΠΡΟΔΟΤΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

Διάβασε την ανακοίνωση του Δελασούδα. Θα φτιαξει την δεξαμενή καιτα σκουπίδια πρέπει να έχει αναδουλειές και θέλει αν υπηρετήσει την πατρίδα. ΣΤΟ ΜΠΕΤΑΤΖΙΔΙΚΟ ΣΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΑΣ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Στη Γαλλία γίνεται της π.....ας, στη Μ. Βρετανία ξυπνήσανε. Εμείς ΠΟΤΕ?
Το "κοινωνικό κράτος" αποδομείται πανευρωπαικά σε μιά νύχτα .
Η χούφτα ανθρώπων που κατάφεραν να ελέγξουν την απίστευτη εξέλιξη της τεχνολογίας την τελευταία 30ετία, εξαντλώντας αλόγιστα τον πλανήτη, τώρα δείχνουν τα δόντια τους.
Τα τσιράκια τους , στην Ελλάδα μας λένε διεφθαρμένους, στη Γερμανία βγάζουν φιρμάνια κατά των μη Γερμανών, στη Μ. Βρετανία ετοιμάζουν μαζικές απολύσεις κ.ο.κ
ΕΜΕΙΣ είμαστε οι πολλοί, εμείς πρέπει να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Οχι για την καλοπέρασή μας μα γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά και τα εγγόνια μας, τί κοσμο θα τους παραδώσουμε.
Ας αφυπνιστούμε πρίν είναι πολύ αργά.

Ανώνυμος είπε...

"Ἥμαρτον παραδοὺς αἷμα ἀθῷον οἱ δὲ εἶπον, Τί πρὸς ἡμᾶς σὺ ὄψει ..."ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 27

"ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων..."
Γ.Α. Παπανδρέου 20 Οκτωβρίου 2010

"Η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβει και άλλα μέτρα λιτότητας..."
Olli Rehn.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω, μας ταΐζουν και μας ποτίζουν τίποτα και μας έχουν αποβλακώσει τόσο, ή το πασοκ ως κόμμα ασκεί τόσο μεγάλη επιρροή στο κόσμο που αντι διαδηλώνει τους κρατά σα ζόμπι αποβλακωμένους;

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν το έχεις πιάσει ΣΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ και σε ταίζουν πράσινες παπάρες. ΡΩΤΑ τον Δήμαρχο και τον Ζαζά, αν θα βάψουν τα έργα που ΔΕΝ έκαναν 12 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ .

Τηθύς είπε...

ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΑΣ ΘΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!

http://www.komitinos.com/

Ανώνυμος είπε...

τα βουνά μας θα γίνουν οι σκουπιδιάρες του μπόμπολα και του κοπελούζου.