Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Μας κοροϊδεύουν


Διαφημίζει ο Όμιλος που θέλει να βάλει αιολικά στις Κυκλάδες τα εξής:

1. Θα μας εξασφαλίσει την ηλεκτροδοτική μας ασφάλεια

2. Θα μας φέρει θέσεις εργασίας

3. Θα φέρει εκπτώσεις στο ρεύμα επειδή θα έχουμε αιολικά

Πρόκειται για τρία, με συγχωρείτε, χυδαία ψέματα που σκοπό έχουν να τουμπάρουν εμάς, προκειμένου να μην πιέζουμε τους αιρετούς της Τοπική Αυτοδιοίκησης να αντιδράσουν.


1.Τα αιολικά από μόνα τους είναι, ηλεκτροδοτικά, άχρηστα. Όχι απλώς άχρηστα, είναι βλαπτικά για την ηλεκτροδότηση.  Όταν δεν φυσάει, προφανώς δεν ηλεκτροδοτούν τίποτα (οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροδοτούν), κι όταν φυσάει, επειδή οι συμβατικές δεν μπορούν να αναβοσβήνουν, το αιολικό ρεύμα είναι άχρηστο και ο διαχειριστής του δικτύου ψάχνει γειτονικές χώρες να το ...πετάξει.  Κι αν οι συμβατικές μονάδες λειτουργούν σαν "θερμή εφεδρεία" και ανεβοκατεβάζουν ισχύ, καταλήγουν και να καίνε περισσότερα καύσιμα και να εκπέμπουν περισσότερους ρύπους.


Η πρόταση του Ομίλου Κοπελούζου περιλαμβάνει και υποτιθέμενη ηλεκτροδότηση από αέριο. Αυτό κι αν είναι θέατρο... Το μεν αέριο είναι πανάκριβο για ηλεκτροδότηση, τα δε αιολικά το κάνουν ακόμα ακριβότερο, επειδή όταν υπάρχουν (επιδοτούμενα από εμάς) αιολικά, μας αναγκάζουν να δίνουμε πρόσθετη επιδότηση και στις μονάδες αερίου, που αρχικά την έλεγαν "μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους" και τώρα την έχουν βαφτίσει "αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος". Ο κλέψας του κλέψαντος.  Το ακριβό αέριο γίνεται ακριβότερο με τα αιολικά, και το επιδοτούμενο οδηγεί σε πρόσθετες επιδοτήσεις. Πληρωμένες από εμάς.

Και γίνεται πολύ χειρότερο από αυτό. Με αέριο και αιολικά το πιθανότατο είναι να μην έχουμε ρεύμα ακριβώς όταν το χρειαζόμαστε.  Το αέριο είναι πολύ ωραίο, αλλά έχει την τάση να εξαφανίζεται όταν κάνει κρύο και υπάρχει ζήτηση κάπου αλλού. Αυτό το ζήσαμε εμείς στην Ελλάδα με τον "πορτοκαλί συναγερμό" της ΔΕΗ,  το ζουν αυτές τις μέρες από την Σλοβενία μέχρι την Καλιφόρνια.  Κάνει κρύο κάπου αλλού;  Δεν θα έχουμε αρκετό αέριο για να καίμε για ρεύμα...  Και, μια που είμαι στο θέμα... Και η Καλιφόρνια είναι τίγκα στα αιολικά και εμείς είχαμε περί το 1.700 αιολικά μεγαβάτ στον δικό μας πορτοκαλί συναγερμό.  Άχρηστα, διακοσμητικά, πεταμένα λεφτά.


2. Πουθενά τα αιολικά δεν έχουν φέρει θέσεις εργασίας. Σίγουρα όχι στην Νότια Εύβοια. Ούτε στην Ισπανία που τα κατασκευάζει και μας τα εξάγει και μαστίζεται από ανεργία και μετανάστευση. Τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, που δημιουργεί ανεργία και ύφεση, και καταστρέφουν την βιομηχανία που δημιουργεί περαιτέρω ανεργία. Ναι, μπορεί να δουλέψει κανένας φύλακας... Ή καμιά ταβέρνα και κανένας εργολάβος κατά την εγκατάσταση... Δείτε τις θέσεις εργασίας στην Αγία Μαρίνα...  Παραμύθι για αφελείς.


3. Εκπτώσεις στο ρεύμα;  Να ζητήσετε προκαταβολή... Πρώτα από όλα θα αυξηθεί κι άλλο το ρεύμα. Όταν ανέβει 100% και σας τάξουν 3 ή 5% μάλλον σας κοροϊδεύουν. Δεύτερον "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος". Ο ΛΑΓΗΕ χρωστάει λεφτά. Οι ΑΠΕτζήδες έχουν φάει ήδη φέσια (και έξω φαλιρίζουν). Τρίτον, σε μία τουλάχιστον περίπτωση που έταζαν, τους έδωσαν να μην πω τι τους έδωσαν...  Ό,τι τάζουν είναι από καπέλα που θα πληρώνουμε εμείς... Και περιμένετε ταξίματα...  Η Ισπανία και η Γερμανία άρχισαν να μειώνουν επιδοτήσεις στα αιολικά τους... Και θα σας δώσει επιστροφές ο κ. Κοπελούζος ή η ΕΝΕΛ;... Και οι νεράϊδες θα σας φέρουν θησαυρό και αιώνιο ζωή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: