Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Μεγαλεία στις Κυκλάδες και Μεγαθήρια στους πέντε ανέμους... της Λώρης Κέζα, στο σημερινό ΒΗΜΑ


Η παραπάνω εικόνα μεγαλώνει με κλικ, ή

 
Τα αιολικά που ενέκρινε ο κ. Μανιάτης, ενεργειακά είναι άχρηστα. Δηλαδή δεν θα ηλεκτροδοτούν σχεδόν τίποτα, σχεδόν ποτέ. Και αυτό επειδή ο αέρας και το αιολικό ρεύμα είναι τυχαία και μεταβλητά και το ρεύμα δεν αποθηκεύεται. Όταν δεν φυσάει, θα ...κάθονται, και όταν φυσάει δεν θα ξέρει ο ΑΔΜΗΕ τι να κάνει το ρεύμα τους (αφού οι συμβατικές μονάδες δεν αναβοσβήνουν).  Τα αιολικά που ενέκρινε ο Υπουργός "Κλιματικής Αλλαγής" δεν θα υποκαταστήσουν καμία συμβατική μονάδα λιγνίτη. Ποτέ και πουθενά από το 1970 που υπάρχουν αιολικά στην σημερινή μορφή, αυτό δεν έχει γίνει εφικτό. Ποτέ και πουθενά.  Υποτίθεται ότι θα πάνε πακέτο με μονάδες αερίου. Μα με τόση δημοσιότητα για τα "Α.Δ.Ι." (τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) και με τόση αντίστοιχη δημοσιότητα στην Γερμανία για αυτό το θέμα, θα έπρεπε να ξέρει ο κ. Μανιάτης ότι (α) η ανάγκη λειτουργίας των μονάδων αερίου σαν "εφεδρείες" αυξάνει την κατανάλωσή τους σε καύσιμο, και (β) η επιβολή διαλείπουσας λειτουργίας ανάλογα με το εάν φυσάει τα κάνει ασύμφορα και οικονομικά.
 
Κοινώς, θα πετάξουμε ένα σκασμό λεφτά και θα πληρώνουμε πρόσθετα τέλη ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ βαφτίστηκε) για να πετάξουμε πρόσθετα λεφτά να επιδοτούμε μέσω "ΑΔΙ" και τις μονάδες αερίου. Αυτά, δεν τα λέω μόνο εγώ. Είναι επίσημη και καταγεγραμμένη εμπειρία στην Γερμανία. Θα διπλασιάσουμε και θα τριπλασιάσουμε το κόστος του ρεύματος και τάζουμε ποσοστά σε φουκαράδες που δεν θα αντέχουν να έχουν ρεύμα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Και σε καιρό που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλαρώνει τις όποιες υποχρεώσεις για τους στόχους για το δήθεν Κλίμα.
 
Οι Κυκλάδες και όπου αλλού πάνε αυτά τα πράγματα θα γίνουν μόνιμος αιολικός σκουπιδότοπος. Δεν υπάρχει πρόβλεψη αποξήλωσης όταν χαλάσουν μετά 15-20 χρόνια. Και για όσο και όταν δουλεύουν, θα ακούγονται στα 1,5-2 χιλιόμετρα. Ρυθμικός ήχος χαμηλών συχνοτήτων. Τι ωραία για τον τουρισμό... Τι ωραία για την αξία της γης... Τι ωραία για το κυνήγι... Τι ωραία για τους ρομαντικούς περιπάτους... Γιατί να βλέπουμε κορυφογραμμές όταν μπορούμε να βάλουμε μεταλλικές οδοντογλυφίδες ύψους 100 μέτρων;...
 
Θέσεις εργασίας; Μπορεί... Για ένα δύο μήνες όσο σκάβονται τα βουνά... Μετά; Άντε ο φύλακας... Άλλος; Πετάμε στα σκουπίδια την Τήνο (και την Άνδρο και την Πάρο και την Νάξο, και όπου αλλού σχεδιάζονται αυτά τα πράγματα, μόνο και μόνο για να πετάξουμε λεφτά που δεν έχουμε.



1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Να τους πει ο Παριανός παπάς στ΄αυτί κι ο Τηνιακός διάκος στο κεφάλι!